≫ 

Divlji lovci na blago uništili Caričin Grad: Vođeni pohlepom, rovarili po svetinji i ispomerali ploče na ulazi u baziliku (FOTO)

Nikada se neće saznati da li su lopovi nešto pronašli i odneli iz Caričinog Grada

  • 1

Tim arheologa iz Narodnog muzeja u Leskovcu utvrdio je da su divlji kopači zlata oštetili glavni ulaz u konzerviranoj bazilici na arheološkom lokalitetu Caričin Grad kod Lebana, 350 metara od južnog bedema Donjeg grada. Vođeni tragom lokalnih legendi o skrivenom blagu, divlji kopači koriste metal detektore i pretežno traže novčiće iz rimskog i vizantijskog perioda.

Kako je umro Isus Hrist: Otkriveni izuzetno retki dokazi o raspeću i brutalnim pogubljenjima tokom Rimskog carstva (VIDEO)

- Uklonjeno je 8 kamenih ploča koje su činile prag ispod koga je kopano. Po izgledu zemlje, najverovatnije je kopano dan ili dva ranije. Ovo oštećenje poda, odnosno praga može se pripisati tragačima zlata i drugih skupocenih relikvija - pričaju za Jugmediu članovi tima, arheolog Vladimir Stojanović, kustos arheolog i Vladimir Stevanović, kustos arheolog.

- Obilaskom crkve utvrđena su i oštećenja ranijih divljih kopanja u oltarskom prostoru. Ovim divljim kopanjem učinjena je šteta na bazilici i nikada se neće saznati šta i da li je nešto pronađeno - dodaje kustos.

Sa ulaza u Caričin Grad skunuto je 8 ploča/ Foto: Jugmedia.rs

Reč je o o jednobrodnoj crkvi, koja je obeležena kao bazilika J, a iskopavana je 1975-1976 godine.

Bazilika, koja je bila na udaru lopova, sastoji se od jednobrodnog naosa sa oltarskom apsidom na istočnoj strani, narteksa sa pastoforijama i atrijuma.

Konzervacija ove bazilike je vršena 70-ih godina i stepen njene očuvanosti je dobar. Bazilika je zidana u mešovitoj opus mihtum tehnici, redovima kamena i opeke.

- Obilaskom crkve utvrđena su i oštećenja ranijih divljih kopanja u oltarskom prostoru - dodaju areheolozi.

Na meti tragača za skrivenim blagom su i drugi arheološki lokaliteti na području Leskovca, a svi vredni predmeti, pretpostavlja se, uglavnom završavaju na crnom tržištu i preko granica Srbije.

I ranije su lopovi "svraćali" na ovu lokaciju/ Foto: Jugmedia.rs

- Kazne za nelegalna iskopavanja su blage i uglavnom se završava oduzimanjem predmeta i uslovnom kaznom - komentarišu u Narodnom muzeju Leskovac.

Arheološka istraživanja na Caričinom gradu vrše od 1912. Godine, a nalazi se čuvaju u Narodnom muzeju u Leskovcu i Arheološkom institutu u Beogradu.

Ilegalna iskopavanja, pljačka i preprodaja arheoloških predmeta na arheološkim lokalitetima u Srbiji imaju veoma dugu tradiciju. Vođeni tragom lokalnih legendi o skrivenom blagu, divlji kopači koriste metal detektore i pretežno traže novčiće iz rimskog i vizantijskog perioda. Procene su da što aktivnih što pasivnih kopača ima preko 3.000 u Srbiji.

(Telegraf.rs/Jug media)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA