≫ 

Dečak (6) koji je navodno zlostavljan u parku na Novom Beogradu ide kod psihologa: Stručnjaci tvrde - moralo je da se reaguje ranije

Policija predala tužilaštvu izveštaj o navodnom napastvovanju I. G. (6) u Novom Beogradu

  • 4

I. G. (6) ide kod psihologa, ali je dobro i oporavlja se od pretrpljenog stresa koji je doživeo u nedelju uveče, kada ga je L. J. (11) u parku u Ulici Goce Delčeva u Novom Beogradu, verbalno, fizički, a navodno i seksualno maltretirao. Ovo je juče za "Novosti" potvrdio kum Z.G., čiji sin je bio žrtva starijeg dečaka.

Otac koji je pucao u roditelje deteta koje je zlostavljalo njegovog sina braniće se sa slobode

Policija je u međuvremenu, piše ovaj list, predala tužilaštvu izveštaj o incidentu koji se dogodio u nedelju u parku u Novom Beogradu, kada je L. J. navodno napao I. G. (6) i naneo mu posekotine i povrede na anusu. Sada je na tužiocu da proceni ima li elemenata krivičnog dela i hoće li protiv nekoga biti pokrenut postupak. Iako su se pojavile informacije da je L. J. i ranije pravio razne probleme, iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu medijima je rečeno da nijedan od dečaka nikada nije bio u njihovoj evidenciji, ni po kom osnovu.

Povređeni dečak se oporavlja Foto: Telegraf

Više javno tužilaštvo je već saslušalo Z. G. osumnjičenog da je hicima iz pištolja ranio roditelje jedanaestogodišnjaka - S.J. i K. J, ali je on pušten da se brani sa slobode.

Z.G. je posle izlaska iz pritvora sklonio ženu i sina iz stana u Novom Beogradu na drugu lokaciju, dok se situacija ne smiri, saznaju mediji.

- Kada sve prođe, a mališan se oporavi od šoka, njegov otac će u javnost izneti svoju stranu priče - rekao je njihov kum.

KAKO POMOĆI  PROBLEMATIČNOM DETETU?

Za to vreme u javnosti se ponovo nametnulo pitanje može li sistem na vreme da prepozna problematično ponašanje dece, reaguje i spreči da se dogode ovakvi ozbiljni prekršaji. Može li da pomogne roditeljima da zaštite dete od nasilja i postoji li mehanizam koji funkcioniše.

Kako pružiti pomoć detetu? Foto: Profimedia

- Problem je što se najčešće reaguje tek kada se nešto veliko dogodi i slučaj dospe u medije. Školski pedagozi i psiholozi sigurno znaju da li postoji problematično ponašanje i pokušavaju da se bave time u okviru zakonskih mogućnosti. Već na testiranju za upis u školu, mogao sam da predvidim koje dete će imati problem u ponašanju i zadavati muke i deci i učiteljima. U početku, škola radi sa detetom, uključujući roditelje. Ako porodica odbija da prihvati problem, što je najčešći slučaj, škola ne može više ništa - kaže Slobodan Malušić, specijalista pedagogije.

Kako dodaje, škola je tada u obavezi da obavesti Centar za socijalni rad, koji ima svoje mehanizme da se bavi detetom, njegovom porodicom, pa ako treba upućuje dete kod dečijeg psihijatra.

Znaci uvek postoje, tvrde stručnjaci Foto: Profimedia

- Psiholozi i pedagozi u školama morali bi da počnu mnogo ranije da traže pomoć viših instanci. Kada se prvi put primeti problem u ponašanju, a dete zbog problematičnog ponašanja promeni nekoliko razreda, mora da se stavi tačka. Nekada je detetu i roditeljima neophodna stručna pomoć lekara, socijalnih radnika... Ako se ne odreaguje na vreme, problem će postajati sve dublji  - smatra Malušić.

Po Malušićevim rečima, prvi znaci da se radi o problematičnom detetu koje bi, ako se sa njim ne radi, moglo da bude opasno za drugu decu su - vređanje drugara i učitelja, udaranje dece, bacanje stvari, besni i agresivni ispadi, prekomerna ljubomora na sve i svakog, odbijanje poslušnosti...

- Kada postoji saradnja sa roditeljima i najteži slučajevi su rešivi. Razne stategije za sprečavanje nasilja, programi i radionice koje škole usvajaju ne vrede ništa, ako se u praksi nasilje i dalje dešava  - kaže ovaj iskusni pedagog.

DEČAK L.J. PROMENIO NEKOLIKO ŠKOLA ZBOG PROBLEMATIČNOG PONAŠANJA

Iako je, nezvanično saznaju "Novosti", 11-godišnji L. J. već promenio nekoliko škola, zbog problematičnog ponašanja iz Centra za socijalni rad Beograd kažu da ni dečak, ni njegovi roditelji nikada nisu bili na evidenciji Centra za socijalni rad, po bilo kom osnovu.

Deca nisu evidentirana Foto: Telegraf

- Nasilničko ponašanje među mladima je problem koji je moguće rešiti samo zajedničkim delovanjem porodice i zajednice i nikako ga ne treba shvatiti olako. Iskustva naših stručnih radnika su da su deca iz disfunkcionalnih porodica vrlo često akteri vršnjačkog nasilja. Obaveza nam je da postupamo po svim prijavama koje se odnose na zaštitu dece i njihovih prava - kažu u Gradskom centru za socijalni rad Beograda.

Kako u Centru kažu, nakon saznanja o vršanjačkom nasilju ili o problemu u ponašanju, u saradnji sa ustanovama iz sistema obrazovanja, zdravstva, policije, tužilaštva, rade na rešavanju problema. Procenjuje se da li su roditelji oba deteta, bilo žrtve bilo onog ko vrši nasilje, u stanju da na adekvatan način zadovolje potrebe deteta, i da li je u domenu brige o detetu potrebna pomoć i podrška porodici i detetu. Ili je procenjeno da postoji potreba u korekciji roditeljskog funkcionisanja.

ULOGA RODITELJA PRESUDNA

Da se radi o vrlo teškom maloletničkom prekršaju, bez pogovora tvrdi psihoterapeut Zoran Milivojević.

- Moral se usvaja kod kuće, a ako roditelji iz bilo kog razloga podržavaju decu u vrlo problematičnom ponašanju, a diskvalifikuju školu, pedagoga, mogu da naprave budućeg kriminalca i siledžiju - kaže Milivojević.

Milivojević: Sve je u rukama roditelja Foto: www.mc.rs

Nedostatak saosećanja prema drugima, egocentričnost, agresivnost, maltretiranje mlađih od sebe, okrutno ponašanje prema životinjama, po Milivojevićevim rečima, samo su neki od znakova da je u pitanju dete problematičnog ponašanja.

- To sve škola i vidi i zna, ali nema moć da se sa time bori, bez pomoći roditelja. A da bi se alarmirali centri za socijalni rad, mora da se desi nešto veliko. Najčešće u praksi mame i tate smatraju da njihovo dete nema problem, a kada stvar ode predaleko sugeriše se da se dete prebaci u drugu školu. To najčešće žele i jedna i druga strana, a problem i dalje ostaje  - kaže Milivojević.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    8. jun 2018 | 15:47

    Vest bi bila da napasnik ide kod psihijatra , visa instanca .

  • Н. С

    8. jun 2018 | 16:27

    А механизми да се провере ти лажљиви центри. Никад им се нико није јавио, то је зато да скину одговорност са себе. Они међусобно треба да сарађују, а не да чекају да им се ти неодговорни родитељи јаве. За чега постоје компјутери и повезаност. Сва та повезаност је колико видим на дугачком штапу.

  • Mrmot

    10. jun 2018 | 09:39

    Znači da nijedna škola nije obavestila Centar za socijalni rad, divota, verovatno da sačuva ugled a deca, kome su još ona bitna. Strašno!!! Onda molim i bez procesa protiv roditelja koji pravdu uzmu u svoje ruke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA