Ludo vreme i toplota ubijaju: Hitna imala više od 500 poziva za samo jednu noć, javljali se srčani i psihijatrijski bolesnici, ali i zdravi ljudi

Lekari savetuju redovno uzimanje terapije, odmaranje, manje fizičke aktivnosti, unošenje dosta tečnosti i lagane obroke

  • 7

U noći između subote i nedelje Hitna pomoć širom Srbije imala je više od 500 intervencija. Najviše su se javljali građani sa srčanim tegobama, psihijatrijski bolesnici, ali i zdravi ljudi.

Samo u Beogradu je bilo 138 intervencija, od kojih je 26 bilo na javnom mestu, a slična situacija bila je i u drugm gradovima.

>>> Nezapamćena noć u Beogradu po broju hitnih intervencija: Vozila sa rotacijom čitave noći krstarila gradom

Hitna pomoć u Beogradu intervenisala je 138 puta - Foto-ilustracija: Telegraf

- Bio je ovo buran vikend, pogotovo u nedelju. Svi kapaciteti su bili popunjeni, a dežurne ekipe su se non-stop smenjivale. Za jednu noć imali smo čak 138 intervencija, od čega 26 na javnom mestu. Svemu ovom uzrok je bilo teško vreme. Smena kiše i suše, kombinacija velike vlage i visokih temepratura bila je pogubna i za potpuno zdrave ljude, koji su se javljali sa ozbiljnim tegobama - istakla je načelnica smene u beogradskoj Hitnoj pomoći dr Biljana Đurić.

U Nišu je u toku iste noći, bilo čak 105 intervencija, a pregledano je više od 400 paciijenata. Dogodile su se dve saobraćajne nezgode, a svi ostali građani su se javljali zbog tegoba koje su izazvale vrućina i vlaga.

- Ne pamtim da sam skoro radila u smeni koja je bila kao ova u nedelju. Puno posla, teških slučajeva i ozbiljnih intervenciija koje su zahtevale hitno zbrinjavanje. Dođete u situaciju da ne znate da li ćete pre na teren ili da zbrinjavate ljude koji su sami došli po pomoć - navela je načelnica smene hitne službe u Nišu dr Verica Božić.

U Nišu je u toku iste noći, bilo čak 105 intervencija - Foto-ilustracija: e-stock.us/Miloš Rafailović

U Novom Sadu lekari Hitne pomoći imali su 87 intervencija u toku noći između subote i nedelje, a primili su čak 342 poziva.

- Na teren smo izlazili zbog srčanih tegoba, dok smo preko telefona davali savete psihijatrijskim bolesnicima koji su se žalili da im terapija ne deluje - naveli su iz novosadske Hitne pomoći.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar VA

    11. jun 2018 | 01:22

    Lepo sam ja rekao tri leta menjam za jednu zimu! Ovo vise nije leto ovo postaje pakao za nas koji radimo na otvorenom i kako da odmaram po vasim savetima radim od 9 ujutro do 21-22 uvece i kako izdrzavam ne znam ni sam a kad legnem posle kao pregazen sam au kuci mi super kako je napolju! Kome ovo moze da prija e svaka mu cast, a to sto lekari kazu leto dobro manje infarkta itd dobro za srce bolje nego zima pa ne bi se slozio sa njima, a ko moze da odmara pod klimom u stanu ili kuci pa uvece da seta i na reku pa na more ok ali to kao u kavezu ceo dan u zatvorenom bezveze, usput jos nije ni pocelo leto tek ce biti veselo al sta da se radi ko prezivi pricace ali ovo je ludorija od vremena evo sad umesto da spavam ja sedim na terasi i citam a ujuto posao bar da se sad nadisem ovog svezeg vazduha bas divota ZIMA JE ZAKON PA MAKAR I BLAGA

  • Srb

    11. jun 2018 | 00:47

    Ti isti KADA odu u Grčku,preporoda SE ,KAKO ?

  • Srb

    11. jun 2018 | 00:52

    Vi me ignorisete ,zašto ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA