1

Vodič za roditelje: Ako niste uspeli da upišete dete u vrtić ovo su vaše jedine opcije

Roditelji mališana koji nisu na spisku primljenih imaju više opcija

Predškolske ustanove u ponedeljak su objavile preliminarne liste primljene dece u jaslene i vrtićke grupe. Kako je ove godine za 7.512 mesta pristiglo oko 19.500 zahteva, roditelji su se našli u različitim situacijama, ali sa istim pitanjem - šta dalje?

Vaspitačici Jeleni nije se svidelo šta deca uče u vrtiću, pa je sama samcijata napisala knjigu za njih (FOTO) (VIDEO)

PRIMLJENI U VRTIĆE 

Iako su objavljene tek preliminarne liste, roditelji mališana već mogu da odahnu, jer u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda kažu da je "preliminarna lista primljenih konačna za one koji su primljeni". Sa nje, kako ističu, deca mogu biti ispisana samo po zahtevu roditelja, recimo, ako su konkurisali za više ustanova.

U Sekretarijatu ističu da sistem upisa organizuje sama predškolska ustanova, pa se roditelji u svakoj od njih mogu detaljno informisati o narednim koracima.

Iako su objavljene tek preliminarne liste, roditelji mališana već mogu da odahnu Foto-ilustracija: Pixabay

- Neke ustanove telefonom obaveštavaju roditelje upisane dece kada mogu doći da potpišu ugovor, dok neke uz listu primljene dece odmah istaknu i obaveštenje o svim daljim koracima: kada počinje adaptacija deteta, kada se potpisuju ugovori, kada će se održati prvi roditeljski sastanak sa temom upoznavanja organizacije rada i pravilima konkretnog vrtića i drugo - objašnjavaju u Sekretarijatu.

TRI OPCIJE ZA ODBIJENE 

S druge strane, roditelji mališana koji nisu na spisku primljenih imaju više opcija.

- Oni mogu podneti žalbu do 20. juna, odnosno nedelju dana kasnije za PU "11. april" na Novom Beogradu. Takođe, mogu uzeti odbijenicu sa kojom uz subvenciju Grada Beograda do 80 odsto od ekonomske cene vrtića mogu upisati dete u neki od privatnih vrtića, ili, mogu čekati na poziv iz državne ustanove, kada se oslobodi mesto u vrtiću ili se otvori nov - objašnjavaju u Sekretarajatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Roditelji mališana koji nisu na spisku primljenih imaju više opcija Foto-ilustracija: Pixabay

Da nisu sve nade izgubljene, ukazao je gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak.

- Sekretarijat će odobriti dodatnih 20 odsto mesta tokom leta u ustanovama - naveo je on i napomenuo da će do septembra roditelji koji su se prijavili na više mesta moći da se opredele u koju će ustanovu upisati dete, te da će se nakon toga formirati konačne liste.

SA ODBIJENICOM U PRIVATNI VRTIĆ 

Roditelji koji žele da iskoriste olakšice koje pruža grad za upis mališana u privatni vrtić, pravo na refundaciju vrtića stiču sa odbijenicom koju mogu da zatraže u predškolskoj ustanovi.

- Pošto izaberu privatni vrtić i potpišu ugovor, sa tom dokumentacijom papire podnose Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kako bi se evidentirali za povraćaj novca - kažu u Sekretarijatu.

Roditelji koji žele da iskoriste olakšice koje pruža grad za upis mališana u privatni vrtić Foto-ilustracija: Pixabay

PRIMLJENI U DRŽAVNI, ZAINTERESOVANI ZA PRIVATNI

Ipak, to ne mogu da učine roditelji mališana koji su primljeni u državne vrtiće.

- Odbijenicu mogu da dobiju samo roditelji koji nisu uspeli da upišu dete u državni vrtić zbog čega Grad refundacijom dela troškova za boravak u privatnom, izlazi u susret - ističu u Sekretarijatu za obrazovanje.

ODBIJENI ZA KOJE NEMA MESTA U PRIVATNOM VRTIĆU 

Neretko, roditelji konkurišu za državne vrtiće sa željom da dete uz odbijenicu upišu u obližnji privatni vrtić. Međutim, može se desiti da su i u njemu sva mesta popunjena i u tom slučaju, oni moraju naći drugi. U Sekretarijatu za obrazovanje ističu da se Grad ne meša u izbor roditelja, već je samo važno da je željeni privatni vrtić na spisku od 273 akreditovana vrtića koji su u sistemu refundacije.

Roditelji konkurišu za državne vrtiće sa željom da dete uz odbijenicu upišu u obližnji privatni vrtić Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Predsednica Udruženja privatnih vrtića Dušanka Tasić ističe da će tačni podaci o broju raspoloživih mesta biti poznati za nekoliko dana.

- Prema prvim informacijama u svim vrtićima ima slobodnih mesta, samo se njihov broj po ustanovama razlikuje. Čini mi se da je najveća gužva na teritoriji opštine Stari grad - ističe ona.

(Telegraf.rs/Blic)

Tagovi: Deca, jasle, Predškolska ustanova, Roditelji, Vrtić

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • B
    Boki

    Vazno je da pravite fontane itd.A vrtice nemate

Špansku misicu spasavaju srpski lekari, vodi važnu životnu bitku: Najbolji tim hirurga će pokušati da lepotici sačuva nogu

Najmanje dva sata se čeka na granici, kreću petak-tenzije: Još jedan vikend u avgustu počinje ključanjem na asfaltu

Kobna jezera u Srbiji gutaju živote: Za četiri dana, dva smrtna slučaja. Voda ljude samo usisa, nikada više ne isplivaju

Nova Viber prevara hara Srbijom: Ako dobijete ovu poruku, nikako je ne otvarajte inače ćete izgubiti silne pare (FOTO)

Ana je srela baku (80) koja je krenula da skoči u Dunav, a onda je uradila najlepšu stvar na svetu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 17. avgust 2018. godine

Zid još stoji, kao i ikona na njemu, ali niko ne zna koliko će još izdržati: Strašni prizor zgrade koja se ruši u Novom Sadu (FOTO)

Svi su u čudu i krste se kada čuju šta se desilo deka Đoletu: Hteo je da registruje auto, pa saznao da je mrtav već 6 meseci

Od ove opasne bolesti za manje od godinu dana umrlo je 15 Srba, a od jeseni sledi novi talas epidemije

"E aukcija" olakšava prinudnu prodaju nekretnina, koja će biti dostupnija svima

Prosečan Srbin pre 50 godina imao je 33, a danas ima deset godina više: Majke u Srbiji sve ređe rađaju decu

Parking mesta za invalide nisu bez razloga tako obeležena: Ova fotografija posramiće sve koji su ikada stali tu (FOTO)

Da rezimiramo: Šta je tehnički ispravno, a šta neispravno vozilo? (FOTO) (VIDEO)

"Umro" je dva puta: Prvo kada su ga ostavili u domu, a opet kada je počeo da sređuje život, upoznao devojku iz snova i dobio HIV (FOTO)

Koji deo eurokrema je bolji, crni ili beli? Čovek koji ga je stvorio konačno otkrio istinu

Istok ili Zapad? Pred Srbijom će se uskoro naći velika dilema koja će podeliti javnost, a neutralnost neće biti moguća (VIDEO)

Psa Žuće više nema, ali ga nikada neće zaboraviti stanari kraljevačkog naselja (FOTO)

"Skviši" igračke ima svako dete, a one ubijaju: U najblažem slučaju izazivaju koprivnjaču i ekcem

"Zidovi se ruše, patos se odvaja, čekamo da padne krov": Prestravljeni Novosađani završili na ulici, ovo je njihov vapaj (FOTO)

Mladića sa sela teraju da ode u grad i okuša sreću: On je poslao toliko jaku poruku, da je svima zapušio usta zauvek (FOTO)

Njeno moćno telo i seksi tetovaža osvojili su Štrand, a mi smo našli prelepu devojku o kojoj danima svi pričamo (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 16. avgust 2018. godine

5 najčešćih razloga zbog kojih se mostovi urušavaju: A kako su nadležni odgovorili da li je scenario iz Đenove moguć u Srbiji?

"Ljubav prema otadžbini je dužnost svakog Srbina": Šta uče naoružani dečaci u prvom Omladinsko-patriotskom kampu Zlatibor 2018? (VIDEO)

Kristijana Golubovića je "kruševački don" izazvao na dvoboj, a zaboravio je da ovaj kao od šale radi sklekove u ledenoj vodi (VIDEO)

Kako ulazimo u državne ustanove? Srbe briga za pravila oblačenja, idu kao na plažu jer je prevruće za pristojnost? (FOTO)

Za čišćenje ulica i pražnjenje kanti sada je neophodna osnovna škola: 130 ljudi ostalo je bez jedinog prihoda

Dve osobe u Zlatiborskom okrugu inficirane virusom Zapadnog Nila

Jubilarna peta sezona karavana "Izađi mi na teglu"

Vikend uživancija za sva čula: Odlična hrana i prelepa Anja Mit čekaju vas u Staroj Pazovi

Britanska vlada upozorila sve koji putuju u Srbiju: "Pazite na virus Zapadnog Nila, ali i na moguće terorističke napade"

Je l' bi trebalo da ubije nekog? Bahati klinac preboleo pauka, seo u "Lamborginija" i divljao 175km/h po Gazeli (VIDEO)

Nezaboravne reči poslednjeg generala JNA: Da se ponovo rodim, sve bih opet isto, Jugoslavija je bila divna zemlja

Danas je Sveti Stefan letnji: Jedne stvari se naročito čuvajte (FOTO)

Drvoseča koji je pao na testeru, koja ga je dva puta presekla po grudima, otkrio šta se zapravo desilo: Jedna stvar je mogla da ga košta života

Otkriveni novi detalji iz života Jovanke Broz: Rođaka najpoznatijeg srpskog naučnika zadržala je svoje prezime

Miiirno! Umro je poslednji general JNA: Nikad se nije oporavio posle pogibije svojih vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

Od septembra zatvoreno 14 škola: Još 40 čeka ista sudbina

"Gde je dobar giros, a na kojoj plaži kasnije zalazi sunce?" Lošmi je propisno isprozivao sve koji se bave banalnim problemima pred letovanje

Uplatila sam putno osiguranje koje pokriva sve, pa na moru saznala da moram sama da platim lečenje: Apsurd osiguravajućih kuća

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 15. avgust 2018. godine

Naše sramne slike: Prave selfije i krevelje se na mestima najgnusnijih zločina, poziraju čak i pred lobanjama ubijenih Srba