≫ 

Srpski đaci na maturi pukli na pitanju broj 9: Da li je test na bosanskom jeziku bio mnogo lakši? (FOTO) (VIDEO)

"Kompromitovati" ili "analizirati"? Ko se više preznojavao rešavajući zadatke?

  • 58

Završna provera znanja svršenih osmaka, osim na srpskom jeziku održana je danas na još sedam jezika nacionalnih manjina: mađarskom, rumunskom, rusinskom, hrvatskom, bosanskom, slovačkom i albanskom. Primeri u svim verzijama testova u celosti su bili različiti.

Dok će kombinovani test i iz matematike biti samo prevedeni na srpski jezik, današnji koji je podeljen đacima na različitim jezicima bio je i drugačijeg sadržaja, sa specifičnim pitanjima iz gramatike i književnosti.

Namučio ih Nušić i njegovi likovi Miladin i Žika iz "Sumnjivog lica" Foto: Profimedia/Alamy, Telegraf

Ovo su rešenja testa iz srpskog jezika, da li je bilo teško? Osmake mučio Nušić i njegovi likovi Miladin i Žika

Različitost je postojala čak i u primerima gramatičkih mozgalica srpske i bosanske verzije, iako bi oba dobri poznavaoci pravila sa lakoćom rešili. Deca koja su polagala na srpskom jeziku masovno su izlazila iz škole negodujući zbog pitanja broj 9. koje ih je najviše namučilo: Šta znači "kompromitovati se"? U grupi koja je imala problem baš sa ovim pitanjem, čak je i jedan učenik koji je stigao do republičkog takmičenja. U jednoj školi u centru Beograda samo je jedna učenica odgovorila tačno.

Đaci su se više žalili na književnost, ali posebno na pitanje u kom je trebalo odrediti značenje reči "kompromitovati" Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Pandan pitanju o značenju reči "kompromitovati", na bosanskoj kontroli znanja malih maturanata, u kom je potrebno poznavanje značenja reči, bio je zadatak u kom je trebalo prepoznati veći broj sinonima: "tumačiti", "hodati", "govoriti", "mrziti" i "dom", te ih povezati ih sa ponuđenim "analizirati", "ići", "besjediti", "prezirati" i "kuća".

Na bosanskom testu, na primer, deseto pitanje je bila podela reči na slogove, a pravopis je testiran primerima pisanja velikog i malog slova, spojene rečce ne i tačaka nakon rednih brojeva.

Na kraju teksta nalaze se linkovi rešenja današnjih testova, koja možete da uporedite i procenite da li je dobro što su se zadaci razlikovali.

Testiranje na bosanskom jeziku organizovano je u osnovnim školama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Ovo je druga generacija đaka koja će testove na kraju osnovnog školovanja rešavati na bosanskom jeziku. Prošle godine interesovanje učenika za upis u srednje škole na bosanskom jeziku bilo je ispod očekivanja. Zato su mnogi đaci u novopazarskim školama negodovali, jer je za isti smer na srpskom jeziku trebalo i po 20 bodova više nego za one koji su se odlučili za nastavu na bosanskom, pišu Večernje novosti.

Rešenje testa iz srpskog jezika

Rešenje testa iz albanskog jezika

Rešenje testa iz bosanskog jezika

Rešenje testa iz mađarskog jezika

Video: Osnovci se znoje i nije im dobro. Da li je ovo najteži test?

(Telegraf.rs/M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    18. jun 2018 | 17:51

    Bosanski jezik ??? Srbijo moja...

  • zeljana

    18. jun 2018 | 18:55

    BOSANSKI ne postoji , BOSNJACKI od pre par godina da!

  • roditelj 2 maturanta

    18. jun 2018 | 21:44

    Maltretranje dece.Na to se svelo skolstvo.Sto ne ukinu ocenjivanje ako je toliko bitan prijemni.Deca se poremete od tolikog stresa...Cemu sve to...Svakako nece moci da se zaposle posle te srednje,zasto ih maltretirati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA