≫ 

Dete vam je donelo knjižicu, a vi ste mu dali 200 dinara? Veću grešku niste mogli da napravaite

Nagrađivanje i proslava nekog uspeha dve su različite stvari, smatraju stručnjaci

  • 4

Približava se kraj školske godine, ispravljaju se ocene, deca su pod pritiskom, a s njima i mnogi roditelji. Ne bi li svoju decu dodatno motivisali, roditelji neretko obećavaju nagrade ukoliko dete ostvari određeni rezultat. Isto rade i roditelji odlikaša koji dete žele da nagrade za trud tokom cele godine i smatraju da je to ispravno. Darovi su razni: od novih telefona, bicikala, tableta, putovanja i sl.

Ipak, nekoliko istraživanja pokazalo je da nagrade za ocene nisu dobra ideja. Psiholog Ričard Ryan sa Univerziteta Ročester u Njujorku smatra da su deci tako motivacija za učenje pokloni, a ne znanje.

Ovo pitanje sa kombinovanog testa je ubedljivo najviše namučilo osmake: Odgovori su urnebesni, ali i poražavajući (FOTO)

- Sada je roditelj taj koji mora da nadzire i podstiče dete, umesto da dete samo shvati vrednost učenja i upornosti. Bilo bi bolje da roditelj na drugi način pohvali dete - recimo, da mu predloži da zajedno proslave uspeh, odu na izlet, večeru i sl. Nagrađivanje i proslava nekog uspeha dve su različite stvari - smatra prof. Ryan.

Na taj način razmišlja i mama blogerka, Kristina Organ.

- Ja verujem u nagrađivanje truda, a ne rezultata. Jedno dete može prolaziti kroz sve razrede s čistom peticom bez mnogo muke, dok drugo dete mora više da se potrudi i uči za četvorku. Šta poručujemo ako nagradimo samo učenika koji je prošao s peticom?

Da trud onog drugog nije vredan? Lično, uspeh dece radije slavim nego da ga nagrađujem, a najviše razloga za slavlje imam kad vidim da su moja deca lepo vaspitana i pomažu drugima. Uostalom, to je ono što je važno, a ne ocene u dnevniku - kaže mama Kristina.

(Telegraf.rs/Detinjarije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    21. jun 2018 | 20:16

    Paznja koju davanjem novca ukazujemo detetu je ispravna Da se pocasti nagradi za trud Ne vidim nista lose u tome Uvek su nam i ranije tako stavljali novac pa nas to nije pokvarilo Davanje novca tokom cele godine treba da brine roditelje ako nemaju uvid za sta ih dete trosi

  • Otac odlicnog gimnazijalca

    21. jun 2018 | 19:47

    Nisam, nemam zivotami, da imam dao bih mu 100 evra u knjižicu, ovako ni dinara.

  • 1000 djunti

    21. jun 2018 | 20:09

    Pa nismo slepci sto 200 sinara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA