≫ 

Proverila sam kako funkcioniše Yandex: Priznajem, bolje je od običnog taksija

Aplikacija koja zna gde sam, zna kada, zna pošto

  • 0

Više od 90 minuta izgubljenog života, dok sam uporno pokušavala da telefonskim pozivom dobijem taksi, navelo me je da još prošle zime pređem na aplikacije za ova vozila. Em se taksi uhvati lakše, em mi na čekanju glavu ne probijaju jednolične pesmice koje imaju sva udruženja.

Najveći ruski taksi sistem danas je stigao u Srbiju: Saznajte kako funkcioniše (FOTO) (VIDEO)

Čim je Yandex.Taxi stigao, trobojna ikonica se našla u mom telefonu i ovog petka, usled jutarnjeg špica, kada je dobiti vozilo ravno nemogućem, ukazala mi se prilika da je isprobam.

Aplikacija je vrlo jednostavna Printskrin: Mobilni telefon

Aktivirala sam aplikaciju i, po upustvu, pustila je da sama pronađe moju adresu.

- Nalazite se negde usred Moskve - obavestio me je Yandex. "Molim? Kamo sreće" pomislila sam, a onda shvatila da sam opet zaboravila da uključim svoju lokaciju.

Sekund kasnije tačno me je locirao u blokovima. Moja adresa postala je centar kruga koja pulsira i širi se, sve dok pod svojom površinom nije našla jedan mali automobil - sivu "opel korsu", čiju sam tačnu poziciju i broj tablica videla na ekranu.

Odredila sam gde hoću da idem, putem poruke aktivirala promo kod sa 30 odsto popusta i pre nego što sam uopšte sela u kola saznala kolika će biti cena ovog putovanja. Moja prva Yandex avantura je počela.

Kod nas Yandex sarađuje sa već postojećim taksijima Foto: Shutterstock

- Vaše vozilo će biti tu za pet minuta - obavestila me je aplikacija, ponudivši mi da pozovem vozača ili mu pošaljem poruku, kao i da, ako sam se predomislila, otkažem porudžbinu. Kada se čekanje smanjilo za minut, shvatila sam koliko ovaj način naručivanja brine o mom vremenu. Ne kaže ti da stiže za tri minuta, pa ga čekaj 10 na vrućini, jer je upao u gužvu.

Približavanje vozila mogla sam da vidim na mapi, te znala kada da se pojavim na mestu čekanja. Auto je stigao tačno u sekund, ali sam ja pri svom vatrenom Yandex kršenju napravila sam još jedan stari, potpuno nepotrebni potez - naručila sam vozilo iz stana, a onda se prošetala do obližnje raskrsnice, kako bih taksi lakše ugledala.

- Nije poželjno da se pomerate kada zadate adresu. Ako ste naručili vozilo iz stana, a znate da ćete ga čekati sa druge strane ulice, na aplikaciji možete ručno da odredite odakle hoćete da krene vožnja, kako bi vas brže našli - ljubazno mi je objasnio taksista.

Printskin

Istog trena sam se setila jedne večeri kada sam 15 minuta objašnjavala dispečeru gde da auto dođe po mene. Uz Yandex tih problema više nema, baš kao ni razmišljanja koju firmu da pozovem. Po mene ne dolazi najbliže vozilo jednog udruženja, već najbliže koje sarađuje sa Yandexom, što moj izbor povećava.

Najbitnije je da ovde nema petljanja oko plaćanja. I aplikacija i taksimetar uporedo računaju cenu, koja je na samom kraju identična i koju sam stoga sa zadovoljstvom platila. A da nisam bila zadovoljna, to sam mogla da kažem, jer Yandex korisnike pita da ocene svoje iskustvo. Veliko olakšanje je i to što aplikacija pamti istoriju vožnji, te ako sam nešto zaboravila u kolima, ne moram da zovem udruženje i razbijam glavu oko broja tablice, već mogu da se

direktno javim taksisti.

U haosu beogradskog saobraćaja konačno sam osetila malo reda. U suštini, to je i dalje dobri stari taksi. Samo, mnogo, mnogo bolji.

(Dunja Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA