50 mladih doktoranada dobilo prve ugovore o radu, Brnabić uputila čestitke: Sa ovom elitom bićemo pobednik u svetu znanja i ideja (FOTO)

Na svečanosti je 50 budućih doktoranata elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu

  • 2

U Domu Narodne skupštine, održana je svečanost povodom uključivanja 1000 mladih doktoranada u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima u Srbiji, kojoj su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčevića, kao i trideset direktora instituta i dekana fakulteta i i 200 doktoranata koji su ranije ove godine potpisali ugovore o radu.

Dokle će nas gađati ovi nerealni pljuskovi dok je napolju plus 30? Naš poznati meteorolog objašnjava šta nas čeka do kraja leta i ima poruku za Putina (VIDEO)

Na svečanosti je 50 budućih doktoranada elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu.

- Na početku svog mandata, upravo sa ovog mesta, javno sam obećala da će država Srbija mnogo više ulagati u obrazovanje i nauku, kao prioritete Vlade Srbije. Danas, ovde pred vama mogu smelo da kažem da je ovo samo početak - istakla je u obraćanju premijerka Brnabić.

Čestitajući doktorandima na početku naučne karijere, predsednica Vlade je rekla da su mladi naučnici motor razvoja nove i moderne Srbije i da je vreme da dobiju "zasluženo poštovanje i društveno priznanje".

Premijerka Ana Brnabić-Foto: Promo

- Vaša uloga je ogromna jer je Srbiji neophodno novo znanje za novo doba. Vi ste elita Srbije u najboljem smislu te reči - naglasila je Brnabić. U obraćanju, predsednica Vlade je dodala da su "znanje, kreativnost i ideje vrednosti koje su nam potrebne i da su naša šansa da zajedno stvaramo bolju budućnost".

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predstavio je najvažnije korake koje je Vlada preduzela u reformi obrazovanja i finansiranja nauke. Šarčević je rekao da je ukupan budžet za nauku u ovoj godini povećan za 15,2% u odnosu na prošlu.

- Vlada Srbije će ovakav pozitivan trend ulaganja u nauku nastaviti i u narednim godinama, jer želimo da obezbedimo sigurnu budućnost srpske nauke, koja je bila i biće zamajac razvoja naše države - naglasio je ministar Šarčević.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević-Foto: Promo

Doktorantkinja Tamara Ivković, u obraćanju zvanicama, rekla je da joj je čast što je jedna od najboljih mladih naučnika koji su dobili mogućnost da nastave obrazovanje i usavršavanje u svojoj zemlji.

- Za Srbiju je veoma važno da u budućnosti nastavi da neguje intelektualni potencijal i entuzijazam koji treba da nosimo mi mladi istraživači - istakla je Tamara Ivković.

Veselin Brežanović, u ime svojih kolega, zahvalio se na prilici da se profesionalno razvijaju kao deo akademske zajednice u Srbiji.

- Svestan sam da su mi ovim ugovorom vrata nauke širom otvorena i da radim u društvu najboljih - rekao je Brežanović.

Doktorant Veselin Brežanović, u ime svih doktoranada, zahvalio se na prilici da se profesionalno razvijaju-Foto: Promo

Na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je početkom marta, prvi put posle osam godina, poziv za prijem većeg broja mladih doktoranada na naučne projekte. Poziv je bio otvoren za 1.000 najboljih koji su redovni studenti i državljani Srbije, mlađi od 30 godina i sa kumulativnim prosekom sa osnovnih i master studija iznad 9.0. Više od 650 mladih naučnika potpisalo je do sada ugovore sa institutima i fakultetima.

Pedeset doktoranada koji su danas potpisali ugovore o radu, to su uradili elektronski, uz pomoć kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Time je svečanost potpisivanja ugovora, objedinila obrazovanje, nauku i digitalizaciju, kao prioritete Vlade Republike Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA