≫ 

Biblijski potop na Svetoj Gori: Najveća srpska svetinja Hilandar se guši u rekama blata i vode (FOTO)

Obilne kiše koje traju više od 24 sata stvorile bujice mulja i vode koje su odnosile delove puteva i mostića ka manastiru... Oštećene su tavanice najstarijih delova manastirskog kompleksa. Voda odnela sve što su monasi mukom gajili

  • 49

Obilne kiše koje su pogodile Grčku nisu zaobišle ni jednu od najvećih srpskih svetinja - Hilandar.

Taman što je srpski manastir na Svetoj Gori počeo da se oporavlja od velikih požara koji su 2004. i 2016. godine uništili više od polovine kompleksa, zadesila ga je nova muka.

ČIJI JE HILANDAR BIO DVA VEKA: Skrajnuta, tajna prošlost najvećeg srpskog manastira (FOTO)

Žestoka oluja praćena obilnim padavinama pogodila je brojna letovališta, a nije poštedela ni Svetu Goru, najistočnije od tri poluostrva na Halkidikiju.

Kiša neprestano pada, Foto: Jeromonah Dositej Hilandarac

Sveta carska srpska lavra Hilandar i jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda ugrožen je zbog kiše koja pada više od 24 sata.

Obnovljeno 70 odsto srpske svetinje: Evo kada će biti završena rekonstrukcija Hilandara (FOTO)

Manastir se nalazi na 2,5 kilometara od mora i posmatran spolja manastir ima izgled srednjovekovnog utvrđenja, s obzirom da je utvrđen bedemima koji su visoki i do 30 metara.

Voda se sliva niz zidine, Foto: Jeromonah Dositej Hilandarac

Obilne padavine uništile su prilaze Hilandaru koji je sada opkoljen vodenim bujicama. Spoljni zidovi su dugački 140 metara. Manastir je ovako utvrđen s obzirom da je u prošlosti, kao i ostala utvrđena monaška naselja na Svetoj gori, morao da se brani od gusara.

Oko mnastira su reke vode, Foto: Jeromonah Dositej Hilandarac

Voda koja dostiže razmere biblijskog potopa preti da ugrozi i same temelje manastira, a poplavljene su i brojne monaške bašte uništivši tako sve ono što su monasi predano gajili.

Uništeni su i stari mostići, Foto: Jeromonah Dositej Hilandarac

Bujice vode oštetile su i delove mosta, a prizori braon reka koja teku oko manastira nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a na delovima koji nisu ophrvani brzacima, manastir se guši u blatu.

Poplavljene su i bašte, Foto: Jeromonah Dositej Hilandarac

Na fotografijama Jeromonaha Dositeja Hilandarca vide se u slapovi vode koji padaju sa zidina Hilandara. Kolika je šteta napravljena tek će biti procenjeno.

Prilazi manastiru su u vodi, Foto: Jeromonah Dositej Hilandarac

Hilandar predstavlja jedno od nazjnačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti. U Hilandaru je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka, tako da on u današnje vreme predstavlja najznačajniju riznicu srpske srednjovekovne kulture uopšte.

Ovako je Beograd izgledao pre samo nekoliko dana: 

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske

    27. jun 2018 | 09:40

    Cim gledamo Zadrugu normalno da nas Bog opominje

  • Ruzica

    27. jun 2018 | 11:17

    Jako mi je tesko kad citam ovo o Svetoj gori i Hilandaru. Molim vas da komunicirate sa monasima i ljudima koji imaju kontakt sa njima. Neka otvore racun za SMS poruke da pomognemo oko saniranja stete. Ima nas koji nismo slali poruke za zadrugu koja je zgrnula pare od lakoverog naroda. Ja bih vrlo rado pomogla nasoj svetinji, a pozivam nas narod da isto ucini.To je mali trosak za nas ,ali ako nas je mnogo skupice se dosta novca za pomoc nasoj svetinji.

  • Bojan

    27. jun 2018 | 09:32

    To nas Bog upozorava da ne cinimo vise grehe. To znaci da nije jos digao ruke od nas, I da ima jos uvek nade...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA