≫ 

Ispovest jedne vaspitačice: Plate su nam male, grupe velike, a roditeljske frustracije još veće

U novinama smo samo kad se desi nešto loše, a niko nas ne vii sve ono vreme kada se trudimo i brinemo o deci, pričaju vaspitači

  • 13

One svakodnevno čuvaju našu decu, uče ih da vežu pertle, da se sami obrišu i da se ne svađaju sa drugarima. Bore se sa roditeljskim frustracijama, pokušavaju da uklope u sredinu decu sa posebnim potrebama, a na rekreativnim nastavama same brinu o 20-ak mališana. One su vaspitačice u vrtićima i jedna od njih ima poruku za sve nas.

Dragana M. (41), vaspitačica je u jednom beogradskom vrtiću i smatra, pre svega, da ona i njene kolege zaslužuju više - ako ništa drugo, veće plate i manji broj dece u grupi.

- Roditelji leče svoje frustracije u vrtiću jer im je to dozvoljeno, omalovažavajući na taj način položaj vaspitača i nastavnika. U novinama smo samo kada se desi nešto loše, a niko nas ne vidi sve ono vreme kada se trudimo i brinemo o deci, a nekad smo i jedini koji im pokazuju ljubav - objašnjava ona.

Beograd će i dalje plaćati boravak u privatnim vrtićima, ali će kriterijumi biti znatno oštriji

Dragana ističe da je izvor svih njihovih problema to kako je sistem postavljen. A naravno, problem je i visina plate.

Vaspitačice brinu o 20-ak dece u proseku, Foto: Telegraf.rs

Alarmantno: Veliki broj beogradskih vrtića prepun pokvarenih rekvizita i prljavštine

- Moja plata sa priznatim fakultetom je oko 58.000 dinara. Nekim koleginicama nisu priznali fakultet zbog uredbe. Ranije je najviši stepen obrazovanja bila viša škola u trajanju od dve godine, da bi 2005. prerasla u fakultet na Učiteljskom, a osnovane su i strukovne studije u trajanju od tri godine, pa se sad ne zna ko je šta. Vaspitači sa višom školom imaju platu do 50.000 dinara u zavisnosti od staža - kaže sagovornica Telegrafa.

Vaspitačice smatraju da su potplaćene, Foto-ilustracija: Pixabay

Ona objašnjava da se u grupi radi šest sati, a da se preostala dva sata računaju rad sa roditeljima, seminari, pripreme za rad.

- Moja deca sad pune šest godina, budući su predškolci. Ja ih nemam previše, 24-oro uz dete sa smetnjama u razvoju. Biće ih 26 od septembra. Ali u drugim vrtićima imaju grupe i po 30 i više. Džaba nam treći vaspitač kada nemamo gde da izdvojimo dcu i da radimo sa podeljenim brojem - kaže ona.

A za svaki uzrast postoji normativ. Za mlađe, do tri godine, normativ je 20-oro dece. Za četiri god je 24-oro kao i za pet godina. Za predškolce je 26.

- Trebalo bi da se smanji normativ dece po grupama i tako bi se zaposlili mladi vaspitači. Naravno, to onda zahteva i još objekata.

O beneficiranom radnom stažu kaže da samo mašta.

- Posao je postao previše stresan. Roditeljima je sve dozvoljeno i uvek su u pravu, a vaspitači su postali niža vrsta radnika - kaže Dragana.

VIDEO: Jedna greška bila je dovoljna...dečak se previše približio životinji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anci

    27. jun 2018 | 13:14

    Apsolutno podrzavam ovu vaspitacicu i sigurno je u pravu za sve sto je rekla.Moje unuce ide u vrtic ima 4 god ima i problem sa komunikacijom ja nemam reci da kazem za vaspitacice nego reci hvale.Mogu samo da kazem da nije normalno da je toliko dece u grupi a jedana vaspitacica treba ispratiti svako dete nisu sva deca mirna i poslusna pa i taj program rada uklopiti itd.Ovo se svelo na to da su deca ovcice a vaspitacice cobanice pa je samo bitano brojno stanje i da su svi zdravi i citavi bez povreda nazalost.A toliki broj vaspitaca na birou sedi .Katastrofaa!!!!

  • igor

    27. jun 2018 | 12:39

    U beogradu je onda divno trebalo bi obratiti pažnju i na novi sad gde je situacija ista osim plata koje su duplo manje.

  • Margit

    27. jun 2018 | 13:36

    Plate su male skolstvo ,zdravstvo ,sta reci veca je plata nekog sluzbenika u banci nego sestri ,vaspitacici,ali sta se moze.Mora nam poso biti na prvom mestu a o plati ne misluti jer se stvara negativna energija i smanjuje nasu radnu i odgovornu sposobnost.Ja sam Visa med.sestra,nikada mi plata nije bila prioritet nego pacijent.,tako i vaspitacicama deca su prioritet ,a plata je takva kakva je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA