Za 530 blizanaca iz Srbije čuo je ceo svet: Istraživanje u Novom Sadu pokazalo je da je inteligencija nasledna i još mnogo toga

Stotine blizanaca učestvuje u istraživanju uticaja genetike i socijalnih faktora na inteligenciju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

  • 2

O 530 blizanaca iz Srbije koji su bili "zamorci" u naučnoj studiji o uticaju genetičkih i socijalnih faktora na inteligeciju bruje svetski mediji.

Studija Univerziteta u Novom Sadu utvrdila je na odraslim blizancima da inteligencija uveliko zavisi od genetskih, naslednih faktora, dok sa druge strane uspeh u školi, osim od genetskih faktora, zavisi i od socijalnog okruženja, objašnjava psiholog Snežana Smederevac, koordinator studije.

Najmlađi zavisnik od video-igara u Srbiji ima samo tri godine: Ako dete ispolji ove simptome, reagujte što pre

- Nije dovoljno imati visok stepen inteligencije. Ako ne rastete u okruženju koje na adekvatan način stimuliše vaš intelekt, to vam neće pomoći - tvrdi Smederevac.

Bliznakinje Slađana i Svetlana (45) iz okoline Novog Sada opisale su studiju. Igrale su u dve odvojene prostorije uporednu igru na računaru. Zvuk u slušalicama bio je znak za onog ko gubi u igri. Ali kada bi jedna pobeđivala, druga bi čula jako neprijatan zvuk i mislila je da joj sestra to namerno radi. Kasnije im je rečeno da je to sa zvukom bila nameštaljka da bi se videlo kako jedna reaguje kad misli da joj druga smešta.

Zašto bi baš svako dete trebalo da čita najmanje 20 minuta dnevno?

- Bila je poenta da se vidi da li ću ja sad početi da se svetim, pa ću i ja njoj da uradim nešto tako grozno - objašnjava uz osmeh Slađana Tapavica iz Kaća.

Ona je s identičnom sestrom Svetlanom Bojinović iz Petrovaradina, juče u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, prisustvovala prvom Danu blizanaca, priređenom u čast svih dosadašnjih učesnika studije.

- Naučile smo mnogo o sebi. Kada smo bile mlaže, pod uticajem okoline i roditelja bile smo mnogo sličnije. A sada nas je promenio uticaj drugih iskustava - priznaju Ana i Maja Marković (32).

Sestre Marković Foto: Profimedia

Učesnicima su dodeljeni sertifikati o zigotnosti zasnovani na molekularnoj analizi DNK, koja pokazuje da li su jednojajčani, dvojajčani ili možda poluidentični.

Srbija ima oko 7,1 milion stanovnika, od toga 1.000 blizanaca, navodi AFP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    3. jul 2018 | 16:46

    Poznajem jednojacne bliznakinje,dve devojke, koje se dosta razlikuju po karakteru i temperamentu iako su zajedno odrasle. Cak ponekad imaju konflikte i najvise vole kad nisu mnogo zajedno.

  • Rs

    3. jul 2018 | 17:23

    Jos nedao Bog samo da nisu vestackom oplodnjom nastali sama rec vestscka mnogo kazuje, Bog je rekao voli te se i razmnozavajte se a ne...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA