≫ 

Koliko još najmanje pasoš mora da vam važi kad putujete u zemlje EU

Datum pročitajte dva puta i proverite u koje zemlje ne morate da nosite pasoš

  • 4

Spremate se za put, bacate pogled na pasoš i ovlaš pogledom vidite da i dalje važi, ali ne obraćate pažnju na tačan datum isteka. Greška! Pre nego što krenete na letovanje van naše zemlje obavezno proverite da li vam pasoš važi onoliko koliko pojedine zemlje traže, jer bi u suprotnom mogli da vas vrate sa granice.

Putovanje u Crnu Goru, Repuliku Srpsku i Makedoniju ne iziskuje posedovanje pasoša, već je granicu moguće preći i samo sa ličnom kartom.

Srpski pasoš vredniji je od onog iz doba SFRJ: Bez viza putujemo u čak 111 zemalja

Državljanin Srbije može nesmetano ući u zemlje "Šengena" i Evropske unije samo ako mu je do isteka pasoša ostalo minimalno tri meseca, ali ne od datuma polaska, već od datuma planiranog povratka u našu zemlju. 

Proverite pasoše, mogli bi da vas vrate sa granice, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odredba da se dokument ne može koristiti za ulazak u neku od ovih zemalja poslednjih 90 dana njegovog važenja regulisana je Sporazumom o bezviznom režimu.

Ovaj rok nije određen nasumično. Građani Srbije mogu u zemljama EU da borave maksimum tri meseca, pa je taj period i određen kao minimalni kako se ne bi desilo da nemome posle mesec dana istekle pasoš.

KAKVA JE SITUACIJA SA ZEMLJAMA VAN EU

Tri meseca je minimalni rok važenja pasoša i za odlazak u Tunis, dok putna isprava mora da važi najmanje 150 dana, odnosno šest meseci od dana ulaska u Tursku i u Egipat. 

Ne zaboravite da se dečji pasoši izdaju na mnogo kraći vremenski period, jer je to je nešto što roditelji često smetnu s uma.

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A avionske karte?

    3. decembar 2018 | 14:59

    Odmah da vam kažem, ne postoji mogućnost da kupite avionsku kartu ako vam pasoš ističe za manje od 6 meseci...

  • ivana

    7. mart 2019 | 19:08

    Da li ovo vazi i za gradjane koji borace u Italiji i imaju validni " Permesso di Soggiorno " bez roka trajanja? da li se u tom slucaju moze putovati sa pasosom koji istice za 2 meseca?

  • Rus

    24. avgust 2021 | 14:10

    Jag nigdje ne vidih granicu i granicnu policiju RS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA