≫ 

Nesalomivi Slaviša se bavi najopasnijim poslom: Preživeo je eksploziju, sudare, prevrtanje auta, čak i pad sa 60 metara (FOTO)

Na razgovor sa njim došla sam u trenutku kad se spremao da digne "bmw" u vazduh

  • 1

Slaviši Ivanoviću nije problem da preživi požar, eksploziju, prevrtanje automobila, sudar, pad sa motora u punoj brzini, sa konja, ili sa visine od 60 metara. Može da podigne dvojicu odjednom kao od šale i staje na crtu majstorima svih borilačkih veština. Barata oružjem, čak i mačem. Sve ovo radi svakodnevno, ali nikada nije povređen i nikada nikog nije povredio.

Samo zvanično nije čarobljak, ali ga mi kao najboljeg srpskog kaskadera bez razmišljanja svrstavamo u red čarobnjaka. Od onoga što on radi, beži 99% ljudi. U onaj 1% spadaju Slaviša i njegove malobrojne kolege.

Ispred nas su digli BMW u vazduh, filmska scena usred Beograda: Jurio je 100 na sat i poleteo u nebo, ubrzo se čuo veliki prasak (FOTO) (VIDEO)

Zatičemo ga na setu. U Beogradu se ovih dana snima indijski film, a Slaviša se u trenutku našeg dolaska sprema da digne u vazduh "bmw". Zamišljeno je da auto pri brzini od 100 km/h preleti preko platforme. Ovog puta bez kaskadera, sa lutkom na vozačevom mestu. Ovog puta.

Foto: Nikola Tomić

Samo u filmu koji sada snima bilo je scena u kojima su se automobili sudarali, kaskaderi padali sa motora, policijsko vozilo je uletelo u kafić u kom je sedelo 20 ljudi...

Dok koračam pored njega i slušam ga kako izdaje naredbe, postaje mi jasno zašto se scena od 10 sekundi snima ceo dan. Pre onog čuvenog "akcija", mora da se uradi bezbroj sigurnosnih provera, jer i najmanja sitnica može da krene po zlu.

- U tom slučaju, ishod bi bio fatalan po kaskadera - kaže mi Slaviša.

Iako se bave izuzetno opasnim poslom, zanimanje kaskadera u Srbiji nije priznato. A oni bi više od svega želeli da se to desi i da imaju beneficirani radni staž.

Foto: Nikola Tomić

- Kod nas postoji nezvanična škola, koja pruža usluge kaskadeskog posla i vrši obuku novih članova. Zove se "Ska tim", a da biste uopšte došli kod nas na razmatranje, morate već biti majstori neke borilačke veštine. Najmanje jedne - objašnjava mi dok obavlja poslednje pripreme za snimanje akcione scene.

- Osnovna obuka za kaskadera traje dve godine, pa se kreće na specijalizovanu obuku na poligonu, u automobilu koji je preuređen za druftovanje i brze vožnje, a posle toga idu motori, padanje sa konja, jahanje - dodaje.

VIDEO: Bolivud dizao u vazduh auta po Beogradu, ovo su scene u kojima Slaviša učestvuje

Kaskada je ozbiljna nauka u kojoj ima više grana: visinski padovi, padovi na sve podloge, jahanje, vožnja motora, automobila, istorijske borbe, moderne borbe. Gorenje, eksplozije. Zanimljivo je da je kaskaderska škola besplatna, a selekcija vrlo rigorozna.

- Od 700-800 prijavljenih kandidata, primimo najviše troje ili čak nijednog. Čak i ako neko prođe kasting, uslov da ostane s nama je da ne napusti svoju bazičnu, borilačku, disciplinu - iskren je Slaviša.

Foto: Nikola Tomić

U snimanju opasne scene, čovek je najbitniji faktor da se ne desi nešto loše.

- Juče smo snimali tu scenu u kojoj 20 ljudi sedi u bašti, i počeli smo sa snimanjem tek kad smo dogovorili kad će ko da ustane, protrči, ko će da skoči, da se kotrlja... Čak i kad se dogodi greška, bude kriva tehnika s kojom radimo. U svetu su te greške svedene na minimum. Ako kaskader treba da se prevrće u autu, kupi se nov auto. Kod nas i dalje mora da se štedi, čak i na tako opasnim stvarima - kaže kaskader.

Zamislite skoro pa svaki domaći film koji ste gledali u poslednjih 20 godina i Slaviša je bio u njemu. Problem je samo što ga ne prepoznajemo jer kaskaderi rade kao dubleri glavnim i drugim glumcima, ili učestvuje u scenama borbi.

- Snimio sam preko 120 domaćih filmova i serija: "Vojna Akademija", "Ubice mog oca", "Nemanjići", "Šišanje", "Na mlečnom putu", "Branio sam mladu Bosnu", "Mamula", "Folk", "Moj rođak sa sela", "Čarlston za Ognjenku", "Četvrti čovek", "Pljačka trećeg Rajha", "Bumerang", "Apsolutnih 100", "Porodično blago", "Igra prestola".

Kažu da su kaskaderi ludi i mangupi, ali je to velika zabluda.

Foto: Nikola Tomić

- Kaskader na setu mora da bude suzdržan, smiren, skoncentrisan na posao koji se radi, baš zato što je sve što mi radimo vrlo rizično.

Iako se svakodnevno izlažu opasnostima, Slaviša kaže da sam posao njima nije težak.

- Najteže je dočekati svoju scenu jer, ne znam kako, ali akcionu scenu uvek ostave za kraj - dobacuje Slaviša režiseru, a potom me moli da se sklonim iza sigurnosne linije jer scena počinje da se snima.

VIDEO: Snimanje indijskog filma na mostu na Adi

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA