2

Najveća prevara putnika u poslednjih 20 godina: Da li se može naslutiti ovako nešto i kada je moguće obeštećenje putnika?

Glavno pitanje je da li je visina odštete dovoljna, ako sagledamo činjenicu da je neko svoje letovanje uplatio u januaru po ceni od 1000 evra, a trenutno taj aranžman vredi oko 1500 evra

Na osnovu skoro završenog "češljanja" poslovanja turističke agencije "S.A.B. travel" izvesno je da je prevareno između 5.500 i 6.000 ljudi. Poznavaoci prilika u turizmu tvrde da je ovo najveća prevara putnika u poslednje dve decenije, ali da se ovako veliki broj prevarenih turista ne pamti ni u vreme stare Jugoslavije.

Važno obaveštenje za turiste koje je prevario SAB travel: Od danas je moguće tražiti obeštećenje

Već sada može da se kaže i da će prevara ove agencije dovesti do poskupljenja polisa osiguranja za agencije, što ne znači nužno i poskupljenje aranžmana, ali je moguće da manje turističke agencije to više neće moći da plate.

- Od ponedeljka prikupljamo dokumenta prevarenih putnika i pozivamo ih da se jave. Sa vrlo velikom sigurnošću mogu da kažem da će turistima biti vraćeno od 85 do 90 odsto cene aranžmana koji su uplatili - najavio je ranije Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

On još i dodaje da će i oštećenim putnicima agencije "Jazz travel", a njih je oko 650, sav novac koji su uplatili biti u potpunosti vraćen. Obe agencije bile su u sistemu "YUTA garancija putovanja" i to je razlog što isplatu novca neće dugo čekati i dobiće skoro sve što su i dali agencijama.

Goran Pavlović, direktor Jazz travel agencije Foto: moravainfo.rs

Jedan od razloga za bankrot „S.A.B. travela“ je i to što je vlasnik agencije za ovu turističku sezonu povećao zakup kreveta 10 puta, a novac nije isplatio. Spekuliše se i da u ovom slučaju ima i elemenata krivične odgovornosti, jer je početkom godine vlasnik ove turističke agencije osnovao još jednu, sličnog imena „S.A.B Travel Service”. Ta agencija takođe ima dozvolu Ministarstva za trgovinu turizam i telekomunikacije i polisu osiguranja od insolventnosti, ali ni jedan aranžman nije prodat preko nje.

Najvažnije pitanje za sve turiste ovih dana je – da li je moguće naslutiti prevaru turističke agencije.

Prema rečima Gordane Prodić, direktora agencije „Travellino“ to je skoro nemoguće, ali postoje neki „mali znakovi“ koji bi to mogli da naslute. Ona objašnjava da bi pre uplate aranžmana obavezno trebalo proveriti da li je račun agencije u blokadi, da li im je Ministarstvo za turizam produžilo licencu, da li pod istim nazivom postoji još neka agencija koja je samo dodala neki nastavak (plus, minus, tours, travel…) jer i to moze biti jedan od glavnih pokazatelja. Takođe, prema njenim rečima, ukoliko agencija nudi aranžmane koji su značajno jeftiniji od ostalih na tržištu i to može biti pokazatelj prevare.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Dešava se da vlasnici menjaju nazive firmama. To je slučaj sa „Jazz Travelom“ koji je nedavno prevario putnike. Pre toga je isti vlasnik imao firmu koja se zvala „Galileo“. Zatim, vlasnik agencije „Jet Set“ je nakon svoje prevare otvorio agenciju pod nazivom „Delfin“. Uvek treba proveriti zašto je vlasnik prethodnu firmu zatvorio i otvorio novu. Ove dve agencije su bile članice YUTE pa zato njih i pominjem. Takođe, u turističkim krugovima zna se i da isti ljudi koji su već učestvovali u prevarama nekih agencija sada rade ili su čak i suvlasnici u nekim drugim agencijama - priča Gordana Prodić.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da su velike agencije predlagale da se značajno poveća depozit koji polažu prilikom osnivanja i uvedu bankarske garancije, ali da bi u tom slučaju ostalo 10 agencija na tržištu, kao i da bi aranžmani sigurno poskupeli. Zato je važno naći meru koja će štititi male agencije koje dobro rade, ali pre svega putnike.

Glavno pitanje je da li je visina odštete dovoljna, ako sagledamo činjenicu da je neko svoje letovanje uplatio u januaru po ceni od 1000 evra, a trenutno taj aranžman vredi oko 1500 evra. Ukoliko vlasnik agencije odluči da prevari putnike i umesto plaćanja smeštaja samo na primeru od 100 putnik, novac ostavi na svom „overnight računu“, na osnovu kamate bi zaradio oko 1.600 evra, pa je obeštećenje ispod 150% od uplaćene cene aranžmana uputstvo za prevaru putnika.

Glavno pitanje je da li je visina odštete dovoljna, ako sagledamo činjenicu da je neko svoje letovanje uplatio u januaru po ceni od 1000 evra, a trenutno taj aranžman vredi oko 1500 evra Foto: Telegraf

Iz nadležnog ministarstva najavljuju rigoroznije mere za osnivanje turističkih agencija, obavezu njihovog licenciranja, ali i pravljenje crnih i belih lista. Biće uvedene A, B i C licence. To znači da će agencija koja ima A licencu morati da se osigura na 500.000 evra i 50.000 depozit, za polisu B osiguranje je na 400.000 evra i 25.000 evra depozit i za polisu C 300.000 evra i 15.000 evra depozit.

Ukoliko prilikom prevare putnika od strane turističke agencije, osiguravajuće društvo ustanovida ima elemanata krivične odgovornosti, osiguranje nije u obavezi da obešteti putnike, pa je članstvo turističke agencija u YUTI, ipak jedan vid osiguranja, gde će i usled otkazivanja putovanja putnici biti obeštećeni.

VIDEO Majka zloupotrebila decu za prevaru:

(Telegraf.rs/Kamatica)

Tagovi: Jazz travel, Obeštećenje, Prevareni, putnici, Putovanje, SAB travel, Turistička agencija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • %
    %+%

    Bez jasnih sankcija za pičinioce ništa se nece promeniti. Državo u akciju!

  • M
    Moguce da

    Mozda gresim, ali ne secam se takve prevare za vreme stare Jugoslavije, ipak je bio neki red bar u turizmu

Novi temperaturni šok stiže u narednim satima: Čeka nas veliki skok, sunce i više od 20 stepeni (FOTO)

Poljoprivrednik uručio sezoncima "Pravilnik o branju šljiva": Ko ne ubere 60 kg na sat, sledi mu kazna

U Srbiji pronađena najstarija hrišćanska crkva na svetu: Neobično brdo otkrilo pravi biser istorije, a potvrda za to postoji i u Bibliji (FOTO)

Gradonačelnik Vučević predstavio Novi Sad na skupu "Turizam Srbije" (FOTO)

Lidija je diplomirani istoričar, a ostavila je sve i otišla u Brazil gde živi od gledanja u šolju (FOTO)

U ovom selu put postoji samo kad nema kiše, padavine ga pretvore u potok, niko ne može napolje, pa ni deca u školu (FOTO)

Ako imate ovu IKEA plafonjeru, proverite oznake na njoj: Ukoliko ima ove brojeve, odmah je vratite jer može da bude opasna

Direktor Tiršove saopštio u kakvom su stanju braća devojčice koja je umrla vršačkoj bolnici: Njena smrt i dalje misterija

Servis, MUP, Agencija, salon automobila, Mašinski fakultet i AMSS: Obišao ceo grad i dao bogatstvo za registraciju automobila

Obezbeđena dva aviona za prevoz bolesne dece: Više nećemo gubiti dragoceno vreme u spasavanju života najmlađih

Vanredna sanitarna kontrola na granicama zbog "majmunske groznice": Putnici prvo moraju u Institut za javno zdravlje ako hoće u Srbiju

"Vozi 30 km/h na auto-putu, da li je on lud?" Evo šta kaže naš zakon za prespore vozače

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 26. septembar 2018. godine

Ona im je sigurno najlukaviji pacijent ikada: Lisica posetila Klinički centar u Kragujevcu

U centru Vranja žive krave, ali nema samo ovaj grad problem: Šetaju ulicama, zaustavljaju saobraćaj, nadležni su nemoćni (FOTO)

Osnovci se otimaju za učešće u letnjoj školi Petnice: Rekordan broj prijavljenih, a mnogo sjajnih đaka nije uspelo da upadne

Zabelela se Srbija drugog dana jeseni: Pao sneg na Kopaoniku i Zlataru, a noćas nam stiže mraz i hladnoća kakvu skoro nismo osetili (FOTO)

Od srčanih bolesti u Srbiji svakog sata umre 6 ljudi: Borislav je preživeo infarkt, a sada ima važnu poruku za sve nas

Maknite se, dijamanti, stigao je novi ženin najbolji prijatelj: Mladi par pokazao kako izgleda "prosidba na seoski način" (FOTO)

Sin ubijenog Olivera Ivanovića pod zaštitom Hilandara: Mali Bogdan počeo da prima stipendiju naše najveće svetinje

Srbija posle Britanije dobila ono što niko nema u Evropi: Građanima olakšanje od 1. januara (FOTO)

Pojavili se novi snimci igračice sa vašara u Šapcu, na kojima vadi grudi i simulira seks na stolu: A šta sada svi vi, osuđivači, imate da kažete? (VIDEO)

Razmatra se inicijativa o doživotnom zatvoru za ubice dece

Ambasador Arapske Republike Egipat posetio Novi Sad (FOTO)

Priznanja za Milevu Marić: Iz Ciriha inicijativa da NBS izda novčanicu sa njenim likom, a univerzitet na kom je studirala postavi bistu

Ljubiša delio račune kao da je poštar: Novosađani danima nisu dobijali pošiljke, Pošta Srbije tvrdi da je svoj posao obavljala redovno

Dolče vita u vreme Tita: Posvađao sam se sa babom, tatom i mamom - rekao sam im da neću da vraćam njihove dugove!

Odgovor jedne mame koja je rodila u "Frontu" na dirljivo pismo porodilje: Bolje daj detetu da sisa i ne lupaj! Vidi se da nisi pročitala nijednu knjigu o bebama

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 25. septembar 2018. godine

Sve o majmunskim boginjama, zastrašujućem oboljenju koje nam prvi put u istoriji stiže iz Afrike: Najčešće napada decu, a vakcine nema (FOTO)

Posle gospojinskog čuda u Valjevu, u Blacu procvetala šljiva: Srbiju čeka baš rodna godina (FOTO)

Preslatka Sofija umesto izlazaka i skupe odeće, bira štap i ovce koje vodi na ispašu: Za svoje vršnjake ima važnu poruku (FOTO)

Stiže nam novi, težak oblik boginja: Zovu se "majmunske", dolaze iz Afrike, a za njih nema vakcine (FOTO)

Preokret u slučaju misteriozne životinje koja je prošetala Debeljačom: Konačno znamo šta je u pitanju, a nije čupakabra (FOTO)

Grad Novi Sad vodi odgovornu populacionu politiku (FOTO)

Ne možete da se odreknete srpskog državljanstva tek tako, postoje uslovi koje morate da ispunite

Uznemirujuće pismo porodilje iz Srbije: Pregladne bebe ridaju bez prestanka, majke plaču sa njima. Ovo nije porodilište, već logor

Srbi i dalje rado idu u vojnike: Iz ova dva grada hrabri mladići i devojke hrle u vojsku

Stanare jedne zgrade u Novom Sadu dočekalo šokantno obaveštenje: Više neće dobijati poštu, a razlog je neverovatan (FOTO)

Da se ne bi ponovila epidemija malih boginja: U Srbiju stiglo 40.000 MMR vakcina, broj zaštićene dece za trećinu veći nego prošle godine

Španska serija u selu kod Požege: Na Milijana žene samo naskaču, a ljubomorni muškarci mu noću buše gume na traktoru (VIDEO)

Uroš izgleda kao običan mladić, ali je preživeo 40 operacija, 5 sepsi, 2 ranjavanja, izgoreo je do kosti kad ga je udarila struja od 25.000 volti (FOTO)