≫ 

Sve više bolesne dece: Ordinacije pedijatara pune, redovi nepregledni - evo šta je problem

Kada su stomačne tegobe u pitanju, higijena ruku najvažnija

  • 1

Respiratorne infekcije, stomačne tegobe, crvenila na koži - razlozi su zbog kojih su ordinacije pedijatara ovih dana pune.

Vreme je ovih dana promenljivo – malo sunca pa malo kiše, temperatura oko 30 stepeni, pa nagli pad temperature zbog jakih ljuskova, grmljavine i vetrova. Sve to uticalo je da ordinacije u domovima zdravlja budu pune gotovo kao zimi. Mnogo posla imaju i lekari za odrasle i pedijatri.

KIJATE I KAŠLJETE: Ali, da li je to virus ili bakterija? Evo kako da znate!

- Ove vremenske promene povećale su broj dece koja dolaze sa simptomima respiratornih infekcija. Ne zahtevaju antibiotike, samo praćenje. Više dece je dolazilo i zbog stomačnih tegoba - povraćanje, loša stolica - istakla je dr Biljana Aleksić iz Doma zdravlja Stari grad.

Ukazuje da je, kada su stomačne tegobe u pitanju, higijena ruku najvažnija.

Deca najčešće obolevaju od respiratornih infekcija, Foto-ilustracija: pixabay.com

- Često pranje ruku pre svakog obroka, nakon toaleta, često menjanje peškira. Važno je pojiti decu, ne dozvoliti da izgube tečnost. To su stomačni virusi koji su česti u letnjim mesecima, nije trovanje hranom - objasnila je dr Aleksić.

Deca dolaze kod lekara i zbog crvenila na koži. "To može biti virusno ili alergijska reakcija na nešto što je dete pojelo a nije dovoljno oprano ili pak od izlaganja suncu", navela je dr Aleksić i istakla da svakako treba doći kod lekara kako bi se utvrdilo da li je alergijsko ili virusno.

Govoreći o malim boginjama, doktorka je istakla da se kontinuirano sprovodi akcija vakcinisanja dece, i da letnji meseci nisu razlog da se ne dođe na vakcinaciju.

U Srbiji vlada i groznica Zapadnog Nila. Ako vreme dozvoli, danas će u Beogradu biti organizovano zaprašivanje komaraca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. jul 2018 | 10:45

    BIOLOSKI I HEMIJSKI RAT NATOA PROTIV SRBIJE NE JENJAVA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA