KIJATE I KAŠLJETE: Ali, da li je to virus ili bakterija? Evo kako da znate!

Kijate, kašljucate, nije vam dobro? Ali, kako da znate da li je u pitanju samo viroza koju treba odležati par dana kod kuće ili bakterijska infekcija koja zahteva antibiotike, a samim tim i posetu lekaru? Evo odgovora

  • 0

Sezona je prehlada i gripa, pa nije ni čudo što skoro da nema osobe koja ovih dana nema problema s respiratornim organima. Takođe, ni to što svako malo iz debelog minusa napolju ulazimo u tople prostorije nije baš blagotvorno za nas organizam.

PREPOZNAJTE RAZLIKU: Da li vas muči alergija, grip ili prehlada?

To što na posao idete GRIPOZNI nije herojstvo, već ČIST SEBIČLUK, pa čak i GLUPOST!

Najčešći uzroci suvoće, pečenja, bola pri gutanju i svraba u grlu su suvi zimski vazduh, sezonske alergije ili prehlada. Ipak, ponekad je krivac za grlobolju streptokok, bakterijska infekcija koja može biti opasna ako se ne leči.

Evo šta NE SMETE da jedete i pijete kad vas BOLI GRLO! A nije sladoled

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Bris grla jedini način da se tačno utvrdi da li je uzrok grlobolji streptokok, ali i neki očigledni znakovi pokazaće vam da niste "samo" prehlađeni, već da bi trebalo da odete lekaru kako bi vam propisao antibiotike.

Neobične mrlje u usnoj šupljini

Bele mrlje na području jezika, krajnika ili na dnu ždrela gotovo su siguran pokazatelj kako je grlobolja uzrokovana bakterijom. Takođe, tada su krajnici često natečeni, a gutanje vrlo bolno. Bele mrlje pokazatelj su nakupljanja gnoja, a ovakvo stanje zahteva posetu lekaru i uzimanje antibiotika kako bi se sprečilo dalje razmnožavanje bakterija.

Kašljanje i slivanje iz sinusa

Učestalo kašljanje i spuštanje sluzi iz sinusa po zadnjoj strani grla uz blagu grlobolju su simptomi koji su češće izazvani običnom prehladom nego streptokokom, a rešavaju se inhaliranjem, uzimanjem kapi, pijenjem čaja, konzumacijom meda ili sisanjem pastila za grlo. Ipak, ako ovo stanje potraje duže od nedelju dana, posetite lekara.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nos

Obratite pažnju na ono što istresate iz nosa. Kad su viroze u pitanju, sadržaj je obično providan ili beličast i mahom tečan. Ako su vaše sline postale guste, lepljive i menjaju boju od žućkaste ka zelenkastoj, to najverovatnije predstavlja jasan znak bakterijske infekcije. Takođe, ukoliko pijete antibiotike i primetili ste da je iscedak iz nosa beo, gust ili čak sirast, a na jeziku ima belih naslaga, moguće je da su ovi lekovi isuviše dobro obavili posao, pa su umesto bakterija, vašim respiratornim sistemom zavladale gljivice.

Temperatura određuje stanje

Iako prehlade uzrokuju povišenu temperaturu, ona obično ne iznosi više od 38°C. Ako je vaša temperatura viša od toga, imate groznicu i često se preznojavate, tada je to pokazatelj da je posredi bakterijska ili neka druga infekcija. Ipak, treba biti oprezan jer bakterije mogu da budu prisutne čak i ako nema temperature, ali tada će drugi simptomi poput kašlja, začepljenog nosa ili grlobolje biti dugotrajni.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Limfni čvorovi

Bolovi u grlu uzrokovana streptokokima može izazvati oticanje limfnih čvorova na vratu, jer oni proizvode veće količine leukocita koji pomažu u odbrani od bolesti. Kod obične prehlade, limfni čvorovi ne reaguju, pa su tako oni gotovo siguran pokazatelj bakterijske infekcije.

Osip

Nešto ređi pokazatelj prisustva streptokoka je osip na prsima i vratu, koji se ponekad širi i prema ostatku tela. Ako je osip intenzivan, a koža na dodir gruba, moguće je da se razvila infekcija šarlaha. Primetite li osip, obavezno se javite lekaru kako bi procenio da li su uzrok bakterije ili alergije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Antibiotici ne deluju na prehladu

Dobijete li antibiotike, a nos vam i nakon nekoliko dana curi ili grlo i dalje boli, tada je to pokazatelj da ipak bolujete od obične prehlade uzrokovane virusom na koju antibiotici nemaju nikakav učinak, prenosi portal 24sata. Ipak, izbegavajte prečestu upotrebu antibiotika, jer ovi lekovi jačaju otpornost bakterija i uzrokuju njihovu mutaciju. Ako ste dobili antibiotik zbog streptokoka, tada je izuzetno važno da terapiju popijete do kraja, jer ćete jedino tako sprečiti povratak bolesti. Zapamtite da vaš streptokok može biti zarazan sve dok ne prođe 24 sata od uzimanja antibiotika.

Kućni lekovi za lečenje bolova u grlu

Bilo da je bol u grlu uzrokovana streptokokom ili običnom prehladom, postoje načini na koje sami možete da ublažite bol. Jedan od trikova je grgljanje rastvora vode u kojoj ste razmutili kašiku kuhinjske soli. Ona će pomoći da se održi vlažnost u usnoj šupljini i ukloniti osećaj "grebanja".

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Stavljanje toplog obloga sa spoljne strane grla olakšaće vam bol ako su vam natečeni limfni čvorovi po vratu. Jedan od neobičnijih lekova za upaljeno grlo je sladoled, jer hladnoća otupljuje osećaj i olakšava gutanje. Ipak, ako vam je grlo jako crveno, a krajnici natečeni, tada ga svakako treba izbegavati.

Domaći preparati poput meda i propolisa nikako se ne smeju zanemariti, i uveliko će olakšati bol u grlu, a takođe će ojačati imunitet. Zbog toga ih je važno uvesti u svakodnevnu ishranu. Takođe, u apotekama potražite sirupe za iskašljavanje i grlobolju na bazi prirodnih preparata bez hemikalija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA