≫ 

Smrtonosni ekstazi neuporedivo je jači nego pre, sada je samo jedna tableta dovoljna za predoziranje (VIDEO)

Na tržištu je prisutan ekstazi koji ima 250 mg MDMA po tableti, što ga čini tri do četiri puta jačim nego pre. Kao posledica konzumiranja ove psihoaktivne supstance jeste i smrt četvoro mladih u Srbiji, koji su umrli za manje od mesec dana

  • 2

U Srbiji je u roku od dve nedelje umrlo četvoro mladih usled konzumiranja sintetičke droge ekstazi. Paralelno sa ovim tragičnim događajima Vlada Srbije je formirala Komisiju za borbu protiv narkomanije u školama sa akcentom na prevenciji. Na čelu ove Komisije je ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je upozorio da je nova droga opasnija i smrtonosnija od one koja se ranije nalazila na tržištu.

Droga koja dolazi je smrtonosnija, jedna ili dve doze odnose život: Uvode se nove mere, nemamo mnogo vremena

Foto: Profimedia/Alamy

Nenad Stevanović iz Centra za prevenciju narkomanije u intervjuu za Telegraf.rs kaže, da je poređenja radi ekstazi koji se do sada nalazio na ulicama sadržao od 75 do 90 odsto mg MDMA, aktivne supstance, međutim, kako navodi, na tržištu se sada nalazi ekstazi mnogo jačeg dejstva.

Ekstazi koji se sada pojavio poznat kao "red bull", "tesla" i još par nekih naziva koje ima, sadrži 250 mg aktivne supstance, što znači da je tri do četiri puta jači nego onaj ekstazi koji se do skoro prodavao na ulicama. Tako da ljudi koji ne koriste često ekstazi i koji nisu razvili da kažem neku vrstu tolerancije na ovu psihoaktivnu supstancu, bukvalno mogu da se predoziraju od jedne tablete i da taj overdoz bude sa smrtnim ishodom - kaže Stevanović.

Pored ekstazija, Stevanović dodaje, da mladi najčešće eksperimentišu i sa marihuanom i sa spidom.

Printskrin Telegraf

DROGA I “NARODNJACI”- PROMENJEN SISTEM VREDNOSTI

Do nedavno je važio stereotip da određena vrsta muzike, pre svega elektronska muzika, ne može da se sluša bez dejstva neke psihoaktivne supstance. Međutim, droga je od skora prisutna na mestima gde se sluša I narodna muzika i turbo-folk.

- Ono što je karakteristično za današnju mladež jeste takav sistem vrednosti da se izlazak ne računa kao uspešan ako se ne opiju ili uzmu neku količinu droge ili ako ne naprave neki incident o kom će se pričati ili da ih donesu kući u besvesnom stanju - kaže Stevanović.

Foto: Promo/ Exit

MLADI NE ZNAJU DA OSMISLE SLOBODNO VREME

Mladima treba ponuditi više sadržaja, kaže naš sagovornik i dodaje da bi bilo dobro da država omogući besplatne sadržaje.

Ukoliko želite da upišete dete na neki sport, ples, neku drugu aktivnost, to košta i roditelji moraju da odvoje sredstva za to, a to je dobra alternativa za organizaciju slobodnog vremena - kaže Stevanović.

Printskrin Telegraf

 BOLJE IŠTA NEGO NIŠTA

Kada je reč o Komisiji za borbu protiv narkomanije u školama Stevanović veruje da će ona imati aktivnu ulogu i da će doneti neki boljitak, jer kako kaže, ako do sada nije postojalo ništa takvog tipa, bolje je da postoji bilo šta.

- Šta god da uradi ta Komisija sigurno će dati neki rezultat, jer svaki čas, predavanje, tribina, koju održimo, a pomogne da jedna mlada osoba promeni razmišljanje i donese odluku da ne krene sa konzumiranjem neke psihoaktivne supstance, jeste jako dobar rezultat - zaključuje Stevanović.

Ceo intervju pogledajte u videu na početku teksta.

(M.Banjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    13. jul 2018 | 09:41

    U pravu je čovek. Prioritet današnje omladine je da se ušibaju od alkohola kad izađu u grad da bi se kasnije hvalili svojim ispadima. Moderno neko vreme ako ne piješ ili se ne drogiraš smatraš se u društvu nenormalnom osobom.

  • Богдан

    15. jul 2018 | 14:44

    Не разумем..какав је интерес произвођача ако му конзумент умре при првој употреби??!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA