Presela im večera: Petoro Nišlija sinoć završilo u bolnici zbog trovanja pečurkama

- Čim počnu periodi kiša – sunce, gljive bujaju, pa mnogi građani krenu u berbu ne shvatajući da na taj način rizikuju život - kaže načelnica Odeljenja toksikologije

  • 2

Petoro ljudi iz dve porodice koji su se gostili pečurkama ubranim u šumi nedaleko od niškog sela Gabrovac, posle večere završilo je sinoć u bolnici zbog trovanja. Na sreću, ispoljili su samo blažu kliničku sliku u vidu mučnine i povraćanja, pa su nakon primljene terapije u ambulanti Klinike za endokrinologiju otpušteni na kućno lečenje.

Posle silnih kiša pečurke se "lopatom zgrću", a donose dobre pare: Tražili smo ih po šumama i potocima, a ovako smo razlikovali otrovne (FOTO)

Dr Simonida Šeškar Stojančov, načelnica Odeljenja toksikologije ove zdravstvene ustanove upozorava građane da pečurke kupuju u radnjama jer ni dobri poznavaoci ne mogu uvek da razlikuju jestive gljive od otrovnih.

- Čim počnu periodi kiša – sunce, gljive bujaju pa mnogi građani krenu u berbu ne shvatajući da na taj način rizikuju život. Nemamo precizne podatke koliko smo pacijenata zbrinuli od početka godine, ali mogu da potvrdim da nismo imali nijednog preminulog niti teže otrovanog – kaže dr Šeškar Stojančov.

DOBRO PROŠLI

Komentarišući poslednji slučaj grupnog trovanja, ona ističe da su i ovi pacijenti dobro prošli.

Muhara, Foto: Wikimedia/Stu's Images

- Dobili su terapiju za ispoljene simptome trovanja i nakon par sati opservacije, kada je ustanovljeno da nema opasnosti za komplikacije, svi su otpušteni kućama – kazala je načelnica toksikologije.

VIDEO: Srbi krali nakit u Mađarskoj pa pali u ruke policiji

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucern

    16. jul 2018 | 19:41

    Bolje je biti gladan nego jesti ono što ne poznaješ dobro,nikada čovek ne može biti sasvim siguran ali ko voli da rizikuje to može ponekad samo jednom.

  • Ljubiša

    17. jul 2018 | 11:24

    Pa šta lupate.Sve pečurke su jestiv,samo neke jedeš jednom u životu,a neke više puta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA