Gde bi u Srbiji moglo da dođe do izlivanja reka u naredna 24h?

Najkritičnije će biti danas i sutra, kada postoji velika mogućnost da se reke izliju

  • 0

Smenjivanje sunca i kiše ne prestaje ovog leta, pa, iako su prognoze najavljivale toplu nedelju - juče su nas više puta iznenadili pljuskovi na teritoriji cele Srbije. Ponedeljak i utorak neće biti ništa blaži, a Republički hidrometeorološki zavod je najavio čak i bujične vodotoke na slivovima nekoliko reka.

U Srbiji narednih dana promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito na jugu i istoku Srbije, dok će na severu biti uglavnom suvo, ponegde i pretežno sunčano. Maksimalna temperatura u utorak i sredu od 24°C na jugu do 30°C na severu Srbije. U četvrtak će biti toplije, a u petak malo svežije.

Današnja vremenska prognoza (23. jul 2018. godine): Hladno, oblačno, kiša, pljuskovi, oluje, grmljavina i grad (VIDEO)

Međutim, danas i sutra kritično će biti na slivovima Jadra, Kolubare sa pritokama Jasenice, Kubršnice, Lepenice i Resave, kao i na gornjem delu sliva Zapadne Morave. Kako RHMZ najavljuje, velika je mogućnost da se ove reke i izliju.

Foto: Printskrin RHMZ

Podsećamo da su poslednja dva meseca Srbiju pogodile poplave u nekoliko navrata, da je bila na snazi i vanredna situacija, a voda prodrla u preko stotinu kuća.

Za sanaciju pojedinih naselja biće potrebno i do godinu dana, dok su neka odsečena od gradova jer je voda odnela mostove. Zato je i opravdan strah od novih bujičnih naleta.

Najgore su ovog proleća i leta prošli Užice i čačanska sela. U Užicu meštani tvrde da ih nikad ranije nije zadesilo ovakvo nevreme, koje je napravilo višemilionsku štetu. Posle ovih stravičnih poplava ostali su samo pustoš i sivilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA