≫ 

Prodavačice su nam otkrile ko najviše krade po srpskim prodavnicama. Mi i dalje ne možemo da verujemo u tu priču

Kao i uvek, najviše se kradu bananice, čokoladice, bombone i žvake, ali jednako nestaje i sve ostalo od hrane

  • 24

Lopova je odvajkada bilo i uvek će ih biti, samo ih nekada ima manje ili više, ali zvanična statistika ne postoji. Tokom 80-ih i 90-ih godina krali su mladi, što zbog fazona, što kasnije zbog nemaštine. Danas najviše kradu, barem prema "statistici" dugogodišnjih radnica poznatog trgovinskog lanca, stariji od 50 godina.

Htela je da izvrši pljačku. Od policije je pobegla, a onda je propala kroz plafon prodavnice pravo u njihove ruke (VIDEO)

Kao i uvek, najviše se kradu bananice, druge čokoladice, bombone i žvake, ali jednako nestaje i sve ostalo od hrane. Najmanji je "problem" sa sredstvima za higijenu.

- S mladima nemam problem, oni imaju "obraz" i ne kradu. "Moja statistika", odnosno mojih 15 godina iskustva je najbolja od svih statistika i kaže da najviše treba paziti s onima preko 50 godina. To su ljudi mahom u penziji, i njih briga za "obraz" jer će uskoro na onaj svet. Neki kradu samo da prežive, a neki da se pohvale pred unucima tako što su im "kupili" nešto slatko - priča radnica trgovinskog lanca koja je želela da ostane anonimna.

Krađa zubne paste Foto: Profimedia

Prema izjavama prometnika, na meti lopova su i proizvodi koji imaju dug vek trajanja, pa lako mogu da se preprodaju na pijacama ili na ulici (konzerve, ulja, alkohol, kafa, pića, kozmetika).

Trgovci u Beogradu koji rade po kioscima i malim radnjama se u poslednje dve godine dosta žale na migrante. Više se krade zimi nego leti jer je lakše sakriti robu ispod širokih jakni i kaputa.

Jedni deo robe stavljaju u kolica, a drugi pod jaknu, u unutrašnji džep, torbu ili tašnicu.

- Mnogi pojedu štošta dok ne stignu do kase, recimo, uzmu suhomesnato kod mesara, pa pojedu krišom između rafova ili se počaste sokovima i slatkišima, pa ambalažu negde bace. Snalaze se i tako što prevare senzormatik na izlazu prepakujući skuplji proizvod u kutiju jeftinijeg proizvoda... - otkriva naš sagovornik.

Lopov vara na kusuru Foto: Slobodan Đurković

Biće da lopovi znaju za limit od 5.000 dinara, jer, prema Krivičnom zakonu Srbije, oni koji kradu do iznosa od 5.000 dinara ne mogu biti krivično gonjeni. Za krivično delo sitne krađe, utaje ili prevare, predviđa se da će ovo delo biti gonjeno samo po privatnoj tužbi građana. Zato, prema iskustvu trgovaca, najčešće kradu u toj vrednosti.

Trgovci mogu samo da primoraju svakog koga otkriju sa manjim iznosom, da uzetu robu plati ili ostavi.

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    25. jul 2018 | 09:30

    Ceo radni vek sam proveo u marketu (u elitnom delu grada) i nikad nismo uhvatili sirotinju da krade. Ne bih pominjao imena, ali nemate pojma koga smo sve hvatali u kradji (vrlo poznate licnosti) i to su krali vrlo skupu robu. Sutradan vam ponovo dolaze nasmejani, ljubazno vas pitaju kako ste i ponasaju se kao da se nista nije desilo. Retki su bili oni koji posle hvatanja u kradji vise nisu dolazili. Neki su vas posle prijavljivali inspekciji. A sto se sirotinje tice, oni su stidljivo pitali da li mogu uzeti robu i platiti kad budu mogli. Uvek su platili, pa tako prica da je nemastina razlog krade ne pije vodu. Lopov je u mozgu, a ne u novcaniku.

  • Loyd

    25. jul 2018 | 07:38

    Ne bi niko od penzionera krao da ima novac da kupi...nego su prvo njih pokrali i unesrecili..mada..nije da nisu glasali za svoju propast..ali to je neka druga prica...

  • Života

    25. jul 2018 | 10:12

    Onaj ko ukrade paštetu ili bananicu je lopov, a onaj ko ukrade milijarde je biznismen!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA