≫ 

Kupci se žale na kese od 2 dinara, tanke su, smetaju im reklame, a trgovinski lanci su nam rekli svoje stavove

- Kvalitet kesa u našim radnjama je poboljšan od kada se naplaćuju. Kese su sada deblje i kvalitetnije nego one koje su naši potrošači dobijali besplatno - kažu u jednom trgovinskom lancu

  • 55

Otkako su trgovinski lanci uveli naplatu plastičnih kesa po dva dinara, jedni su prestali da ih kupuju, dok ostali kupci kukaju na kvalitet istih. Bez obzira što je u pitanju jednoglasna odluka kao ekološki prihvatljivo rešenje, potrošači se žale na sve, na reklame, na kvalitet, na to što uopšte moraju da ih plaćaju...

Mladi Beograđanin skinuo od babe fazon kako da nikad ne plati kesu: "Pljačkali" su ga, pa je rešio da svoju prevaru snimi (VIDEO)

Čini se da građanima ipak najviše smeta kvalitet istih.

- Kese su toliko slabe da čim kupim više od dve namirnice, moram da uzmem još jednu za ispod jer pucaju. Osim toga, zašto plaćam kese koje imaju reklamu?! - pitala nas je Marija S. iz Beograda.

Papirna kesa Foto: Profimedia

U trgovinskim lancima kažu da su razmišljali o kvalitetu i brendovima na kesama koje građani plaćaju i da su one čak "punije" nego pre.

- Kvalitet kesa u našim radnjama je poboljšan od kada se naplaćuju. Kese su sada deblje i kvalitetnije nego one koje su naši potrošači dobijali besplatno. Debljine kesa su sad 19 mikrona i 21 mikron i one na najbolji način zadovoljavaju potrebe redovnih kupovina - kažu u kompaniji Delhaize Srbija koja je vlasnik "Maxi" prodavnica.

U kompaniji Mercator-S kažu da su zadovoljni što se u Srbiji postigao društveni konsenzus da država, kompanije i pojedinci doprinesu zaštiti životne sredine od plastičnog otpada. Iz tog razloga IDEA prodavnice, Roda marketi i Mercator hipermarketi su se pridružili inicijativi Evropske komisije i Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije da se u našoj zemlji, naplatom plastičnih kesa, smanji gomilanje te vrste otpada.

Plastična kesa Foto: Telegraf.rs

- Svest naših kupaca o zaštiti životne sredine je na visokom nivou, pa su zato i reakcije na ovu akciju veoma pozitivne. Manji deo potrošača i dalje koristi plastične kese, dok je veoma uočljivo da dobar deo kupaca dolazi u naše prodavnice sa spremljenim cegerima i torbama - kažu u ovoj kompaniji za Telegraf.rs.

NISU JEDNOGLASNI OKO UVOĐENJA PAPIRNIH KESA 

Pošto su se papirne kese u mnogim zemljama u svetu pokazale kao odlično rešenje jer se brže razgrađuju, a i kupcima se više dopadaju lepo dizajnirane papirne kese, pitali smo nadležne u trgovinskim lancima da li i kada možemo očekivati da počnu da ih koriste. Mišljenja su, ali ne zbog skuplje proizvodnje, podeljena.

- Sistem naplate plastičnih kesa istovremeno ima za cilj smanjenje njihove upotrebe i promociju cegera kao višekratnog rešenja, kao i podizanje svesti ljudi o važnosti čuvanja prirodnih resursa i životne sredine. Proizvodnja papirnih kesa ipak zahteva potrošnju prirodnih resursa, odnosno seču šuma, što je jedan od razloga da ih ne koristimo u našim radnjama - rekli su nam u Maxi-ju.

U slovenačkoj kompaniji tu opciju već razmatraju i proizvodnja kesa od papira im je "naredni korak".

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Veteran

    29. jul 2018 | 00:22

    Cista pljačka, rešili su da se bogate i na kesama a ovamo kao da sačuvaju prirodu, nije tačno, ja ću tu kesu kupiti i opet baciti, znači cilj nije očuvanje već bogaćenje na kesama, ako kesa šteti prirodi ne treba da se prodaje uopšte ni da se daje, jednostavno nema kesa i onda će svi cegere nositi, ovako samo uzimanje para i nista više...

  • Bilborder

    28. jul 2018 | 19:33

    Da je vama do ekologije ukinuli bi plasticne i uveli papirne!

  • Navijač

    28. jul 2018 | 19:14

    To su priče za malu decu. Jer, ako žele da zaštite prirodu, zašto uopšte prodaju plastične kese i zašto ne zabrane takve kese? Isto tako, da vode brigu o građanima kao kupcima, za trgovce bi država uvela obavezu da kupcima daju papirne kese.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA