≫ 

Jedna banka ukinula stroga pravila u oblačenju i uvela "opušteni stil", u ostalima se i dalje zna šta je zabranjeno: A kako klijenti i stranke reaguju?

Od nakita i šminke pa do izbora boje odeće, banke propisuju svojim zaposlenima strogi "dres kod"

  • 5

Zaposleni u Rajfajzen banci odnedavno na posao mogu da dolaze obučeni kako žele. Stroga pravila oblačenja zamenila je sloboda da radnici dođu na posao obučeni po svojoj volji. Naravno, to ne znači da će biti toliko opušteni da će na posao dolaziti u japankama i majicama na bretele.  

VELIKE PROMENE U POLICIJSKOM BONTONU! Nema više minića, tetovaža, nakita i šiški, a brkove farbajte samo u prirodnu boju

Kako kažu zaposleni u Rajfajzenu, iako je ova mera relativno nova, oni već primećuju razliku, kako u međusobnom odnosu tako i u odnosu sa klijentima. Mnogi su već primetili da zaposleni na posao dolaze u haljinama i patikama i sviđa im se jer, kažu, deluju neposrednije, bliže, pristupačnije. Sa druge strane, radnici su opušteniji, udobnije im je i nije više "kežual frajdej" ono što čekaju, već im je tako svaki dan.

VEĆINA UŽIVA U NOVOSTEČENOJ "SLOBODI"

Kažu da neki ipak i dalje koriste stari "dres kod", jer još nisu navikli na promene, ali ipak većina uživa u slobodi. Dijalog sa klijentima i strankama se promenio, jer ih pitaju o promeni u oblačenju i, kažu, razumeju mnogo bolje nego ranije, kada su nosili samo majice u žutoj boji sa logom.

Međutim, nije tako u svim bankama. Neke i dalje imaju stroga pravila. Zaposleni u Intezi koji rade u ekspoziturama, dužni su da svim radnim danima nose uniforme. Uniforme su dizajnirane u bojama banke i razlikuju se po radnim pozicijama, kao što su blagajnik, savetnik i "magnifica" savetnik, a razlika je u komadima koji se nose – na primer, za blagajnike nije predviđeno nošenje sakoa, dok za savetničke pozicije jeste.

Uniforma u Intezi, Foto: Promo

Zaposleni u sedištu banke nemaju propisane uniforme, ali se od njih očekuje da budu odeveni u skladu sa dobrom poslovnom praksom.

Ukoliko petkom nemaju poslovne sastanke, mogu da dođu na posao nešto manje formalno obučeni. Ipak i Inteza je po nečemu specifična.

Sivo odelo i zelena kravata, zaštitni znak muškaraca zaposlenih u Intezi, Foto: Promo

Za zaposlene u svom sedištu, ova banka je uvela fleksibilno radno vreme, koje podrazumeva dolazak na posao i odlazak sa posla u fleksibilnom intervalu, ali poštujući osmočasovno radno vreme. U praksi se pokazalo da ova novina znatno olakšava organizaciju posla i doprinosi boljoj ravnoteži poslovnih i privatnih aktivnosti, a samim tim i motivaciji zaposlenih.

NAJKRAĆA DUŽINA SUKNJE JE DO KOLENA

Kako su za Telegraf rekli iz Komercijalne banke, odeća zaposlenih mora da bude jednostavna, odmerena, čista i prikladna. Spoljašnji izgled zaposlenog i ponašanje moraju da budu prilagođeni eksponiranosti radnog mesta. Poslovnu odeću zaposlenih čine košulje, muške i ženske, što je i obavezni deo odeće, kravate za muškarce i ešarpe za žene, pantalone i suknje, kao i blejzere i sakoe.

Zaposlene u Komercijalnoj banci izgledaju baš ovako, Foto: Promo

Najkraća dužina suknje, koja se smatra prikladnom, je do kolena. Boje odeće koje banka preporučuje su crna, tamnosiva i teget, i za muškarce i za žene, jer, smatraju oni, odeća tamnih boja odaje profesionalniji utisak.

ZATVORENA OBUĆA, NEUPADLJIVIH BOJA

Obuća koju zaposleni nose treba da bude zatvorena i čista, neupadljivih boja i prilagođena poslovnoj odeći. Čak i šminka i nakit treba da budu diskretni i neupadljivi.

Ovako izgleda muški deo zaposlenih u Komercijalnoj banci, Foto: Promo

Zaposleni treba da vode računa o ličnoj higijeni i izgledu. Muškarci treba da vode računa da im kosa bude čista i uredno podšišana, lice izbrijano, a ukoliko nose bradu ili brkove, treba da budu negovani i uredni. Žene treba da imaju čistu i urednu frizuru prikladnih boja.

Kako se klijentima sviđaju ove promene? Pišite nam u komentarima šta mislite o pravilima oblačenja u javnim ustanovama.

VIDEO: Dačić predstavio "Guči" kapu, deo uniforme prvih srpskih diplomata

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    12. avgust 2018 | 18:23

    Stede na uniformama! Kakav crni opusten fazon, sada radnici vise trose na garderobu...

  • Milena

    12. avgust 2018 | 21:19

    Pribliziti se klijentu,po svaku cenu,zaduziti ga ,uzeti mu dusu,a istovremeno smanjiti troskove banke,Jedno po jedno ukidaju.Cistacice,Banke su sve prljavije.Nijedna nema toalet za klijente,treba ga odrzavati.Izlozi prljavi,kamere nikad oprane.automati za novac prljavi i zastarelu.Tacno ne treba im ni uniforme,vreme je da im daju nove a to je trosak.ideja odlicna.

  • Kebina moć

    12. avgust 2018 | 19:10

    Ja se ložim na uniforme i idem da podižem kredite samo da bih njih gledao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA