≫ 

Vranjska reka podivljala i ugrozila Beli most, spomenik tragičnoj ljubavi Srbina i Turkinje (FOTO) (VIDEO)

Obilne padavine dale su Vranjskoj reci nesvakidašnju snagu, tako da je rušila sve pre sobom

  • 1

Podivljala Vranjska reka, kakvom je ne pamte ni najstariji žitelji Vranja, pored ogromne štete koju je pričinila domaćinstvima i samom gradu, ugrozila je i Beli most koji je na njoj sagrađen kao spomenik nesrećnoj ljubavi čobanina Stojana i Ajše, ćerke turskog bega.

Apokalipsa u Vranju: Poplava nosi sve pred sobom, voda ljulja mostove, kuće su potopljene (VIDEO)

Početkom ove nedelje na širem području Vranja kiša je padala gotovo svakodnevno, naročito u brdima iznad grada, odakle reka prima najveći broj planinskih bujičnih potočića. Obilne padavine dale su Vranjskoj reci nesvakidašnju snagu, tako da je rušila sve pre sobom. Izlila se iz svog korita koje je čitavim tokom kroz grad obloženo kamenim pločama, koje su čvrsto povezane i koje su svih ovih godina branile naselja kroz koja ona protiče.

Vranjanska reka se na nekim mestima izlila iz korita, Foto: vranje.org.rs

VODENA SNAGA SE U TRENUTKU STRMOGLAVILA KROZ GRAD

Međutim, to nije bilo dovoljno za vodenu snagu koja se u trenutku iz kanjona Kazanđol strmoglavila kroz grad, noseći iščupana stabla, ogromno kamenje i mulj. Reka je rušila sve pred sobom, potporne zidove, odbrambene betonske bedeme, ušla u kuće, potopila dvorišta i za sobom ostavila pravu pustoš.

Durmiš Jašarević (50), jedan od stanovnika Gornje Čaršije, kaže da ne pamti da je Vranjska reka ikada ovoliko nadošla i ostavila pravu pustoš za sobom.

REKA NADOĐE SAMO U PROLEĆE

- To je bio neverovatan prizor, to nije bila naša reka, koja tokom leta gotovo presuši. Snimio sam telefonom šta se događa i pokazao majci koja ima 70 godina i koja je čitav svoj život provela u Gornjoj Čaršiji. Ona kaže da reka nikada nije bila takva i da ni njoj njeni stariji nisu pričali da su nešto slično u životu videli. Vranjska reka nadođe nakon topljenja snega u rano proleće, ali to nije ni izbliza u odnosu na ovo što se desilo u četvrtak popodne - kaže Jašarević.

Reka je rušila potporne zidove, Foto: vranje.org.rs

UGROŽEN BELI MOST, SIMBOL GRADA

Vranjska reka na svom toku ugrozila je i Beli most, jedan od simbola grada, koji se nalazi na njegovom grbu i koji je turističa atrakcija Vranja, za koji se vezuju i brojne legende. Beli most sagrađen je 1844. godine, da svedoči o čistoj ljubavi između dvoje ljudi, različite vere. Most ljubavi, kako ga mnogi Vranjanci zovu, sagrađen je na mestu gde su Stojan i Ajša nastradali.

Selim - begova kćer Ajša i čoban Stojan, zaljubili su se jedno u drugo, ali njihova ljubav nije naišla na odobravanje. Stojan je svakog jutra pevajući pored Selim - begove kuće terao stado na pašu. Iz svoje sobe, krijući se iza zavese, posmatrala ga je lepa Turkinja Ajša i zaljubila se u njega. Vranjskom čaršijom je ubrzo počela da se prenosi priča o ovoj zabranjenoj ljubavi, te je ubrzo za to saznao i sam Selim - beg.

NESREĆNA LJUBAV AJŠE I STOJANA

Jednog dana beg je pošao za svojom ćerkom i pored potoka je pronašao u zagrljaju Stojana. Razjaren i ljut, Selim - beg je uperio pušku u Stojana, ali ga je Ajša zaklonila svojim telom. Metak je pogodio Ajšu, a kada je srpski pastir video da je njegova ljubav na samrti oduzeo je sebi život. Beli most je Selim - beg podigao na mestu pogibije dvoje zaljubljenih 1844. godine.

Beli most i uobičajeni nivo reke, Foto: vranje.org.rs

MOST KOJI SPAJA PRAVOSLAVLJE I ISLAM

Legenda kaže da je Ajša na samrti roditeljima ostavila u amanet da sagrade most koji će simbolično spajati dve strane - pravoslavlje i islam. Na mermernoj ploči na mostu, koja je očuvana do danas, postoji turski i arapski natpis. Na arapskom tekst glasi: "Dobrotvor i dobročinitelj Onaj koji žudi za rajem i visokim sistemom (u njemu) Ajša Halum, kći roba večnog Neka njoj i njenim roditeljima oprosti grehe. O čuvaru (Bože!)". Ispod toga stoji godina 1844. godina, kada je most sagrađen.

Tekst na turskom jeziku se malo razlikuje, ali je poruka ista.

- Ovaj most se zove Beli most i služi za olakšicu. Vode koje teku ispod njega služe ljudima za zdravlje. Prolaznici neka prođu još jednom da se o tome uvere. O Muhamede izabraniče, posreduj za njegovog vlasnika - glasi prevod sa turskog.

To je bio neverovatan prizor, to nije bila naša reka, koja tokom leta gotovo presuši, kažu Vranjanci, Foto: vranje.org.rs

KRSTATA DŽAMIJA, CRKVA POSVEĆENA SVETOJ PETKI

Na samo pedesetak metara nizvodno, sa leve strane reke, nalazi se crkva posvećena Svetoj Petki, poznatija kao Krstata džamija. Nju su Turci pokušali da pretvore u džamiju, ali im se nije dalo. Za nju su takođe vezane brojne legende i priče, kao i svedočanstva o čudesima koja se tu dešavaju. Čitav taj predeo je inače jedan od najstarijih delova Vranja, gde su svojevremeno živeli age i begovi.

Beli most, kao simbol Ajšine i Stojanove ljubavi, odoleo je Vranjskoj reci, koja je ugrozila nizvodno mostove koji su novijeg datuma. Viša sila, pokazala je još jednom, da na zemlji samo ljubav ima smisao, sve opravdava i nadvisuje.

Pogledajte snimak bujice koju Vranjanci ne pamte:

VIDEO: Reke teku kroz ulice Vranja, pljuskovi prouzrokovali poplave i veliku materijalnu štetu

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viša sila

    4. avgust 2018 | 19:03

    Bog je besan na sve nas jer ga se dobar deo naroda odrekao. Pamet u glavu ljudi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA