≫ 

Ovo je prava istina o tehničkom pregledu: Evo koja oštećenja na automobilu su dozvoljena u praksi

Nisu dozvoljena veća mehanička oštećenja karoserije, šasije, poda, nadgradnje, kabine

  • 16

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov odbacio je danas navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da nisu dozvoljena nikakva oštećenja na vozilu kako bi ono prošlo tehnički pregled i ukazao da oštećenja koja ne utiču na bezbednost vozila nisu razlog da ono bude okarakterisano kao neispravno.

Ako ste bilo šta prepravljali na automobilu, a za to nemate baš ovaj atest, šanse da prođete tehnički pregled su ravne nuli

Arsov je istakao da površinska korozija nije razlog da vozilo bude tretirano kao tehnički neispravno, ali da na šasiji vozila, odnosno na nosećim delovima karoserije i podu vozila nije dozvoljena dubinska korozija niti korozija koja je izazvala rupu.

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Načelnik Uprave saobraćajne policije je objasnio da su prema kriterijumima koje propisuje novi Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila, koji je se primenjuje od 5. jula ove godine, dozvoljena manja oštećenja na vozilu, koja ne utiču na bezbednost saobraćaja, poput ogrebotine, ulegnuća nastalih pri parkiranju vozila, nedostatak bočne lajsne, naprsline na prednjim i zadnjim farovima.

"Šta nije u redu sa mojom kukom?" Nišlija ne može da registruje svoj auto, ako uskoro to ne reši, ostaje bez vozila (FOTO)

- Nisu dozvoljena veća mehanička oštećenja karoserije, šasije, poda, nadgradnje, kabine -  rekao je Arsov.

Prema njegovim rečima, ni manje oštećenje vetrobranskog stakla nije razlog da on bude okarakterisano kao neispravno.

Foto: Marko Jovanović

Međutim, kako je naveo, ukoliko na vetrobranskom staklu postoji više manjih ili većih oštećenja, koja utiču na normalnu vidljivost vozača, onda se smatra neispravnim.

Arsov je ukazao da se ispravka pogrešno upisanih podatka o najvećoj dozvoljenoj masi putničkih vozila, kao i utvrđivanje boje vozila u skladu sa novim Pravilnikom obavlja samo u slučaju kada vlasnik menja saobraćajnu dozvolu.

On je dodao da i dalje, kao i po starim propisima, vozilo može biti višebojno.

Načelnik Uprave saobraćajne policije objasnio je i kako se, na tehničkom pregledu, tretiraju prepravke na vozilima.

Nebojša Arsov desno Foto: Promo

- Ugradnja montažno-demontažnih uređaja na vozilima, koji služe za prevoz prtljaga, ne smatra se prepravkom vozila - objasnio je Arsov.

On je istakao da se prepravkom vozila, koja mora biti ispitana, smatra promena vrste vozila, naknadna ugradnja motora drugog tipa, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila.

- Prepravkom se smatra i promena komandi za upravljanje vozilom lica sa invaliditetom, zamena komande uređaja za upravljanje i drugih komandi direktno vezanih za proces upravljanja vozilom sa desne na levu stranu vozila, kao i svaka druga promena deklarisanih karakteristika uređaja na vozilu, poput zatamnjivanja stakala, naknadne ugradnje svetlosnih uređaja i metalnih ojačanja karoserije-  objašnjava Arsov.

Arsov je poručio da će pripadnici saobraćajne policije, u kontroli saobraćaja na putu i prilikom nadzora nad radom tehničkih pregleda, posebnu pažnju usmeriti na identifikaciju vozila i ispravnost uređaja koji mogu da ugroze bezbednost saobraćaja.

A kako izgleda tehnički pregled vozila, pogledajte u videu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tripko

    7. avgust 2018 | 17:13

    Ajmo sada realno i po starom zakonu je sve funkcionisalo i da se ne lazemo nece ovaj zakon nista poboljsati u vidu bezbednosti ali ok zakon zakon ali zar nije prvo vrlo vazno podici standard gradjana...pa onda krenuti postupno sa nazovi naprednijim zakonima,zasto ali zasto u ovoj zemlji sve se radi u rikverc...

  • Zvezda

    7. avgust 2018 | 16:28

    Ja se osecam kao da cu kolima da se lansiram u kosmos, mada podrzavam da auta moraju biti ISPRAVNA! Ali ubiste nas u mali mozak!

  • Milomir

    7. avgust 2018 | 15:52

    Vi koji kontrolisete auta na taj tehnicki pregled dali to radite po propisu po zakonu ili kako vam je neki naredio? Bolje da su vas poslali u neku zapadnu drzavu da se obucavate i da nadgledate kako i sta se sve to radi nego da mucate ovo nemoze ovako ovo treba ovako ovo nije ovako itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA