≫ 

Na mestu gde je vođena jedna od najkrvavijih bitaka u Velikom ratu gradi se hram-muzej (FOTO)

U postavci će se naći likovi čuvenih srpskih vojvoda, odličja dodeljivana borcima, ratne zastave. Svoje mesto će imati lik princa Đorđa Karađorđevića, koji je ranjen na Mačkovom kamenu, kao i lik čuvene slikarke Nadežde Petrović, prave heroine Velikog rata

  • 0

Na padinama planine Jagodnja, nekoliko kilometara od Krupnja prema Ljuboviji, nadomak dobro znane spomen-kosturnice na Mačkovom kamenu, već desetak meseci intenzivno se gradi još jedan spomenik srpskim herojima Velikog rata.

Ovde Srbin gradi džamiju, a musliman crkvu: Neverovatna priča o dva sela i dve države

Na prostoru gde je pre 104 godine vođena jedna od najkrvavijih bitaka svetskog sukoba, bitka na Drini koja je kulminaciju imala upravo na obližnjem Mačkovom kamenu, 20. septembra ove godine, na stogodišnjicu velike pobede u Prvom svetskom ratu, biće osvećen novi spomen-hram, hram muzej Svetog Despota Stefana Visokog. Blagoslov za podizanje nesvakidašnje bogomolje koja će pod svojim svodovima imati izuzetnu muzejsku postavku dao je episkop šabački gospodin Lavrentije.

- Odlučili smo da u hramu imamo prostor za bogosluženje s izložbenom postavkom čiji sadržaj priprema stručni tim sastavljen od eminentnih vojnih istoričara, istoričara umetnosti, muzeologa, eksperata iz Ministarstva odbrane, republičkog arhiva i arhiva iz Beograda, Šapca, Valjeva - navodi protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije Srpske pravoslavne crkve, jedan od inicijatora ovog projekta.

Gradilište hrama - Foto: TV Hram

- Unutrašnji zidovi i svodovi biće oslikani ratnim mapama, fotografijama, tekstovima, ilustracijama velikih bitaka Prvog svetskog rata, vođenih na Ceru, Drini, Kolubari... U postavci će se naći likovi čuvenih srpskih vojvoda, odličja dodeljivana borcima, ratne zastave. Svoje mesto će imati lik princa Đorđa Karađorđevića, koji je ranjen na Mačkovom kamenu, kao i lik čuvene slikarke Nadežde Petrović, prave heroine Velikog rata. Nikako ne mogu biti zaobiđeni ni braća Ribnikar, Vladislav i Darko, osnivači „Politike”, koji su svoje živote ostavili u borbama na Drini - napominje Stojadin Pavlović.

Gradilište hrama - Foto: TV Hram

Posebnu vrednost i večnost postavci daće imena svih poginulih na Mačkovom kamenu, ispisana na zidovima ovog hrama muzeja, dodaje on.

- Postavka će biti sažet čas istorije, želimo da slikovito postavimo taj čas, da on bude toliko jasan da će svako ko kroči u spomen-hram Svetog Despota Stefana Visokog moći da dobije jasnu predstavu šta se ovde dešavalo pre više od jednog veka, kakvi su heroji polagali živote na oltar otadžbine - ističe Pavlović.

Radovi na izgradnji spomen-hrama na Mačkovom kamenu ulaze u završnu fazu te iz Srpske pravoslavne crkve pozivaju vernike da svojim prilozima pomognu završne radove na izgradnji Hrama i na taj način utkaju sebe u ovu svetinju. Uplate se mogu izvršiti na žiro račun 200 – 2362100102875 – 26.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA