≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ramonda o kojoj peva Teya Dora je simbol Dana primirja: Znate li koji srpski političar je ovo osmislio?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Državni praznik ustanovljen je kao sećanje na pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu

  • 6
Ramonda cvet cveće Ramonda Natalijina Nathaliae i Teya Dora Foto: Shutterstock, Mileta Mirčetić

Pevačica Teya Dora sinoć je odnela pobedu na takmičenju Pesma za Evroviziju sa numerom "Ramonda" i njom će predstavljati Srbiju na Eurosongu u Malmeu. Natalijina Ramonda o kojoj ona peva, postala je jedna od glavnih tema u javnosti u prethodnih nekoliko dana upravo zbog jake simbolike koju nosi.

Ovaj cvet predstavlja simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se slavi 11. novembra. Malo ko zna da je inicijativa za ideju da baš ovaj cvet postane simbol potekla od Marka Đurića. 

Banja Luka Banjaluka, proslava Dana Republike Srpske, Marko Đurić Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Državni praznik ustanovljen je kao sećanje na pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ali se proslavlja i u drugim evropskim zemljama, potpisnicama primirja u Francuskoj.

Inicijativa da simbol praznika postane malo poznati cvet potekla je od Marka Đurića 2012. godine, tadašnjeg savetnika predsednika republike Srbije Tomislava Nikolića, a sada ambasadora Srbije u Americi. Idejno rešenje uradio je sa tadašnjim saradnikom u spoljnopolitičkom timu predsednika Srbije Aleksandrom Ristićem.

Đurić je pre nekoliko godina objasnio da je kao inspiracija poslužila ruska georgijevska lenta, narandžasto-crna traka preuzeta sa Ordena svetog Đorđa koja se u Rusiji nosi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, i britanska popi. Taj stilizovani cvet bulke u Velikoj Britaniji zvaničnii i javne ličnosti nose uoči Dana primirja u Prvom svetskom ratu i na sam taj dan.

Natalijina Ramonda, Ramonda nathalie Foto: Wikipedia

Tada, on je naveo da je baš Ramondu izabrao jer se na latinskom ovaj cvet zove Ramonda Serbica, dok cela priča o njenom pronalasku i svojstvima oživljavanja nosi posebnu težinu i simboliku. Naime, ovaj cvet je među retkim biljnim vrstama koje posle zalivanja mogu ponovo da ožive čak i ako se potpuno osuši. Otuda ga zovu i cvet feniks. A zvanično ime je dobio po kraljici Nataliji Obrenović.

Natalijinu ramondu 1884. godine otkrio je u okolini Niša dr Sava Petrović, dvorski lekar kralja Kilana Obrenovića. Zajedno sa Josifom Pančićem, on je neobični cvet opisao i dao mu ime.

Natalijina Ramonda, Ramonda nathalie Foto: Wikimedia/Francine Riez

Osim u delovima Srbije, na Suvoj i Šar planini, u Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuri, raste i u Makedoniji i u severnoj Grčkoj, a posebno je simbolično što je ima i na Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine Nidže i čuvenom lokalitetu iz Prvog svetskog rata. Cvet se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je kao prirodna retkost zaštićen zakonom.

Podsetimo, Teya Dora je sinoć sa numerom "Ramonda" na takmičenju Pesma za Evroviziju osvojila 22 poena, 12 od stručnog žirija i 10 od publike. Iako je Breskvica sa numerom "Gnezdo orlovo" dobila ubedljivo najviše glasova od strane publike, više članova žirija je više glasova dalo Teya Dori, a ostaće zapamćeno da je Sajsi MC, jedna od članica žirija, Breskvici i "Gnezdu orlovom" "poklonila" - nula poena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ajs

    3. mart 2024 | 08:32

    Bla bla bla

  • Требиње Леотар

    3. mart 2024 | 08:50

    SERBIA , 0 POINT‼️

  • Слађана Точиловац Шаљић

    3. mart 2024 | 13:52

    Победила је Рамонда. Када бисте могли да замислите ситуацију у којој је један владар приморан да поведе на неизвесно путовање скоро цео свој народ , пре свега мушку популацију. И да са тог путовања кући не врати трећину своје деце, својих синова, разумели бисте колико је ова симболика оних који су остали тамо негде, тамо далеко, дубока, тужна, али и задивљујућа. И тај вапај морских дубина у које су многи сахрањени, никада не видевши поново свој дом, село, пут, цркву, породицу, њиву, воћњак. Град, кафану , улицу. Школу. Божић и Ускрс. Зато је ова композиција тако снажно допрла до свих нас. И надам се и желим јој срећу на путовању по Европи. Рамонда је симбол ускрснућа. Симбол Србије. И амбасадор Ђурић је учинио највише да тај симбол постане препознат.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA