≫ 

Glumila sam da sam muškarac i javljala se na oglase za konobarice, nisam mogla da poverujem da svi isto reaguju

U razgovorima sa poslodavcima sam se predstavljala kao muškarac. Postojali su i telefonski razgovori koji su mi davali mogućnost zaposlenja, "ako ne nađu nikog drugog"

  • 10

Seksizam je problem protiv kog se bore žene širom sveta, a u Srbiji i dalje poprima nove oblike.

Podstaknuta oglasima koje sam viđala po različitim oglasnim tablama i internet stranicama, nazvala sam nekoliko poslodavaca koji su tražili radnice za rad u kafiću i konobarice i glumila da sam muškarac.

Ono što me je iznenadilo je isključivost prilikom izbora osoblja za rad. Po istom principu su funkcionisali svi razgovori.

Izmenila sam glas i malo slušalicu pokrila rukom.

Kada im je prišla ova konobarica u kafiću, muškarcima je ispala vilica do poda, a žene su joj čestitale na hrabrosti (VIDEO)

- Dobar dan, vidim vaš oglas, da li primate konobara?

Oglas koji je imao jasne zahteve; Foto: Printskrin/Jooble.org

Onda bi usledio odgovor kao iz topa - lepo piše na oglasu da nam treba konobarica, zar ne vidiš?

U tom trenutku sam počela sa insistiranjem na objašnjenju šta je to tako posebnije kod ženskog pola i zašto su one poželjnije u ugostiteljstvu.

U prilog jednom od oblika diskriminacije ide i to da su buduće konobarice morale da ispunjavaju određene uslove, pa da budu nasmejane, lepe, pedantne, atraktivne i slično. Učinilo mi se da posao konobarice ima daleko dublju pozadinu, pa se devojke lepog izgleda koriste kao mamac za mušterije.

Da su oglasi i ranije obilovali zavijenim seksizmom, tvrdi i psihološkinja Aleksandra Janković. Žena je oduvek prikazivana pored automobila, u kuhinji, sa nekim proizvodom. Žena je uvek bila "sigurica" da se nešto proda.

Za posao konobarice potrebna je slika; Foto: Printskrin/Jooble.org

- To je sigurno zbog atraktivnosti, jer postoje neka pravila koja se protežu od davnih dana. Žena je nekako predodređena bila da služi, da prinese, donese. Pa i u narodnim pesmama imate lepe mlade krčmarice. Po pravilu je ženski pol komunikativniji, gosti se vežu za njih - objasnila je psihološkinja i dodala da se ti sterotipi menjaju, ali kao i za svaku promenu, treba vremena.

U ovoj "borbi" mišljenja, pozvala sam i mušku stranu, psihologa Aleksandra Šibula, i upitala ga šta on misli o ovim specifičnim okolnostima i uslovima poslovanja.

- Poslodavac najpre treba da angažuje nekoga ko će mu dati savete kako da poboljša svoj posao, a ne da traži atraktivniju pojavu - rekao je Šibul.

Jasno se tražila konobarica; Foto: Printskrin/Jooble.org

On je, takođe, dodao da do "prodavanja" bilo kakve usluge ili proizvoda dovodi individualni karakter i osobine, jednostavno ličnost, pa se onda za žene vezuje to da su one prijatnije.

 Postojali su i telefonski razgovori koji su mi tog dana davali mogućnost zaposlenja, "ako ne nađu nikog drugog".

Na kraju mog pokušaja da saznam zašto je potrebnija konobarica i radnica za rad u kafiću, shvatila sam da do konkretnog odgovora onih koji traže radnike, neću doći.

Ali, imam jednu poruku za njih - radnu efikasnost bi trebalo da postiže osoba, a ne pol.

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    25. avgust 2018 | 21:07

    Posao konobara/konobarice je u svakom slučaju precenjen. Ja imam 18 godina i pokušavao sam da nađem taj posao, ali svuda im treba neko sa iskustvom jer u većini slučajeva traže da im konobar bude i šanker (kad su kafići u pitanju) a za to je potrebno određeno znanje. Postoje oni poslodavci koji traže isključivo devojke, ali nisam mnogo naletao na njih. Obzirom da imam tetku u Americi, imam i prijatelje tamo i mnogi od njih rade u lokalnim restoranima i kafićima iako nisu imali iskustva kad su počeli da rade. Što je najgore, niko ni ne želi da pruži šansu neiskusnima i nauči ih nečemu. Oni kao da traže hirurga pa da je iskustvo toliko bitno, a ne konobara/konobaricu.

  • Flatron

    25. avgust 2018 | 22:54

    Pa sta pricas to,kakva predodredjenost zene da sluzi...to je kafana tu 99.9 posto dolaze muskarci..vecina nabedjene testosterondzije on nece da ga ugosti muskarac,konobar...hoce covek zensku ruku izmisljate toplu vodu

  • Nnidza

    26. avgust 2018 | 05:33

    Kako diskriminacija žena? Pa ovde odbijaju da zaposle muškarce!!! Pa zašto menjate teze?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA