≫ 

Srpski mirovnjaci u novoj misiji u Africi: Ne znaju za strah, bore se sa ratom i najstrašnijim bolestima, a za to ne traže ni "hvala"

Oni su najbolje što Vojska Srbije ima u ovom trenutku

  • 2

Srpskim mirovnjacima, koji su upućeni na misiju u Centralnoafričku Republiku, priređen je ispraćaj u kasarni na Banjici. Put te afričke zemlje poći će 70 pripadnika Vojske Srbije koji će narednih šest meseci u bolnici drugog nivoa biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga UN u operaciji MINUSCA. To je već osmi put da šaljemo naše najbolje tamo gde je najteže.

Nebojša Đenić, načelnik hirurgije niške Vojne bolnice, prvi kontakt sa Centralnoafričkom Republikom imao je 2010. godine, da bi, pet godina kasnije bio načelnik hirurgije srpske Vojne bolnice.

Srpska baza Morava u Centralnoafričkoj Republici: Za njih ne postoji nemoguća misija, spasavaju živote na neverovatne načine (FOTO)

- Izazovi su mi poznati, oni su mnogostruki, lečenje, pre svega, obolelih od malarije, koja je bolest broj jedan, ali s druge strane tu je i ratni traumatizam i sve ono što prati složene mirovne operacije - rekao je Ðenić.

Foto: mod.gov.rs

Među našim mirovljacima ima, naravno, i žena, a jedna od njih je Dragana Barbulović. Ona je viša medicinska sestra na službi u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA, koja će biti glavna medicinska sestra srpske Vojne bolnice.

- Prvi put sam u mirovnoj misiji i s radošću odlazim. Mnogo toga sam čula i imam velika očekivanja. Moja vojska od 48 članova medicinskog tima je najbrojnija i na meni je velika odgovornost, a to očekujem i od njih. Ova misija uključuje kompleksne izazove, ali sam uverena da je medicinski tim spreman da upotrebi svo svoje znanje i stručnost i da uspešno odgovori svim zadacima - rekla je Barbulović.

Foto: mod.gov.rs

VIDEO: Pred ovim ženama drhte i najhrabriji muškarci

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    30. avgust 2018 | 15:38

    Svi idu zato sto se placa, ne bitno iz koje zemlje. Placa se lepo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA