Kragujevac dobija svoju Palatu pravde: Imaće 98 sudnica i kabineta, i u njoj će raditi 800 ljudi

Predviđeno je da zgrada za 11 pravosudnih organa tog grada, površine blizu 25.000 kvadratnih metara, bude završena u naredne tri godine

  • 0

Ministarka pravde Nela Kuburović položila je danas u Kragujevcu kamen temeljac za novu zgradu u kojoj će biti smešteni svi pravosudni organi u tom gradu.

Šta Srbiju očekuje uoči predstojećih izmena Ustava u oblasti pravosuđa? Kuburović na sastanku sa šefom delegacije EU (FOTO)

Radovi na izgradnji nove zgrade Palate pravde u Kragujevcu uveliko su počeli, a predviđeno je da zgrada za 11 pravosudnih organa tog grada, površine blizu 25.000 kvadratnih metara, bude završena u naredne tri godine.

- Ova zgrada se u potpunosti finansira iz budžeta Republike Srbije, koja će obezbediti adekvatne uslove za rad i pravosudnih funkcionera i zaposlenih, kao i bolju povezanost svih pravosudnih organa na teritoriji grada Kragujevca - rekla je Kuburović, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Dodala je da će smeštaj svih pravosudnih organa u jednu zgradu doprineti i uštedi troškova, a biće omogućena i bolja dostava spisa predmeta.

- Nova zgrada će omogućiti, pre svega, da pravda bude dostupnija građanima, jer će se svi pravosudni organi nalaziti na jednom mestu - naglasila je ministarka Kuburović.

Ministarka Nela Kuburović Foto: A. Nalbantjan

Ona kaže da će nova Palata pravde u Kragujevcu imati 24 sudnice, 74 kabinet sudnice, u njoj će raditi 800 ljudi, a da je ukupna vrednost radova 2,91 milijardi dinara, dok je grad Kragujevac dao parcelu od dva hektara.

- Mislim da je i simbolično mesto u kom se zgrada nalazi. Tu nam je u blizini Pravni fakultet, tako da će i studenti lakše obavljati praksu, a nedaleko odavde, započeće i izgradnja zatvora, tako da i to pokazuje koliko je zgrada funkcionalna i koliko je omogućeno da svi organi koji imaju veze sa sudom budu povezani -  istakla je ministarka pravde.

Ona je podsetila da to nije jedini projekat Ministarstva pravde za unapređenje pravosudne infrastrukture, iako je trenutno najveći u poslednjih nekoliko decenija dodajući da je u toku adaptacija Palate pravde u Beogradu, kao i da se početkom godine očekuje nadogradnja Specijalnog suda u Beogradu.

Kuburović je naglasila da Ministarstvo pravde nastavlja sa svojim infrastrukturnim radovima, koji su u interesu ne samo zaposlenih u pravosuđu, već i svih građana kako bi postojali adekvatni uslovi i omogućen pristup pravdi.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su i predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednica Apelacionog suda u Kragujevcu Dubravka Damjanović.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA