≫ 

Otkrivena dugo čuvana tajna! Vrhunski starinski specijalitet od iznutrica spremljen na "Škembijadi" (FOTO)

Specijaliteti od škembića na Balkan su stigli sa Turcima, a danas su čuveni gurmanluk južne Srbije, Makedonije, Kosova i Metohije

  • 3

Srđan Ristić iz Vranja pobednik je kulinarskog takmičenja "Škembijada", koja je po 11. put održana u selu Krševica kod Bujanovca. Kao nagradu dobio je kotlić, pehar i diplomu.

Stanojko Ilić Čiko, takođe ugostitelj iz Vranja, dobio je majstorsko pismo od organizatora ove manifestacije, i to za desetogodišnje učestvovanje. Ilić je i višestruki pobednik škembijade u Krševici.

Kod Srba sve što je jestivo, ima svoju IJADU: Pronašli smo 19 manifestacija koje obožavate, a onda ste nam javili da postoji još gomila ponosa

Stanojko Ilić, majstor u spremanju škembe čorbe, kaže da je za ovaj specijalitet najbitnije da se iznutrice dobro očiste.

Stanojko Ilić (levo) Foto: Telegraf

- Recept je isti godinama, u svemu tome je najbitnije da se juneće škembe dobro očisti. Škembe mora da se kuva minimum šest sati na laganoj vatri, kako bi čorba bila dobra. Dodajemo začine, kao i za sve ostale čorbe, najjednostavniji sastojci, a ukus na kraju bude vrhunski. Pored škembe čorbe, spacijalnost mi je i teleća glava u škembetu. To trenutno najviše spremam i među poslednjima sam u gradu koji u ponudi ima ovo jelo - dodaje Ilić.

On kaže da se kao vlasnik majstorskog pisma za spremanje specijaliteta od škembića, neće više takmičiti, već će učestvovati samo u revijalnom delu.

Manifestaciji je prisustvovalo oko 2.500 ljudi sa juga Srbije, kao i gosti iz Makedonije Foto: Telegraf

Zanat i umeće, Ilić je preneo na svog sina Boru, koji je ove godine u Krševici osvojio treće mesto u pripremanju škembe čorbe.

Pored čorbe od škembeta u Krševici se spremaju i pečeni šerdani, jelo od creva i džigerica, škembići pod sačem i glava u škembetu.

Za pripremu ostalih specijaliteta od iznutrica, prvo mesto, pehar i diplomu, osvojio je Stanimir Zdravković - Mice iz Bujanovca.

Majstorsko pismo Foto: Telegraf

Manifestaciji je prisustvovalo oko 2.500 ljudi sa juga Srbije, kao i gosti iz Makedonije.

Na "Škembijdi" se takmičilo dvadesetak kulinara u pravljenju škembe čorbe, đuveča sa škembićima i ostalih đakonija od ove juneće iznutrice.

Škembići Foto: Telegraf

Organizator ovogodišnje manifestacije je MZ Krševica, Udruženje za očuvanje sela "Škembijada Kale - Krševica".

VIDEO: Održana Gulašijada, ovo su tajne uspešnih gulaš majstora

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    3. septembar 2018 | 21:19

    Citajuci o "velicanstvenim" pobedama zeludac mi se okrece, jetra bol boluje a ovaj recept je melem za dusu.

  • Laborant

    3. septembar 2018 | 21:32

    Bravo za majstor Noke,Imao sam čast da se lično uverim u njegove specijalitete i to više puta.Odličan tekst, bravo za autora.Kamo sreće da je ovakvih reportaža mnogo više, sa lepim temama.

  • Gidri

    3. septembar 2018 | 22:01

    Le le ,dodje mi da sednem u kola i odem dole na skembice. Kakav je to specijalitet! I jos plus ljute papricice. Auh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA