≫ 

Sutra je Usekovanje glave Svetog Jovana, a dve ogromne zablude vezuju se za ovaj praznik: Dovoljno je da uradite samo jedno

Upućeni smatraju da je sujeverje u celoj ovoj priči odnelo najbitnije detalje ovako velikog praznika

  • 2
Rođenje Svetog Jovana Krstitelja, znanog i kao Sveti Jovan Preteča, Ivanjdan, Ikona, Pravoslavlje, Crkva, Pravoslavna crkva, Hrišćanstvo Rođenje Svetog Jovana Krstitelja, znanog i kao Sveti Jovan Preteča, na staroj ruskoj ikoni. Crkva ova praznik naziva i Ivanjdan. Foto: Wikimedia Commons/Jackturner3

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Usekovanje glave Svetog Jovana, ili praznik u narodu poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek.

Najveća moguća zabluda koja postoji u narodu je da sutra ne valja jeste ništa crveno i da treba pogledati nebo kako bi se baš taj dan ostvarila ova ili ona želja. To ne samo da je zabluda, nego je vrsta magijskog verovanja u Boga, a sujeverje je u celoj ovoj priči odnelo najbitnije detalje ovako velikog praznika.

Ako danas zamislite tri želje, veruje se da će se ostvariti: Potrebno je samo da to učinite u tačno određeno vreme

Ono što je bitno sutra je da odete u Hram na Liturgiji, da se pomolite Gospodu za svoje bližnje i upokojene, da postite ovaj ponedeljak i da možda baš on bude ta lestvica koja će vas uspinjati ka tome da smognete snage i počnete da postite i sredu i petak u narednom periodu.

Evo šta se dogodilo na Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.

Sveti Jovan Krstitelj, poznat i kao Preteča, propovode i najavljuje dolazak Isusa Hrista. Slika Gebharda Fugela. Foto: Wikimedia Commons/Andreas Praefcke

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vreme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vreme propovedi Jovana Krstitelja. Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je oterao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za ljubavnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan se ubrzo našao u tamnici. Za vreme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod je naredio da se to uradi, pa su Jovana posekli u tamnici i doneli su njegovu glavu na tanjiru. Jovanovi učenici noću su uzeli telo svog učitelja i sahranili ga, a Irodijada je izbola iglom Jovanov jezik, pa glavu zakopala na neko nečisto mesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

VIDEO: Da li bi ste se odrekli krsta i vratili se u slovensko rodnoverje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    10. septembar 2018 | 18:05

    Slava mu i milost.U veri je najbitnije cisto srce i dusa,manite se ljudi sujeverja da se ne sme jesti nista crveno.Htela bi da apelujem na mlade roditelje da ne stavljaju deci crven konac oko ruke,jer se to kosi sa duhom pravoslavlja.Poslusajte svetog oca Nikolaja Velimirovica na tu temu.

  • Вероника

    10. septembar 2018 | 18:22

    Сутра је строги пост а не данас. Свети Јован је заштитник часних бракова где нема блуда неморала и превара

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA