≫ 

Gazda Buđa je svoj BMW pretvorio u mangalo: U njemu peče prase duplo brže, a zaradi toliko da školuje četvoro dece (FOTO)

Pečenjara na četiri točka nastala je iz inata, a izuzetno se isplatila

  • 5

Da li možete da poverujete, Dragan je 20 godina vozio BMW, a onda jednog dana iz čistog inata rešio je da isti preradi u mangalo. Centar sela Stragari od tog dana postao je najposećenije mesto. Za samo godinu dana, Dragan ili kako ga svi zovu gazda Buđa je u selo doveo Amerikance, Ruse, ali ni naši nisu ostali ravnodušni.

Rusi ne veruju kako je Srbin od BMW-a napravio pečenjaru: Gazda Buđin prasetorijum postao planetarno popularan (VIDEO)

Vlasnik kafane "Kum" ispred koje se nalazi auto koji svakoga dana peče prasiće i jagnjiće je gazda Buđa, a dobro poznato ime našlo se i na tablicama novonastale pečenjare na četiri točka.

- Oduvek sam vozio BMW, to je moja ljubav najbolji automobil, imao sam dva auta te marke i odlučio sam da ih prodam kako bi kupio novi, ali naravno iste marke BMW. Kad sam pozvao čoveka i ponudio mu moja dva auta rekao je dvesta evra. Šta? 200 evra za dva auta, pa bolje da napravim mangalo da pečem prase nego tebi da dam za te pare, i eto tako se rodila ideja, iz čistog inata. Počeo sam da razmišljam kako bi to moglo da se iseče i preradi, komšija Dragan Matić mi je pomogao oko svega i mesec dana smo radili na ovome dok nismo uspeli. Auto sam preradio u pečenjaru ali je zadržao glavnu funkciju i dalje je u voznom stanju - rekao je za TopPres gazda Buđa.

Ne može da se registruje ali ima tablice dobro prepoznatljive čak i policiji. Gazda Buđa i dalje vozi svoj BMW, nije hteo da ga proda za sitne pare, sada u njemu peče prasiće, jagnjiće i zarađuje dovoljno da školuje četvoro dece.

Printskrin/Youtube:rts.rs

- Oko 1.000 evra me koštalo da ga preradim, izolacija je postavljena od azbestnih ploča koje trpe temperaturu do 1.000 stepeni. U gepeku je motorić uz pomoć kojeg se okreće, pečemo na ćumuru. Nedeljno ispečemo deset recimo, mada ima nekad više nekad manje zavisi od povoda. Inače u mojoj kafani se organizuju i veselja do 140 mesta, tako da uvek imamo goste. Ovo sam počeo 2017. godine i mogu vam reći da sam za kratko vreme izazvao ovacije kod naroda. Stranci su oduševljeni ništa slično nisu videli tako da je ovo za goste atrakcija, nema prolaznika koji je prošao ovde da se nije slikao pored auta. Ove godine su mi dosta tražili auto po vašarima, bila je čak i neka romska svadba pa su i oni uzeli da peku u njemu, slikaju se. Narod je sa oduševljenjem prihvatio, svi se dive i čude kako sam to odradio kako to funkcioniše i kako se prase peče. Mislim da sam napravio dobru stvar. A najbitnije nisam dao moj stari auto za džabe - ponosno ističe Buđa.

Od ideje do realizacije gazda Buđa je sve odradio sam, samo mu je prijatelj pripomogao u tehničkom smislu, dok su prerađivali auto. I sada pečenje radi sam jer kako kaže niko se ne usuđuje da se u taj njegov izum meša. Struja, auto, vožnja, prase, vatra kako sve to sastaviti u jednu moćnu mašinu?

- Kada smo sve odradili i kada je trebalo potpaliti prvu vatru, oterali smo ga tu na obližnju livadu jer nije to bilo baš sigurno šta će se desiti i kako će biti, bolje ja da oteram dalje odavde šta ako to plane napraviću požar ovde oko kuća. Oteramo na livadu ja i moj prijatelj napunimo ćumura, hepo kocki potpalim, ili će da izgori ili će biti prase. I eto uspeli smo prvo prase smo ispekli i od tad ne gasimo naš auto. Stalno dimi iz mog BMW–a, pečenje je duplo brže gotovo jer je staklo i brže se zagreva tako da smo i na vremenu dobili sa ovim poslom - navodi Buđa.

Pečenje iz auta je istog ukusa kao i svako drugo pečenje, to nam je potvrdio i komšija Milan Đošić.

- Imao sam prilike da probam i mogu vam reći odlično je, pečenje kao i svako drugo čak možda za nijansu ukusnije jer je brže ispečeno, ili je to naša sugestija da je iz auta pa mu dodajemo tu ukusniju nijansu. Ovde svraćam stalno gazda Buđa je dobar čovek veliki prijatelj, pošteno i dobro radi i uvek su svi dobro došli. Kada je preradio auto svi smo bili u čudu ali smo prihvatili taj njegov izum sa oduševljenjem, dosta ljudi dolazi u naše selo upravo radi ovoga postajemo prepoznatljivi po tome i drago mi je zbog njega - kaže Milan.

Buđa svoj patent nije zaštitio, kaže nema vremena da se bavi papirologijom i da gubi vreme na to iako smatra da bi trebalo da to uradi. Upitan da li ima još neku ideju, možda još neka pečenjara na točkovima ili neki novi patent, Buđa kroz osmeh odgovara nikad se ne zna svašta je moguće.

(Telegraf.rs/TopPres)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    17. septembar 2018 | 23:49

    Sto bi se reklo u svetu "crazy Serbian" 😊 !

  • Alex

    17. septembar 2018 | 23:11

    Ne moze da se registruje ali ima tablice i u voznom je stanju... Pa onda cu i ja isto tako sa mojim Stojadinom - odavno ne moze vise da se registruje al cu da ga vozim, boli me uvo!

  • Bob

    18. septembar 2018 | 02:22

    Pozobi BMW mozda bi pristali da naprave dobru reklamu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA