"Ja sam gladna, a ovo troje neka idu kući": Doktorka u školskoj ambulanti odbila da pregleda decu sa visokom temperaturom

Decu je na kraju pregledao privatni lekar, što je veliki izdatak za samohranu majku koja prima socijalnu pomoć

  • 25

Milivoja Kovačevića (10) i njegovu sestru, karatiste kluba "Kizami" iz Bačke Palanke majka je odvela u školsku ambulantu Doma zdravlja "Dr Mladen Stojanović", jer su prethodne noći imali visoku temperaturu. Doktorka je odbila da ih pregleda, pa je majka rešila da usmeno podnese prigovor savetniku pacijenata, pišu Nedeljne novine.

Evo kako da zamenite lekara ako ne želite da leči vaše dete

Majka Rumenka Pavlović je prvo nazvala ambulantu da pita da li može da dovede dete jer je celu noć imalo temperaturu od 40 stepeni. Medicinska sestra je rekla da dođu, pa će videti da li doktorka može da ga pregleda.

- Biciklom sam otišla sa dvoje dece u prepodnevnu smenu kod dr Jeftić, bilo je mnogo dece u školskoj ambulanti zbog neke tuče. Čekala sam, međutim, rečeno mi je da doktorka neće moći da primi dete i da odem u poslepodnevnu smenu sa detetom. Otišla sam ponovo poslepodne u ambulantu sa oboje dece, bio je jedan pacijent, to je bilo oko 15 ili 16 časova. Medicinska sestra je pitala doktorku Tomić da li će ih primiti, a na to je doktorka odgovorila: "Ne, ja sam gladna, a ovo troje neka idu kući" - priča majka.

Febrilan adeca ne bi trebalo da čekaju red u domu zdravlja, Foto-ilustracija: Profimedia

Žena dalje navodi da nije znala šta da radi, pa je otišla u dečju službu Doma zdravlja, gde joj je rečeno da deca moraju da budu pregledana u školskoj ambulanti.

- Vratila sam se ponovo u školsku ambulantu gde su me opet odbili, počela sam da plačem i molila da pregleda bar Milivoja, jer je Veri u međuvremenu prošla temperatura, samo da mu pregleda grlo jer ne može da guta - priča majka. - Međutim, kategorično je ponovo odbila i rekla da je gladna, a da decu odvedem kod izabranog lekara.

OSEĆAMO SE PONIŽENO

Majka dalje priča da je decu odvela kod privatnog lekara, gde su pregledani. Lekove je morala da plati iako prima socijalnu pomoć od 12.000 dinara i samohrana je majka.

- Nakon toga sam se vratila kod dr Tomić i pokazala nalaz da se uveri da je dete jako bolesno, a rekla sam da ću o tome obavestiti predsednika Opštine. Ona je na to odgovorila: "Skloni to, baš da vidim šta će mi predsednik…". Moja deca i ja se osećamo poniženi kao Romi - navodi majka.

Dom zdravlja "Dr Mladen Stojanović", Printksin: GoogleMaps

Direktor Doma zdravlja, dr Goran Stupar, upoznat je sa ovim slučajem, ali još uvek ne može da daje zvanično saopštenje za medije jer se čekaju izjave zdravstvenih radnika za koje Rumenka Pavlović tvrdi da su postupili nesavesno, navodi backapalankavesti.com.

SVE VIŠE ŽALBI

- Postoji procedura koja mora da se ispoštuje u ovakvim situacijama i trenutno čekamo pisane izjave na osnovu kojih ćemo utvrditi činjenice i sprovoditi dalje mere - naveo je direktor.

Majka dečaka predala je žalbu zaštitniku prava pacijenata Lidiji Ivančić koja je na osnovu te žalbe poslala zahtev doktorki Tomić da napiše izjavu koju onda razmatra direktor Doma zdravlja. Lidija Ivančić kaže da je rok za predaju pismenih izjava do srede, 19. septembra.

- U prvoj polovini ove godine bilo je više žalbi na rad zdravstvenih radnika nego cele prošle godine. Do kraja juna bilo je devet prigovora, a u celoj 2017. godini ukupno šest - rekla je zaštitnik prava pacijenata, Lidija Ivančić.

VIDEO: Uhapšen lekar iz Užica zbog primanja mita

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neda

    17. septembar 2018 | 19:23

    Radila sam u trgovini i pitaj boga koliko puta nisam uspevala da doruckujem ili rucam zbog posla, da isti taj posao ne bi trpeo! Pa mi hvala bogu nista nije bilo! Znaci ovoj doktorici, dati otkaz i oduzimanje licence za rad!

  • Tea

    17. septembar 2018 | 20:49

    U Beogradu je pravilo da na salteru kad predajes knjizicu kazes da dete ima temperaturu i ta ista sestra uzima odmah karton i nosi kod doktora i ulazis preko reda jer je hitno.Bar sam ja imala takvo iskustvo nekoliko puta licno i da vidim i sa drugima da tako postupaju.Takvo ponasanje doktorke je cist bezobrazluk i neodgovornost.Kako bi sve to opravdala da je dete nedaj Boze dobilo fraz?Strogo kazniti!!!

  • Dada

    17. septembar 2018 | 20:06

    Sram bilo doktorku. Dali je polagala Hipokratovu zakletvu. I takvi nam lece decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA