Evo kako da zamenite lekara ako ne želite da leči vaše dete

Procedura je ista i ukoliko se menja lekar opšte prakse za odrasle, ali i pedijatar za decu, s tim što punoletni građani, mnogo lakše mogu da promene doktora

  • 13

Institucija izabranog lekara postoji u Srbiji već nekoliko godina, i svi danas znaju da je obavezno da ga imaju, međutim, retko ko zna na koji način on može da se zameni, ukoliko neko nije zadovoljan svojim doktorom. 

PREOKRET U SRPSKOM ZDRAVSTVU: Posle ove odluke više ništa neće biti isto

AKO OVU STVAR NE URADITE, NEĆETE MOĆI DA SE LEČITE: Rok za zamenu zdravstvenih knjižica ostaje 31. decembar

Procedura je, naime, ista i ukoliko se menja lekar opšte prakse za odrasle, ali i pedijatar za decu, s tim što punoletni građani, kako saznajemo, mnogo lakše mogu da promene doktora.

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Voždovac" dr Nevenka Dimitrijević objašnjava za Telegraf da svako može da zameni lekara i da je samo potrebno da se pacijent sa tim zahtevom obrati sestrama na šalteru.

Foto: Opština Voždovac Foto: Opština Voždovac

- Ako neko nije zadovoljan lekarom, samo treba da se javi na šalter, i kaže da želi da zameni lekara kao i kog novog doktora želi. Što se tiče pedijatara, tu postoji problem. Ima ih vrlo malo, novi se ne zapošljavaju, a postojeći kadar odlazi u penziju. Nije problem promeniti ih, ali ako ima slobodnih - kaže dr Dimitrijević.

Ono što je, takođe, neodumica kod građana, jeste i kako promeniti dom zdravlja odnosno preći iz jednog u drugi.

- U tom slučaju potrebno je premestiti karton, a tim povodom neophodno je popuniti određeni obrazac - navodi naša sagovornica.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI? Lekari masovno odlaze iz Srbije!

Karton iz jednog u drugi dom zdravlja ne prebacuje pacijent, već ga šalje ustanova iz koje se osiguranik "odjavljuje". Potrebno je u proseku sedam dana da karton stigne u novi dom zdravlja.

Na kraju, Srbija zaista ima problem sa pedijatrima. Oni su u proseku starosti oko 50 godina, a jedna trećina je starija od 55 godina. Od oko 2.000 pedijatara, samo tri su starosti do 30 godina, a svega 51 između 30 do 40.

Da li biste i zbog čega promenili izabranog lekara? Podelite to sa nama u komentarima. 

(Lj. R.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG011

    13. oktobar 2016 | 15:34

    Zdravstveni karton putuje iz jednog u drugi dom zdravlja u istom gradu 30 i više dana. Da ga nose peške pre bi stigao.

  • Kragujevacanin

    13. oktobar 2016 | 14:26

    Promenili lekara i svaki put kad odvedemo dete,na salteru nas popreko gledaju. Za mesec dana,4 deteta koje je nas doktor leci,zavrsilo je na odeljenju zbog zapaljenja pluca i nase bi da nismo otisli privatno kod lekara. Sto je najgore,gledaju nas kao da smo nesto lose uradili

  • Jelena

    13. oktobar 2016 | 14:55

    Ja bih menjala prvo ministra koji ništa pametno nije uradio,a dosta je već na toj poziciji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA