Zašto novosadski penzioner plaća skuplju kartu od beogradskog, a niški se vozi za dž?

Cene karata i pravila razlikuju se od grada do grada

  • 23

"Da čovek ne poveruje: godišnja penzionerska autobuska karta u GSP NS košta 2.025 dinara, plus izrada iste 750 dinara, dok ista u Beogradu košta 400 dinara" glasio je jedan komentar na fejsbuku tragom kojeg smo rešili da istražimo ovaj fenomen.

Žučno smo se posvađali ko kupuje busplus kartu, a ko nikako neće: Tinja rat između švercera i redovnih platiša svakog dana

Međutim, godišnja karta u Beogradu je 407 dinara, a u Novom Sadu 1.650 (cene bez izrade). Kako kažu u PR službi grada Novog Sada "za sada nisu predviđeni dodatni popusti za plaćanje javnog prevoza". U Nišu je prevoz za starije sugrađane pod određenim uslovima besplatan (izrada legitimacije košta 200 dinara). Sve ove povlastice važe samo za građane tih gradova.

Foto: Telegraf

Građanin koji se pobunio zbog cene karte u Novom Sadu izneo je još neke argumente.

- Beogradski penzioneri mogu da koriste sve tri vrste prevoza (autobus, trolejbus i tramvaj). Da ne govorim da je svaka beogradska linija barem za trećinu duža od svih novosadskih. Nije beznačajan i podatak da se novosadski autobusi kreću po ravnom, a beogradski po brdima - dodao je on.

Međutim svaki grad ima svoja pravila i cenovnike. Ni poređenje beogradskog, novosadskog i niškog penzionera nije tako lako, jer su različite godine starosti, pa čak i visina penzije u igri za dobijanje određenih beneficija.

Novi Sad

Godišnja karta za penzionere, starije od 65 godina košta 1.650 dinara. To je jedinstvena cena i za brojne druge kategorije putnika poput slepih i slabovodih osoba, osoba sa određenim stepenima invaliditeta, dobrovoljnih davaoca krvi koji su dali najmanje 50 puta (žene) ili 100 puta i više krv (muškarci)..

Ostali novosadski penzioneri moraju da plaćaju pojedinačne, dnevne ili mesečne karte. Što se tiče mesečnih, postoje karte po nižim i višim cenama.

Foto: novisad.rs

Niža cena mesečnih karata važi za penzionere koji imaju penziju do visine prosečne penzije. Cena je od 935 do 4.670 dinara u zavisnosti od zone.

Viša cena mesečnih karata važi za penzionere čije su penzije više od prosečnih. Cena karata za mesec dana je od 1.386 do 7.010 dinara.

Niš

U Nišu stariji građani imaju pravo i na besplatan prevoz. Međutim, uslov je ne samo starosni (više od 70 godina), već i visina primanja. Gornja granica primanja je 25.283 dinara.

Foto: Mateja Beljan

Oni koji imaju više od 70 godina i penziju u iznosu od 25.283 do 38.416 dinara mogu da kupe mesečnu kartu, koja u zavisnosti od zone košta od 990 do 1.980 dinara.

Svi penzioneri čija je visina penzija do 20 posto iznad nominalnog iznosa novčane socijalne pomoći, kao i oni od 65 do 70 godina čija primanja ne prelaze najniži iznos penzije mesečne karte plaćaju od 1.385 do 2.770 dinara, zavisno od zone.

Beograd

Stariji građani Beograda, koji imaju preko 65 godina, bez obzira na visinu primanja, kartu plaćaju 407 dinara i ona važi za kalendarsku godinu. Ova karta ne važi na minibus E-linijama, noćnim linijama, kao ni na liniji 860E.

Ostali penzioneri mogu da kupe mesečne karte po povlašćenim cenama, koja u zavisnosti o zone košta od 1.090 do 2.990.

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    21. septembar 2018 | 11:20

    Ја сам Новосађанка и пензионер. Немам астрономску пензију. Срамота ме је кад чујем, пензионери, па пензионери. Па колико има младих људи, који имају јадне плате, раде на црно, породице где само један ради, или не ради, и имају школско дете.?. Или децу?. А још и ако су подстанари?. Шта они да раде? Где је њему карта са попустом , или не дај Боже бесплатна. Том детету бар. А у кући два пензионера, обоје имају повластице, и шврћкају се по аутобусима цео дан. Није у реду. Ако живимо у оваквој држави, онда би требало да се зна коме је потребније. Шта ће пензионер сваки дан у граду? Љутите се до миле воље. Ја никако нисам ИСПРЕД своје деце. Не би ни ви требали, да сте.

  • Srbin

    21. septembar 2018 | 10:32

    Imali ste priliku i glasali ste, sada uživajte jer su nam plate i penzije ogromne. Sada ne žalim nikoga ko kaže teško se živi.

  • AcaFaca

    21. septembar 2018 | 10:49

    U Beogradu penzioneri imaju penzije 40000+ i voze se besplatno. A neko ko radi za mininalac placa 3000. Nigde veze. Uveo bih da penzioneri u Beogradu placaju shodno njihovim penzijama. Ima ih i sa penzijama 70-80000 a voze se besplatno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA