≫ 

400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem: Prognoze kažu da će se sve više rađati bebe iz epruvete

- Zahvaljujući medicini i novim dostignućima, postati roditelj više nije tako nemoguće - kažu doktori

  • 10

Istraživanja pokazuju da oko 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem, a stručnjaci prognoziraju da će se za 20 godina broj beba začetih vantelesnom oplodnjom, povećati za oko 60 odsto. U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan je 12. simpozijum pod nazivom "Humana reprodukcija i genetika uticaj na potomstvo".

Na blizance Stefana i Novaka su čekali deset godina. Zahvaljujući vantelesnoj oplodnji ispunila im se životna želja.

Sandra živi svoj i problem hiljade žena u Srbiji: Kako 12 godina pokušavam da postanem majka (VIDEO)

- Zahvaljujući medicini i novim dostignućima, postati roditelj više nije tako nemoguće - kažu Miomira i Dalibor Đorđević.

Foto: UNS

Od 1978. godine rođeno je između šest i osam miliona beba iz epruvete.

- Mislim da su ovakva zbivanja kao što je ova konferencija jako bitna kako bismo skrenuli pažnju na ovaj problem u čitavoj Evropi i kako bismo pomogli da osobe koje se bave ovom tematikom mogu da pruže pomoć parovima koji imaju probleme sa neplodnošću - kaže prof. dr Roj Farkason.

- U Srbiji 400.000 parova ima problem sa začećem i kada se skupe svi ti elementi normalno je da imamo želju, kao strukovna organizacija da organizujemo ovakve sastanke - rekao je predsednik odbora SANU za humanu reprodukciju, Nebojša Radunović.

VIDEO: Šta parovi nikako ne smeju da urade kada saznaju da imaju problem sa neplodnošću?

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    1. oktobar 2018 | 15:01

    E kakva su pogana vremena dosla kao prvo treba dobro ali dobro razmisle da li zele dete i da li su sposobni da zajedno odgajaju dete.Nije sve u novcu.Danas je svako drugo dete razvedenih roditelja koje ni krivo ni duzno ispasta roditeljsku nebrigu i nesposobnost ili nezrelost.A naravno iza svega toga kako odrasta bez oba roditelja ono pati o postepeno postaje problematicno dete.Nazalost

  • mama

    1. oktobar 2018 | 15:39

    Odlucno da postoji nacin, medjutim problem je sto je sve manje tjelesnih zaceca iz raznih razloga lose sjeme a do toga dolazi zbog loseg nacina zivota cigare alkohol droga i ne zdrava ishrana. Jos da dodam razne hemikalije previse sminke dezedoransi parfemi mazalice po tijelu sve to utice na ne plodnost. U pamet se buduci roditelji. Molim za objavu komentara

  • Душан Кокорин

    1. oktobar 2018 | 15:23

    220 000 абортуса годишње!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA