≫ 

Plaćate grejanje, a smrzavate se: Samo jedna rečenica je dovoljna da se to promeni

Svi se pitaju zašto mora da se čeka 15. oktobar?

  • 27

Ako plaćate grejanje cele godine, a ovih dana vam je hladno jer toplane nisu počele da greju, loša vesta je da se to neće promeniti, jer su takvi propisi, objašnjavaju iz Toplana.

Iako je svake godine ista priča, propisi se ne menjaju. Niske temperature počinju početkom oktobra a radijatori su hladni. Svi se pitaju zašto mora da se čeka 15. oktobar?

Oni koji se greju na radijatore, danima se smrzavaju: Drugima su TA peći uključene, iz dimnjaka kulja dim, a kada će i ostalima da bude toplo?

Predsednika Upravnog odbora Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", Dejan Stojanović za TV Prva objašnjava da su jednostavno rečeno takvi propisi.

On objašnjava da je prema važećim propisima 1. oktobar taj datum od kog se može početi sa funkcionalnim, a potom i sa toplim probama grejanja. Kada je reč o funkcionalnim probama reč je o tome da se tokom njih isprobava samo funkcija, a toplotne znače da će građani na kratko osetiti tople radijatore.

Na pitanje da li je svestan da je napolju hladno, pogotovo ujutro i tokom noći, Stojanović kaže da jeste i da nam se menja klima pa bi zbog toga trebalo da se razmisli i o izmeni pravila. Pravila su trenutno takva i toplane ne mogu da ih ne poštuju.

Radijatori se uključuju 15. septembra, Foto: pixabay.com

Na konstataciju da se godinama "vrti ista priča", ljudi se žale na hladoću ustanovima, mediji pritiskaju a ništa se ne menja alii na pitanje kada će se zaista nešto po tom pitanju promeniti, Stojanović odgovara da ćše se to dogoditi kada to odluče osnivači toplana – gradovi.

- Suština je da se odluke i pravila moraju promeniti, mi iz toplana možemo da iniciramo šta hoćemo, ali to su odluke gradskih veća. Nije problem u toplanama.

One jesu bile van funkcije šest meseci i uvek na početku ima dečijih bolesti, ali suštinski zakon je takav i ako se uradi drugačije krši se zakon, odnosno odluke lokalne samouprave - objašnjava on.

Prema njegovim rečima, trebalo bi sad pustiti da prođe ova grejna sezona, a od maja započeti ozbiljnu kampanju da se lokalne samouprave odluče na to da izmene postojeća pravila.

- To je jedna rečenica - zaključuje Stojanović.

A dok se čeka na prijatnu toplotu iz radijatora, valja misliti i na ovo:

(Telegraf.rs/TV Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA