≫ 

Ovakav objekat do sada nije istraživan u Srbiji: U podrumu otkrivena srednjovekovna prostorija, a u zidove su uklesane tajne odajice (FOTO)

Dubrovački trgovci su donosili na rudnički trg vino, ali i u istorijskim izvorima je zabeleženo da su i na Rudniku postojali vinogradi

  • 0

Kraj desete kampanje arheoloških istraživanja na Rudniku otkrio je namenu objekta koji se istražuje na lokalitetu Drenje - Kojovača od 2017. godine.

U pitanju je velika građevina, sa dva ulaza, koja je sačuvana u zoni podruma, sa uklesanim kanalima za drenažu. Prostorija je služila za skladištenje robe, u prvom redu tečnosti, a najverovatnije vina.

"Mož' da budeš nezapošljen a po 4 kafe svaki d'n da piješ u kafić": Urnebesni spisak stvari koje su moguće u Leskovcu, ali nikako i u Beogradu

Analogije su pronađene u Španiji i Italiji, gde su sačuvani i predstavljeni javnosti srednjovekovni podrumi za vino. Kanali za drenažu su karakteristični za prostorije gde se očekuje izlivanje tečnosti. U zidove objekta su uklesane prostorijice koje su se koristile za čuvanje robe, a služile su kao hladnjaci. Ovakav objekat do sada nije istraživan u Srbiji, kako prenosi Glas Zapadne Srbije.

Rudarstvo je uticalo da na Rudniku bude podignuto urbano naselje i otvoren trg, što je za sobom povuklo i razvoj trgovine. Dubrovački trgovci su donosili na rudnički trg tkanine, so, vino... a otkupljivali metal, kožu, vosak, krzna, stoku...

Sa druge strane u istorijskim izvorima je zabeleženo da su i na Rudniku postojali vinogradi.

Izuzetno zadovoljni dosadašnjim rezultatima, rukovodioci istraživanja dr Dejan Radičević sa Filozofskog fakulteta i Ana Cicović iz Muzeja rudničko - takovskog kraja, zahvaljuju se vlasnicima imanja, kolegama i svima onima koji su na bilo koji način pomogli i podržali višegodišnja iskopavanja.

Ekipa na kraju istraživanja Foto: muzejgm.org

Istraživanja na Rudniku su započeta 2009. godine. U početku su finansirana sredstvima Opštine Gornji Milanovac i Muzeja rudničko - takovskog kraja, a od 2011. godine su sufinansirana od strane Ministarstva kulture. Pored Kojovače, na Drenju su istraživani i lokaliteti Dvorište S. Markovića, Stacionar i Imanje Nikića, kao i lokalitet na Madžarskom brdu. Do sada su otkriveni ostaci pravoslavne i katoličke crkve, rezidencijalna građevina sa živopisom i jedan stambeno - ekonomski objekat. Sledeće godine, istraživanja se nastavljaju na novim lokalitetima na Rudniku, što je i bila početna ideja projekta.

(Telegraf.rs/Glas Zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA