Dragi (71) se vratio iz Nemačke i svu ušteđevinu uložio u genijalan projekat: Sada sve za život stvara sam, čak i struju (FOTO)

Dragi kaže da je uložio oko 50.000 evra, i da mu se ulaganje isplatilo

  • 11

Dragi Ivković (71), vlasnik mini hidroelektrane "Munja" posle nekoliko godina borbe, pobedio je birokratiju i proizvodi struju koju prodaje "Elektroprivredi Srbije".

"Munja" je trenutno na odmoru, jer joj menjaju turbinu i vrše remont postrojenja, a Dragi sa nestrpljenjem očekuje da sa prvim jesenjim kišama ponovo krene proizvodnja električne energije.

Sve je počelo pre 19 godina, kada je Dragi nakon gasterbajterskog rada u Nemačkoj, po povratku u Srbiju na svom imanju u selu Žitorađe, nedaleko od Vladičinog Hana, tik uz nekadašnju dedinu vodenicu sagradio mini hidroelektranu.

Izračunali smo koje grejanje će ove zime biti najjeftinije, a koje najskuplje (TABELA)

Dragi Ivković (71), vlasnik mini hidroelektrane "Munja" Foto: Telegraf

Svojom investicijom nije ugrozio prirodu, jer je sve radio kao što su njegovi preci, što je smatra najbitnije.

Skrenuo je deo vode iz reke, doveo je do turbine, ili nekada vodeničnog kamena, i ponovo vratio u reku.

Prvo je sazidao kanal od nekih 360 metara, na pojedinim mestima zatvoren, kako bi iz obližnje Vrle sproveo vodu i načinio joj pad, da bi mogla da pokreće turbine.

Dragi kaže da je uložio oko 50.000 evra, i da mu se ulaganje isplatilo jer struju koju proizvodi prodaje "Elektroprivredi Srbije".

Dragi je skrenuo je deo vode iz reke, doveo je do turbine, ili nekada vodeničnog kamena, i ponovo vratio u reku Foto: Telegraf

- Prve kilovate struje proizveo sam 2006. godine. Od tada pa nadalje prošlao sam pravi pakao dobijajući dozvole nadležnih institucija. Od opštine, preko "Srbijavoda" na svim nivoma, od Hana, preko Niša pa do Beograda - seća se Dragi.

Navodi i da je dugo godina radio u Nemačkoj kao varioc i to najčešće na elektranama, što je i bio glavni pokretački motiv kada da se odlučio na ovakav vid ulaganja.

Dragi kaže da je uložio oko 50.000 evra i da mu se investicija isplatila Foto: Telegraf

- Sa "Jugoistokom" Niš sam 2007. godine vezao prvi ugovor, pa je on ugovor kasnije i poništen, kako bi potpisao novi sa EPS - om u  Beogradu. Struju sam ranijih godina prodavao po14 dinara za kilovat. Proizvodnja je mala jer često nemam dovoljno vode u reci. U takvim okolnostima mi trebaju specifične turbine, jer je kod hidroelektrane najbitniji protok vode i njen pad - pojašnjava Dragi.

Dodatni problem je i smeće koje reka donosi sa sobom, jer mora svakodnevno da se čisti sa rešetki.

Dragi svojom investicijom nije ugrozio prirodu Foto: Telegraf

Ivković je u znak zahvalnosti prema nadležnim institucijama, na zidu pored svoje fotografije okačio je i fotografiju ministarke Zorane Mihajlović, iz perioda kada je bila na čelu Ministarstva energetike, kao i fotografije Nikole Tesle.

- Sada smo stali sa proizvodnjom struje, jer očekujem zamenu turbine. Trebalo bi da ugradimo model "Francisove" turbine, sa kojom bi proizvodnja struje bila veća. Nisam se pokajao zbog ove investicije, jer je to jedan čist posao, u prirodi, stvoren za uživanje u penziji - naglašava Dragi.

VIDEO: Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    10. oktobar 2018 | 08:01

    Mislite prisvojio reku za sopstveni interes??

  • Dare

    10. oktobar 2018 | 08:41

    Na sličan način se proizvodi struja u Švedskoj. Imate turbine ispod zemlje koje prave struju. Čisto i prirodno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA