Ekskluzivni snimak čudesne operacije: Doktor Stojković je bebi staroj 10 dana vratio vid (VIDEO)

- Ono što jeste neobično za našu sredinu je da se operišu deca koja su novorođenčad, jer su retki slučajevi u kojima je potrebna takva operacija, a i sama bolest je veoma retka - objasnio nam je dr Stojković

  • 12

Doktor Milenko Stojković proteklog vikenda je operisao bebu staru svega 10 dana. Malenom Aleksandru hirurg je tada presadio rožnjače, a na video snimku koji smo dobili od Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije prikazana je spektakularna operacija.

Aleksandar se rodio pre 10 dana i imao je bele rožnjače, strepeli su da ne ostane slep: Ali, srpski lekari su izveli čudo

Prema rečima doktora Stojkovića, da porodica nije donirala tkivo svog preminulog srodnika u tih 10 dana od rođenja, dečak bi ostao slep. Dečak je rođen 26. septembra u Nišu i već u porodilištu lekari su primetili da je dete rođeno sa belim rožnjačama, jer se one nisu razvile kako treba.

- Sama operacija nije nikakvo čudo, jer se ovi zahvati obavljaju decenijama u svetu. Ono što jeste neobično za našu sredinu je da se operišu deca koja su novorođenčad, jer su retki slučajevi u kojima je potrebna takva operacija, a i sama bolest je veoma retka - objašnjava doktor Stojković.

Beba je bila stara tek 10 dana, Foto: Pixabay.com

Da bi Aleksandru starom samo 10 dana izvršio transplantaciju rožnjača, morao je da ga uvede u totalnu anesteziju.

- To je samo dobitak za doktora jer kad je pacijent pod totalnom anestezijom, doktor tad ima bolju kontrolu pokreta - objašnjava doktor Stojković i podseća se operacije koju je izveo pre godinu i po dana, takođe na bebi. Janko iz Valjeva je imao samo osam dana kada mu je doktor presadio rožnjače. Bio je prva beba u Srbiji kojoj je obavljena ovakva operacija. Danas dobro vidi, uživa u omiljenim igračkama i crtanim filmovima.

Transplantacija rožnjače se u Srbiji radi od 1933. godine i do sada je urađeno više od 4.500 zahvata.

Dr Milenko Stojković, Foto: Milena Đorđević

- Ranije se potreba za operacijom deteta ili nije prepoznavala na vreme ili se smatralo suviše zahtevnim, možda čak i nekom vrstom hazardne igre operisati na tako malom biću - kaže direktor Klinike.

Doktor Milenko Stojković je inače direktor Klinike za očne bolesti. Dnevno prosečno izvede oko 12 operacija. U većini drugih klinika u Srbiji, toliko se hirurških zahvata ne obavi ni za godinu dana.

Uz njegovo ime i prezime često se vezuje reč "čudo", ali doktor Stojković je suviše skroman da bi to prihvatio, pa umesto toga - odmahuje glavom.

(Telegraf.rs/ J.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    12. oktobar 2018 | 00:03

    Diskretni heroji, naklon do poda

  • slađa

    11. oktobar 2018 | 23:29

    Doktor Milenko Stojković je zaista čudo. Podariti vid ovako malenom detetu je blagoslov. Ovaj lekarski podvig zaslužuje priznanje.

  • Dana

    11. oktobar 2018 | 23:32

    Svaka čast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA