≫ 

Da li je 8. mart levičarski praznik i zašto se slavi? (VIDEO)

Dan posvećen ravnopravnosti žena dugo je na Zapadu bio tabu i ideološki obojen. Činjenica je ipak da su žene sa one strane gvozdene zavese bile u boljem položaju. Gde je 8. mart u svetu danas

  • 3

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    8. mart 2019 | 13:18

    Taj "praznik", kao što svi znamo, su izmislili komunisti kako bi dobili što veći broj glasova za njihove pohode, jer žene do tada nisu imale pravo glasanja na izborima. U pojedinim zemljama sveta se ni danas ne prizna. Na zapadu je počeo da se poštuje tek nekih osamdesetih, i to pod velikim pritiskom ženske populacije. Onda su žene tražile svoja prava, a danas će muškarci, ako se bude nastavilo ovim tempom, tražiti minimalna prava za život, gde im praznik sigurno neće biti dozvoljen, à neće im ni biti potreban, pošto su već svrstani u sporednu klasu, i to zahvaljujući baš muškarcima.

  • &

    8. mart 2019 | 13:29

    8 mart treba dat državni praznik.

  • Cvet

    9. mart 2019 | 11:24

    Dan zena tj. 8. Mart nije delo komunista kao sto vecina misli i komentarise. Prvi pokret zena za ravnopravnost i pravo zene je pokrenut 1909 u Americi. U Evropi tj. Nemackoj je pokretac Klara Cetkin koja se borila za pravo zena. Osmi mart je internacionalno priznat kao Dan zena 1917. Pitala bi te laike koji tvrde da je to delo komunizma, gde je 1909 i 1917 postojao komunizam. Taj pokret nema nikakve veze sa komunizmom. PS. Poznato je da je prva zena iz Srbije, Sabca 1886 zavrsila medicinski fakultet u Cirihu. U Srbiji je mogla raditi kao lekarski pomocnik, samo zato sto je zena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA