Otkriveno kolike su plate i bonusi terorista ISIS-a: Evo za koliko para su ubijali i mučili ljude (FOTO)

Glavni kriterijum za plate bio broj žena i dece

  • 3

Federalna policija Iraka pronašla je u zapadnom delu Mosula dokumente terorističke organizacije DAEŠ (ISIS) u kojima se navodi da je prosečna plata teroriste iznosila oko sto dolara, saznaje Sputnjik.

Lavićima kalifata ispirani mozgovi, uče se mržnji i žele da postanu bombaši-samoubice: Oni su postali tajno oružje džihadista!

Pored toga, ustanovljeno je da je plata varirala u zavisnosti od toga koliko je borac imao žena i dece, prenosi Sputnjik. Ističe se da plata nije prelazila sumu od trista dolara, kao i da su najveća primanja dobijali invalidi koji su ranjavani prilikom bombardovanja ili za vreme terorističkih napada. Dodaje se i da su rukovodioci DAEŠ-a dobijali novac od prodaje ukradene imovine.

Iz dokumenta koji svedoči o isplatama novca militantima tokom prošlog meseca muharrema (prvi mesec muslimanskog kalendara, koji je 2016. godine počeo 3. oktobra), vidi se da su se sume razlikovale u zavisnosti od porodičnog statusa i broja dece članova DAEŠ-a. Najnižu platu su dobijali samci: 72 dolara, tj. 95 hiljada iračkih dinara. Od ove sume 40 dolara se odbijalo na hranu, tako da je svaki militant na ruke dobijao 32 dolara.

Kao drugi primer navodimo slučaj određenog Abu Džana iz bataljona imama Taramzija. Dotični je rođen 1991. godine, oženjen je i ima troje dece. Njemu je isplaćeno 184 dolara. Dok je Abu Naser, rođen 1962. godine, oženjen i otac šestoro dece dobio 256 dolara. Trebalo bi istaći i da je svim militantima bilo odbijano po 40 dolara za hranu, bez obzira na porodični status.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Lokalni izvor u gradu Mosulu je za Sputnjik izjavio i da se visina nadnica razlikovala i u zavisnosti od niza drugih okolnosti, ali da je glavni kriterijum bio broj žena i dece. Najviša plata je iznosila 300 dolara (i ne više od toga).

Što se tiče militanata koji su otišli u Tursku pre početka operacije za oslobođenje Ninave, oni nisu dobili novac uopšte, svedoči za Sputnjik drugi lokalni izvor. Ovi pripadnici terorističke organizacije prestali su da dobijaju plate i nadnice zbog ekonomske krize koja je zahvatila DAEŠ, nakon što su još u oktobru prošle godine militanti izgubili kontrolu nad naftnim izvorištima u gradu Kajara, južno od Mosula.

Printskrin: ISIS

Prema informacijama koje je Sputnjik dobio na licu mesta, nema govora o ravnopravnosti unutar DAEŠ-a. Na primer, šefovi su osim običnih plata dobijali i novac od prodaje ukradene civilne imovine. Osim toga „kneževi DAEŠ-a“ su obedovali odvojeno od „običnih smrtnika“, gde bi dobijali najfiniju hranu.

Izvor Sputnjika dodaje da su višerangirani militanti dobijali po petsto dolara i više. Ovi visoki čelnici DAEŠ-a ipak su osetili na svojoj koži efekte krize, jer je avijacija međunarodne koalicije bombardovala banke od kojih su oni dobijali novac.

Foto: AP/Tanjug

U septembru prošle godine Sputnjik je objavio podatke o platama militanata tokom prvih godina njihove kontrole nad provincijama Ninava i Anbar. Lokalni izvori iz Mosula su tada posvedočili da je plata stranih militanata iznosila čak do 1.300 dolara. Oni su tada dobijali na korišćenje i kuću ili stan, automobil i gorivo koje u to vreme obični građani nisu mogli ni da sanjaju. Teroristima je dodeljivana i žena, sa njom su mogli da rade bukvalno šta požele. Što se tiče nadnica koje su isplaćivane lokalnim teroristima, one su bile upola niže, oko šeststo dolara. Svojevremeno su militanti mnogo zarađivali zahvaljujući tome što su kontrolisali izvorišta nafte i izvozili ovaj energent u sirovom vidu u susedne države.

Originalni dokument možete pogledati OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA