Muslimani nastavljaju proteste u Jerusalimu: Izrael uklonio detektore sa svetih mesta, Palestinci traže povratak na stanje pre novih sukoba

Nastavak protesta, uprkos popuštanju Izraela, smatra se odrazom dubokog nepoverenja između dva naroda kada se radi o tom mestu, trećem po značaju u islamu i najsvetijem u judaizmu

  • 0

Izraelske policijske snage sukobile su se večeras ispred Lavlje kapije u Starom gradu u Jerusalimu, dok se nastavlja kriza nastala zbog detektora za metal na ulazu u najveće jerusalimsko svetilište, iako ih je Izrael jutros uklonio, javili su izraelski mediji.

Zakuvava se između Turske i Izraela posle dvostrukog ubistva u ambasadi u Jordanu: Pale i Erdoganove prve pretnje (FOTO)

Hiljade muslimana molilo se juče na ulicama kraj spornog mesta, svetog i za Jevreje i za muslimane, odazvavši se pozivima muslimanskih lidera da u njega ne ulaze uprkos potezu Izraela.

Ti lideri rekli su da će zaustaviti proteste samo kada budu sigurni da je stanje isto kao što je bilo pre ove, najnovije krize.

Nastavak protesta, uprkos popuštanju Izraela, smatra se odrazom dubokog nepoverenja između dva naroda kada se radi o tom mestu, trećem po značaju u islamu i najsvetijem u judaizmu.

Jevreji ga zovu Brdo hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada su na njemu džamije Kupola na steni i Al-Aksa i muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Činilo se da je Izrael spreman da razreši krizu i povrati zatišje nakon nedelje dana protesta i uličnih sukoba u kojima je od petka poginulo pet Palestinaca.

izrael, sukob, protesti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je sinoć telefonom s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, čija je zemlja zaštitnik muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu.

Monarh je tražio da se detektori uklone, što je Izrael i učinio na osnovu odluke dela vlade zaduženog za bezbednost.

Na sastanku održanom u noći između ponedeljka i utorka takođe je odlučeno da se primene nove bezbednosne mere u roku od pola godine za šta je namenjeno 28 miliona dolara.

Te mere navodno uključuju i postavljanje kamera koje mogu da detektuju skrivene predmete.

Foto: Tanjug/AP

Palestinski političari i muslimansko sveštenstvo međutim i dalje zahtevaju povratak na situaciju u svetilištu na onu koja je postojala pre 14. jula, kada su trojica izraelskih Arapa u oružanom napadu ubila dvojicu izraelskih policajaca, pre nego što su i sami ubijeni.

Palestinski predsednik Mahmud Abas neće pre toga da obnovi bezbednosnu saradnju s Izraelom. On je prekid te saradnje i svih kontakata s Izraelom na svim nivoima objavio zbog detektora.

Foto: Tanjug/AP

Palestinska strana tvrdi da Izrael zapravo pokušava da proširi svoju kontrolu nad svetilištem kojim upravljaju muslimani, a izraelska strana je zadužena za bezbednost. Izrael poriče te optužbe.

Muslimanski lideri su juče najavili da će tehnički komitet proveriti svetilište iznutra i spolja pomno da vidi da li je bilo nekih unilateralnih izmena dok je svetilište bilo prazno. Kako je rečeno, dok ta kontrola ne bude završena, protesti se nastavljaju.

Foto: Tanjug/AP

Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld rekao je da su tamo ostale neke novopostavljene kamere, kao deo bezbednosnih mera da se spreče teroristički napadi u i oko Starog grada.

Izraelski list Harec objavio je da su izraelski ministri odlučili da uklone metalne detektore ali da ostave kamere i sada ostaje da se vidi kako će to pomenuti komitet oceniti.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA