Evropska unija vraća migranate nazad u Hrvatsku, nakon što su Hrvati ljude stavili u autobuse i poslali za Srbiju! (FOTO)

Time je sud podržao kontroverzni Dablinski propis EU, po kojem izbeglice moraju podneti zahtev za azil u prvoj zemlji članici Unije u koju uđu

  • 1

Evropski sud pravde podržao je danas odluke Austrije i Slovenije da deportuju tražioce azila nazad u Hrvatsku u zenitu evropske migrantske krize 2015. godine.

Na migrantima napravili biznis: Pokrenuta istraga protiv srpske petorke koja je krijumčarila ljude

Time je sud podržao kontroverzni Dablinski propis EU, po kojem izbeglice moraju podneti zahtev za azil u prvoj zemlji članici Unije u koju uđu, konstatuje AFP.

Grupa tražilaca azila podnela je tužbu u kojoj je navedeno da je migrantska kriza 2015. stvorila vanredne okolnosti koje su zapravo, kako su istakli, obustavile Dablinske propise.

Aktivisti za ljudska prava su se nadali da će sud EU podržati argumente tražilaca azila, i time izdejstvovati izmene spornih Dablinskih propisa koje kritičari smatraju nepravednim teretom na plećima južnih, siromašnijih država članica EU kao što su Grčka, Italija i Hrvatska. Međutim, sud je podržao odluku Austrije i Slovenije da tražioce azila vrati u Hrvatsku.

Francuska agencija podseća da su hrvatske vlasti tražioce azila, koji su prethodno iz Srbije - koja nije članica EU - stigli do granice sa Slovenijom u želji da zatraže azil u drugim državama članicama Unije, ukrcale u autobuse i - vratile ih nazad.

Foto: Tanjug/AP

U 2015. godini više od 850.000 ljudi - većinom bežeći od sukoba u Siriji, Iraku i Avganistanu - prošlo je takozvanom balkanskom rutom u pokušaju da stignu pre svega do Nemačke, nakon što je ta zemlja otvorila vrata za tražioce azila.

U međuvremenu, danas je generalni advokat Evropskog suda pravde Iv Bot ocenio da bi taj sud trebalo da odbaci žalbu Mađarske i Slovačke o šemi raspode hiljada tražilaca azila među državama članicama EU u skladu sa sistemom kvota.

Bot, u zvaničnom pravnom mišljenju, predlaže da sud odbaci akcije Slovačke i Madajrske protiv privremenog mehanizma za obaveznu relokaciju tražilaca azila, preneo je AFP. On objašnjava da taj mehanizam zapravo na srazmeran način omogućava Grčkoj i Italiji da izađu na kraj sa posledicama migrantske krize iz 2015.

Foto: Tanjug/AP

Generalni advokati Evropskog suda pravde redovno se pozivaju da iznesu svoje mišljenje pre nego što sud donese konačnu odluku, a sud često - mada ne i uvek - postupi u skladu sa njihovim mišljenjem, napominje francuska agencija.

Šema za relokaciju migranata u EU obuhvata raspodelu oko 160.000 izbeglica, a Evropska komisija će kasnije danas, kako je najavljeno, objaviti najnovije podatke prema kojima je više od 24.000 izbeglca do sada raspodeljeno po toj šemi.

Mađarska i Slovačka podnele su žalbu Evropskom sudu pravde 2015. godine na obavezne propisane kvote za prijem izbeglica u svoju zemlju, ubrzo nakon što su ih lideri EU usvojili.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA