≫ 

Svet je tužan: Pre eutanazije preminuo Čarli Gard, beba od 11 meseci

Dečak, koji je patio od veoma retkog genetskog poremećaja koji izaziva oštećenje mozga i slabljenje mišića, bio je predmet sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je lečila

  • 3

Jedanaestomesečni dečak Čarlija Gard, koji se nalazio usred spora u vezi sa daljim tokom lečenja, preminuo je. Bio je prebačen u hospis, prema odluci suda, koji je takođe odlučio da dečačić mora na eutanaziju.

Roditelji bebe Čarlija okončali borbu za život svog sina: Za njega je prekasno, odustali su jer ništa više ne može da mu pomogne (FOTO)

Dečak, koji je patio od veoma retkog genetskog poremećaja koji izaziva oštećenje mozga i slabljenje mišića, bio je predmet sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je lečila. Dečak nije mogao da diše bez aparata, da vidi, čuje i guta.

Vest o borbi njegovih roditelja obišla je svet.

Roditelji su očajnički pokušavali da sa bolnicom postignu dogovor koji bi im omogućio da s njim provedu nekoliko dana van bolnice pre nego što dečak bude isključen sa aparata.

Foto: Tanjug/AP

Čarlijevi roditelji ranije su od bolnice tražili mogućnost da dete odvedu na eksperimentalno lečenje u Sjedinjene Američke Države, što su odbili britanski sudovi i Evropski sud za ljudska prava jer prema njihovom mišljenju to nije u interesu deteta.

Roditelji su prikupili 1,4 milion funti donacija, što je bilo dovoljno za odlazak u SAD i za samu terapiju.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, lekari u dečjoj bolnici u Londonu, u kojoj se Čarli lečio, doneli su odluku da dečak treba "dostojanstveno da umre", a lekarsku odluku potvrdili su i sudovi u Velikoj Britaniji.

Roditelji su se nadali da će im sud u Strazburu izaći u susret, ali je Evropski sud za ljudska prava odbacio njihovu žalbu.

Foto: Tanjug/AP

Lekari i dalje stoje pri stanovištu da je produžavanje tretmana neopravdano, jer dete pati, što su prošlog petka naveli u saopštenju.

(Telegraf.rs / N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA