Venecuela ne miruje: Maduro odložio formiranje nove skupštine, pljušte optužbe da je lažirao izlaznost na izborima

Maduro je negirao optužbe da je demokratija u Venecueli ugrožena kontroverznim izborima za Ustavotvornu skupštinu i odbacio ih kao "rekaciju međunarodnog neprijatelja"

  • 0

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odložio je za 24 sata formiranje nove skupštine, a britanska firma, angažovana za nadgledanje glasanja, tvrdi da je vlada povećala izlaznost na izborima.

Amerika zamrzla Madurovu imovinu i proglasila ga diktatorom: Kuba uzvraća Vašingtonu da je "napao" narod Venecuele

Foto: Tanjug/AP

Državni tužilac Luisa Ortega, jedna od najvećih kritičara Maduro, rekla je da je otvorila istragu o "skandaloznoj" izbornoj prevari, preneo je AFP.

- Imenovala sam dvojuci tužilaca da istraže četvoricu direktora Nacionalnog izbornog saveta za taj skandalozni akt - izjavila je Otrega CNN.

Foto: Tanjug/AP

Maduro je negirao optužbe da je demokratija u Venecueli ugrožena kontroverznim izborima za Ustavotvornu skupštinu i odbacio ih kao "rekaciju međunarodnog neprijatelja".

On je negirao i ocene da su izbori o Ustavotvornoj skupštini održani prošle nedelje bili namešteni, nazvavši te optužbe "reakcijom međnarodnog neprijatelja".

Foto: Tanjug/AP

Izborni zvaničnici Venecuele su odbacili kao "neodgovorne" tvrdnje da su zvanične cifre o izlaznosti na glasanju tokom vikenda o izboru kontroverzne nove skupštine lažirane.

Predsednik Nacionalne skupštine Venecuele koja je pod kontrolom opozicije Hulio Borges najavio je da će zatražiti istragu u vezi sa tvrdnjama da je zvanična cifra o izlaznosti na glasanju održanom u nedelju bila povećana za najmanje milion glasova.

Foto: Tanjug/AP

Borges je rekao da ovi podaci koje je danas obelodanila softverska kompanija "Smartmatik" u potpunosti potvrđuju ono što su opozicioni lideri i nezavisni analitičari sumnjali, preneo je AP.

Izvršni direktor te kompanije Antonio Mugika je rekao da rezultati, koje su zabeležili njihovi sistemi i oni iz Nacionalne izborne komisije, ukazuju bez ikakve sumnje da se zvaničnom cifrom o izlasnosti od više od osam miliona, manipulisalo.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA