≫ 

Koliko bi koštalo ujedinjenje Južne i Severne Koreje?

Leonid Petrov kaže da Južna Koreja treba dva puta da razmisli da li je njoj potrebno ujedinjenje i jedina vlada na poluostrvu. Što se tiče Severne Koreje, ona se trenutno suočava sa mnogo ozbiljnijim izazovima

  • 1

Južna Koreja treba dva puta da razmisli da li joj je potrebno ujedinjenje sa Severnom Korejom. Pjongjang se oslanja isključivo na sopstvene nuklearne snage i rakete, ali ipak ne želi nuklearnu apokalipsu na poluostrvu, kaže za Sputnjik Leonid Petrov, stručnjak za Severnu Koreju, gostujući naučni saradnik Australijskog nacionalnog univerziteta.

Samo 2 i po minuta nas dele od sudnjeg časa: Na svetu postoji 14.995 nuklearki, koja zemlja ih ima najviše? (INFOGRAFIKA)

Prema njegovim rečima, ujedinjenje Koreje bi koštalo deset biliona dolara (12.000.000.000.000 dolara), piše Sputnjik.

- To su preliminarni podaci, jer se ne zna u kakvim okolnostima će se ujediniti Koreja i da li će uopšte doći do toga. Severna Koreja je najsiromašnija zemlja bivšeg komunističkog bloka i nivo njenog ekonomskog razvoja se drastično razlikuje od južnokorejskog - precizira stručnjak.

Petrov kaže da je za ujedinjenje Istočne i Zapadne Nemačke tokom dve decenije bilo izdvojeno oko dva biliona evra, a ukoliko se Severna Koreja i Južna Koreja ujedine na miran način, neophodno je izdvojiti tri biliona dolara samo za to da nivo blagostanja stanovnika severa bude isti kao i na jugu.

Foto: Tanjgu/AP

- Naravno da će to biti plaćeno novcem iz džepova južnokorejskih poreskih obaveznika. Severna Koreja ima upola manje stanovnika nego Južna Koreja. Nivo obrazovanja i stručne osposobljenosti na severu je mnogo niži nego na jugu - ističe on za Sputnjik.

Prema rečima naučnika, veći deo novca će biti uložen u severnokorejsku infrastrukturu, koja je trenutno u veoma lošem stanju.

Foto: Tanjug/AP

- Mada, sada se situacija poboljšava, uprkos sankcijama i izolaciji, manjku struje i goriva, severnokorejska ekonomija raste, i što kasnije dođe do ujedinjenja, to će biti jeftinije za Seul. Ali severnokorejska ekonomija je i dalje 20 puta manja od ekonomije juga - objašnjava Petrov.

Petrov smatra da ceo proces ujedinjenja ne bi trajao dugo.

- Kada su pre deset godina Sever i Jug počeli da sarađuju u okviru takozvane "sunčane politike", to jest politike normalizacije, imali su zajedničke trgovinske i turističke projekte. Južnokorejski predsednici su dolazili u Pjongjang, gde su sa severnokorejskim kolegama razgovarali o razvoju luka, železnica, auto-puteva, čak i o izgradnju produžetka Transsibirske železnice na Korejskom poluostrvu. Nažalost, svi projekti u okviru "sunčane politike" su zaustavljeni 2008. a odnosi su zamrznuti: Sever i Jug su prekinuli zajedničku trgovinu, zone saradnje su bile zatvorene - navodi Petrov.

Foto: Profimedia/AFP

On kaže da Južna Koreja treba dva puta da razmisli da li njoj potrebno ujedinjenje i jedina vlada na poluostrvu. Što se tiče Severne Koreje, ona se trenutno suočava sa mnogo ozbiljnijim izazovima.

"Severnokorejska vlada pokušava da se osloni na sopstvene vojne snage, nuklearno oružje i raketne sisteme. Ova činjenica izaziva veliku zabrinutost u Pekingu, i nisam siguran da će se Kina umešati u konflikt ukoliko dođe do preventivnog napada SAD na Severnu Koreju. Vlasti u Pjongjangu su svesni toga i to izaziva veliku nervozu kod njihove elite.“

Ipak, Petrov smatra da rata neće biti jer administracija Kim Džong Una „nije sklona samoubistvu“ i ne želi „nuklearnu apokalipsu“ na Korejskom poluostrvu, piše Sputnjik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пацифиста

    16. avgust 2017 | 09:36

    Нека плате они који су их поделили.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA