Preminuo najpoznatiji kanadski fotograf srpskog porekla - Boris Spremo: Slikao je Kastra, Tita, princezu Dajanu... (FOTO) (VIDEO)

Boris Spremo rođen je u Rijeci 1935. godine, ali je detinjstvo tokom Drugog svetskog rata i mladost proveo u Beogradu

  • 0
Foto: Wikimedia/Vujcic

Najpoznatiji kanadski fotograf srpskog porekla Boris Spremo, umro je u Torontu u 82. godini, posle punih 60 godina života i više od 40 godina rada u toj zemlji.

SLIKAO SAM PRINCEZU DOK JE UMIRALA! Šokantna ispovest britanskog fotografa šokirala svet (VIDEO)

Spremo je legendarni kanadski fotograf koji je za svoje fotografije dobio 285 nagrada u Kanadi i u svetu uključujući i nagradu World Press Photo kao jedini Kanađanin. Postao je i član Kanadske novinarske kuće slavnih. Pre 20 godina (1997) kao prvi novinar primio je najviše kanadsko državno odlikovanje.

Boris Spremo rođen je u Rijeci 1935. godine, ali je detinjstvo tokom Drugog svetskog rata i mladost proveo u Beogradu. Posle kraćeg izbegličkog boravka u Italiji i Francuskoj, 1957. odlazi u Kanadu gde je skoro 40 godina radio kao fotoreporter, od čega 34 godine u dnevnom listu sa najvećim štampanim tiražom "Toronto star". Penzionisan je 2000. godine, ali nikada nije prestao da fotografiše.

Spremo je kao fotoreporter izveštavao sa ratnih i konfliktnih područja (Vijetnam, Grenada, Severna Irska, Izrael, Gaza i Irak), mnogobrojnih sportskih takmičenja uključujući tri olimpijade (Montreal, Kalgari i Sarajevo), državničkih susreta i drugih važnih događaja snimajući papu Pavla Drugog, britansku kraljicu Elizabetu, venčanje princa Čarlsa i princeze Dajane, princezinu sahranu, američke predsednike Lindona Džonsona i Džordža Buša Starijeg, Mihaila Gorbačova, Borisa Jeljcina, Fidela Kastra, Josipa Broza Tita i druge.

U istoriju kanadskog foto-žurnalizma ušle su njegove fotografije kanadskih premijera Džona Difenbekera (John Diefenbaker) i Pjera Trudoa (Pierre Trudeau). Prva je silueta Difenbekera u vreme kad je pisao memoare, a na drugoj, snimljenoj u premijerskom kabinetu u Otavi, Trudo zateže praćku na fotografa.

Spremo je fotografisao i muzičke zvezde među kojima i Bitlse i Rolingtonse, glumce i glumice (Elizabet Tejlor, Đina Lolobriđida), sportske asove (Muhamed Ali) i druge.

Objavio je i mnogobrojne fotografije Toronta među kojima i slike jedne od najviših građevina na svetu, kule CN koje je snimio stojeći na gredi na visini od 400 metara.

- Ništa nije moglo da zaustavi Borisa Sprema da napravi fotografiju od milion dolara - piše u nekrologu legendarnom fotografu novinar "Toronto stara".

Kolege, urednici i stručnjaci za fotografiju Borisa Sprema opisuju kao fotografa koji fotografije nije snimao već ih je stvarao. Objavljivao ih je u poznatim kanadskim i američkim listovima i magazinima, a štampano je i nekoliko knjiga sa njegovim foto-radovima.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA