Šta se krije iza misterioznog ubistva ugledne novinarke: Istraživala je život svog ubice, metalni detalj pronađen na telu ukazuje samo na jedno (FOTO) (VIDEO)

Skandinavija je u šoku posle najnovijih detalja zbog Kim Val koja je izveštavala i iz Severne Koreje, pisala za Gardijan, Njujork Tajms...

  • 3

Švedska novinarka Kim Val (30) nestala je tokom noći 10. avgusta. Poslednji put je viđena kako se ukrcava na podmornicu koji je izgradio danski pronalazač Peter Madsen (46). Posle duge potrage, njeno osakaćeno telo pronašao je biciklista 21. avgusta. 

Poznati biznismen ubio novinarku pa je bacio u more: Sada je pronađeno njeno telo, ali BEZ GLAVE (FOTO)

Gospodin Madsen je rekao da je novinarka umrla slučajno na podmornici i odbacio je optužbe za nemarno ubistvo. Ova misterija zaprepastila je Skandinaviju, a mnoga pitanja koja se tiču smrti Kim Val i dalje ostaju bez odgovora.

Šta znamo o nestaku Kim Val?

Poštovana frilenser novinarka Kim Val istraživala je život Petera Madsena, pronalazača koji je 2008. godine izgradio svoju privatnu podmornicu od 40 tona, UC3 Nautilus.

Ona je ranije izveštavala iz Severne Koreje, Južnog Pacifika, Ugande i Haitija, a pisala je za Gardijan, Njujork Tajms, Vajs i Sout Čajna Morning Post, prenosi BBC.

Istražitelji u akciji Foto: AP/Tanjug

Sastala se sa Madsenom oko 19 časova po lokalnom vremenu u četvrtak 10. avgusta u Refšaleoenu, u luci u Kopenhagenu, gde se ukrcala na Nautilus.

Poslednja njihova zajednička fotografija uslikana je na kuli oko 20:30 časova, neposredno pred zalazak sunca.

Kim Val se nije vratila sa tog susreta, a njen nestanak je prijavio njen dečko u petak oko 2:30 časova.

Foto: Tanjug/AP/Ritzau

Podmornica nije bila opremljena satelitskim uređajima za praćenje, tako da ju je posle u ranim jutarnjim satima spasilačka služba tražila satima.

Trgovački brod je prijavio da je video podmornicu severozapadno od mosta Oresund oko ponoći 10. avgusta. Policija je rekla da je tada podmornica prešla kanal iz Danske prema Švedskoj u južnom delu Oresunda.

Tada su konačno mogli da stupe u kontakt sa gospodinom Madsenom. Pola sata nakon pojavljivanja podmornica je ponovo potonula, a Madsena su spasile spasilačke službe.

Nakon analize olupine, policija u Kopenhagenu je 14. avgusta rekla da je "podmornica potonula zbog nemarnog postupka".

Fotografija tela pod čaršavom obišla je celu Skandinaviju Foto: Tanjug/AP/TV2

Šta se dogodilo sa Kim Val?

Ono što se dogodilo sa švedskom novinarkom na podmornici i dalje je nejasno, a ona je 13 dana kasnije pronađena mrtva.

Prema priči Madsena, došlo je do nesreće, pa je Kim preminula, a on ju je bacio u more negde u zalivu Koge, oko 50 kilometara od Kopenhagena.

Policija je rekla da su pronašli torzo 21. avgusta na obali Klidesoen, južno od Kopenhagena, sa kojeg su uklonjene ruke i glava, pa je očigledno da je neko to uradio namerno.

Dva dana kasnije policija je izjavila da se DNK uzet sa četkice za zube i četke za kosu Kim Val poklapa sa DNK posmrtnih ostataka koji su pronađeni.

Kim Val Foto: Profimedia/AFP

Takođe je otkriveno da krv pronađena na podmornici takođe pripada švedskoj novinarki. Policija je istakla da je deo metala bio privezan za njeno telo, pa je cilj najverovatnije bio da telo potone u more.

Advokatica gospodina Madsena kaže da iako se DNK poklapa da to ne dokazuje krivicu njegovog klijenta, koji i dalje tvrdi da je sve što se dogodilo zapravo nesrećan slučaj.

Optuženi Madsen u razgovoru sa policijom Foto: Profimedia

Ono što još ne znamo

Veliko je pitanje šta se zapravo dogodilo Kim Val kada je upoznala Petera Madsena na njegovoj podmornici.

Foto: Tanjug/AP/TV2

Gde su krenuli kada je zašlo sunce 10. avgusta i šta se dogodilo pre nego što je podmornica pronađena sutradan oko 10:30 časova ujutru?

Potraga za ostatkom tela novinarke se nastavlja, a njena majka Ingrid kaže da još uvek postoji dosta pitanja na koja je potrebno dati odgovore, prenosi BBC.

Ovakav slučaj je izuzetno neobičan za Dansku. Madsen je optužen za nemarno ubistvo i ostaće u pritvoru do početka septembra. Nakon toga mogu da ga optuže ili da odbace slučaj protiv njega.

Foto: Tanjug/AP/Ritzau

Pogledajte video:

(A. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA