≫ 

Objavili su da je TV reporterka Ana oteta u Kijevu, a onda da je proteruju iz Ukrajine: Rusija i dalje na nogama! (FOTO) (VIDEO)

Služba za bezbednost Ukrajine (SBU) je u odgovoru na situaciju sa novinarkom saopštila da se „sve dešava u okviru zakona“

  • 10

Novinarka ruskog „Kanala 1“ Ana Kurbatova biće proterana iz Kijeva u Rusiju, saopštio je pres-sekretar Službe bezbednosti Ukrajine Jelena Gitljanska na Fejsbuku. Inače, prethodno je vest o njenoj otmici u centru Kijeva obišla svet.

Misterija nestale devojčice (9) na svadbi: Mislili su da igra žmurke, a sada ne mogu da je nađu već tri dana (FOTO)

- Ruska propagandistkinja Ana Kurbatova biće prinudno vraćena u Rusiju. Ukrajina je pravna država, njeni organi reda rade isključivo po zakonu. U ovom trenutku se sređuju neophodna dokumenta za njeno zvanično proterivanje. Tako će biti sa svima ko bude blatio Ukrajinu - napisala je Gitljanska.

Ranije je saopšteno da je reporterka ruskog „Kanala 1“ Ana Kurbatova kidnapovana u sredu u Kijevu, saopštila je pres-služba te televizije.

U saopštenju se navodi da su nju ukrajinske vlasti optuživale za manipulaciju informacijama od javnog značaja i učestvovanje u antiukrajinskoj propagandi.

Takođe se dodaje da su novinarku možda pritvorili pripadnici Službe za bezbednost Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Služba za bezbednost Ukrajine (SBU) je u odgovoru na situaciju sa novinarkom saopštila da se „sve dešava u okviru zakona“, preneo je list „Ukrajinska pravda“.

Kremlj nema informacije o otmici Kurbatove, ali će uložiti sve napore da razjasni situaciju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska novinarka je optužena da je manipulisala važnim informacijama i da je učestvovala u anti-ukrajinskoj propagandi, dok je izveštavala sa vojne parade u Kijevu, koja je posvećena Danu nezavisnosti, tokom prošle nedelje.

Mladu novinarku je ukrajinski sajt "Mirotvorac" uvrstio na svoju crnu listu. Njegovi administratori su smatrili da je njen izveštaj sa vojne parade u Kijevu "pogrešan".

Poznato je da je Ana više puta primala pretnje zbog svog izveštavanja iz Ukrajine.

Foto: vk.com/Anna Kurbatova

Ovaj događaj se dogodio samo dan nakon što je Služba bezbednosti Ukrajine proterala dva španska novinara koje optužuju da su imali anti-kijevsku pristrasnost.

Kijev je više puta ograničio aktivnosti stranih i domaćih opozicionih medija u Ukrajini.

Oni su 2015. godine objavili listu na kojoj je 115 ruskih medija kojima bi mogle da budu odbijene ili privremeno obustavljene akreditacije od ukrajinskih vlasti.

Ti mediji su označeni kao pretnja ukrajinskoj državnoj bezbednosti, prenosi Sputniknew.com.

Kada je uredba stupila na snagu, brojnim ruskim novinarima je zabranjen ulaz u zemlju, a neki su i deportovani nazad u Rusiju.

Printskrin: Youtube

Početkom ove godine, ukrajinski predsednik Petro Porošenko je usvojio odluku o proširenju spiska sankcionisanih ruskih fizičkih i pravnih lica.

Ukrajina je uvela sankcije brojnim ruskim medijskim kućama i popularnim društvenim mrežama iz Rusije.

Kremlj je rekao da je ova odluka manifestacija neprijateljske i kratkovide politike Ukrajine protiv Rusije.

Pogledajte njene priloge:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA